O subsidiară locală a dezvoltatorului israelian de capacități de producție de energie regenerabilă Nofar Energy a primit autorizație pentru proiectul de construire a unui parc fotovoltaic ce va fi amplasat în satul Vadu Stanchii, parte a comunei Corbii Mari din județul Dâmbovița.
Firma românească care a pregătit și deține proiectul, iar acum are și autorizație de înființare, a fost achiziționată la finalul anului trecut de către Nofar Energy de la dezvoltatorul imobiliar Portland Trust al omului de afaceri britanic Robert Neale.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parcul fotovoltaic Corbii Mari, al cărui amplasament este situat la circa 60 de kilometri de Târgoviște, este gândit să aibă o putere instalată totală de peste 250 MW, ceea ce înseamnă că, dacă ar fi funcțional, ar fi cel mai mare de profil din România.
Faptul că a fost solicitată autorizația de înființare înseamnă că proiectul este destul de avansat, inclusiv în ceea ce privește componenta de finanțare.
Având în vedere dimensiunile sale, proiectul a fost împărțit în 6 zone, pentru fiecare dintre acestea obținându-se documentații urbanistice și de mediu în mod separat de la autoritățile competente de resort.
Parcul fotovoltaic Corbii Mari va ocupa o suprafață totală de 290 de hectare.
CITEȘTE ȘI ANUNȚ Ce va fi cu pasarela din Mamaia, închisă de 3 aniÎn toamna anului trecut, Nofar Energy, alături de compatrioții lor de la Econergy, au inaugurat și pus în funcțiune cel mai mare parc fotovoltaic din România, de 155 MW, amplasat la Rătești în județul Argeș. Proiectul fusese achiziționat în 2021 de la același Portland Trust.
În diverse stadii de elaborare și autorizare se află mai multe proiecte fotovoltaice mai mari decât cel de 250 MW de la Corbii Mari, printre ele distingându-se, de departe, gigantul de peste 1.000 MW dezvoltat în județul Arad de către Monsson și Rezolv Energy.
CITEȘTE ȘI Primele prețuri pentru Dacia Spring facelift se întorc în timp 3 aniNofar Energy așteaptă aprobare din partea board-ului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) pentru contractarea unui credit de până la 55 milioane euro, destinat finanțării construirii a încă două parcuri fotovoltaice în România, cu putere instalată cumulată de 315 MW, gândite să fie amplasate în localitățile giurgiuvene Ghimpați (146 MW) și Iepurești (169 MW).
În ultima parte a anului trecut, Nofar Energy a încheiat un acord de 76,6 milioane euro pentru a cumpăra panouri solare de la compania chineză LONGi Solar, pentru proiecte în România.