Grupul austriac HS Timber Productions, fostul Holzindustrie Schweighofer, una dintre cele mai mari companii de procesare a lemnului din Europa, a intrat în România și pe nișa de producție energie fotovoltaică, amenajând un parc la proria fabrică de plăci din Comănești, județul Bacău.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Fabrica de panel din Comănești, cu aproximativ 760 de angajați, o capacitate anuală de producție de 145.000 metri cubi pe an și o suprafață de 17 hectare, este prezentată drept cea mai mare fabrică de panel din lume, conform datelor analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Parcul a început deja să funcționeze, având capacitatea de a produce 4,07 MW de energie electrică.
Parcul fotovoltaic va acoperi 20-25% din necesarul de energie al fabricii.
Centrala fotovoltaică se întinde pe acoperișul halelor de producție, acoperind 40.000 metri pătrați. Cu o investiție de aproximativ 3 milioane de euro, proiectul a atins starea operațională chiar în această lună.
Cu peste 700 de angajați, fabrica HS Baco Panels din Comănești produce panouri lambriuite și panouri din lemn masiv.
Fabrica de panel din România (Comănești) funcționează sub numele de HS Baco Panels.
La începutul acestui an, grupul austriac a decis să declanșeze, după exact un an, o nouă restructurare a afacerilor din România, hotărârea fiind atunci ca, din luna aprilie 2023, capacitatea de producție la fabrica de grinzi lamelare din Rădăuți să fie redusă cu o treime. Reducerea capacității de producție a afectat 160 de angajați de la fabrica din Rădăuți.
La acel moment, președintele Asociației Prolemn spunea la Profit News TV: A fost un șoc - Vezi AICI
CITEȘTE ȘI Fraudă cu panouri fotovoltaiceÎn România a fost o dezbatere publică privind limitarea exportului de lemne după ce, la începutul anului 2015, au apărut informații despre o întâlnire a președintelui Klaus Iohannis cu reprezentanții companiei austriece Schweighofer-Holzidustrie, care pleda pentru eliminarea din Codul Silvic, aflat la acel moment în dezbatere parlamentară, a regulii care limita exploatarea, pentru o singură companie, la 30% din volumul unui sortiment industrial de masă lemnoasă din fiecare specie.
Iohannis a cerut eliminarea acestei limite, invocând că o asmenea prevedere ar fi neconcurențială și ar aduce avantaje unor firme în detrimentul altora. Majoritatea parlamentarilor PSD au respins însă cererea președintelui, iar Guvernul Ponta a promis promovarea unei ordonanțe de urgență care ar fi interzis exportul de lemne până la finele anului 2015. În cele din urmă, Cabinetul Ponta a renunțat să mai promoveze măsura prin ordonanță de urgență, care ar fi avut efect imediat, și a transmis Parlamentului un proiect de lege care nu interzicea exportul de lemne, ci introducea până la finele anului 2015 un sistem mai strict de monitorizare a exporturilor și livrărilor intra-comunitare de materiale lemnoase. Proiectul a fost respins în februarie 2017 de coaliția PSD-ALDE.
CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fumGrupul austriac exportă în peste 70 de țări produse din lemn cu valoare adăugată mare, pentru industria mobilei și a construcțiilor.
Grupul este activ preponderent în industria lemnului, dar și în comerțul cu material lemnos și producerea energiei din surse regenerabile. Grupul deține trei fabrici de cherestea și două fabrici de panouri în România și o fabrică de cherestea în Germania.
Cu aproape 3.200 de angajați, HS Timber Group este una dintre cele mai importante companii de prelucrare a lemnului din Europa.