Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători de bare din oțel și oțeluri speciale din Europa, a cărui sosire în România a fost anunțată în premieră de Profit.ro, a repornit, sub formă de teste, producția de oțel-beton la fostul combinat COS Târgoviște, ale cărui active le-a achiziționat în martie contra sumei de peste 38 milioane euro, acesta fiind redenumit Donalam Târgoviște, brand sub care vor fi vândute și produsele fabricate în cadrul unității.
Fabrica din Târgoviște va fi singura unitate de producție de oțel - beton din România. Capacitatea de producție va ajunge în 2023 la aproximativ 300.000 tone anual, reprezentând circa 50% din importul actual al României. În prezent, România importă în totalitate acest material din țări precum Bulgaria și Turcia.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Odată cu finalizarea acestei fabrici verzi, preconizată în 2024, capacitatea totală de producție a Donalam Târgoviște va fi de aproximativ 700.000 - 800.000 tone de oțel-beton și sârmă laminată anual. În sectorul construcțiilor, consumul total intern de oțel - beton ṣi sârmă este de circa 1,5 milioane tone/an.
Pentru relansarea activității combinatului, Beltrame a recrutat până în prezent apropre 300 de angajați, o parte dintre aceștia fiind foști angajați ai COS Târgoviște, iar până la final de iulie intenționează să ajungă la un număr de 450 de angajați.
Până în al cincilea an al investiției vor fi generate aproximativ 1.000 de locuri de muncă pe plan local.
De asemenea, compania a demarat procesul de modernizare a combinatului, având în plan, cum a anunțat Profit.ro, investiții totale de aproape jumătate de miliard de euro în următorii cinci ani. Deocamdată sunt avansate 100 milioane euro în modernizarea și retehnologizarea vechii uzine și 100 milioane euro în construirea unui parc fotovoltaic pentru a alimenta unitățile de producție.
CITEȘTE ȘI Guvernul se împrumută din nou la peste 9%. Randamentele scad ușor, pe final de săptămânăMomentan, combinatul este în teste, iar producția efectivă va începe în circa o lună, sub brandul Donalam.
"Avem în plan în următorii cinci ani investiții totale de aproape jumătate de miliard de euro. Este de fapt o singură investiție, în trei etape: 100 de milioane de euro pentru retehnologizarea utilajelor existente în următorii cinci ani, 120-130 de milioane de euro în realizarea unui parc fotovoltaic de 120-130 de MW, iar restul într-o nouă oțelărie pe care o vom construi de la zero pe amplasamentul existent. Noua fabrică va avea cel mai redus nivel de emisii cu efect de seră din industrie", a anunțat, la Târgoviște, managerul de dezvoltare de business al grupului, Carlo Beltrame.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Chesnoiu a demisionat din postul de ministru al AgriculturiiOdată cu finalizarea acestei fabrici verzi, preconizată pentru 2024, Donalam Târgoviște va avea 1.000 de angajați și va atinge o capacitate de 700.000 - 800.000 de tone de oțel-beton și sârmă laminată pe an. Asta ar însemna jumătate din necesarul intern al României, care este de circa 1,5 milioane de tone pe an.
"Reluarea producției interne de oțel-beton, un sector esențial al siderurgiei, reprezintă un pas important pentru reindustrializarea României și va oferi țării o gură de oxigen în criza materialelor de construcții, generată de pandemie și conflictul din Ucraina. Cu ajutorul investițiilor programate în modernizarea și dezvoltarea facilităților de producție, combinatul din Târgoviște va redeveni un pilon de susținere pentru economia românească", a mai spus reprezentantul companiei.
CITEȘTE ȘI CONFERINȚA NEWS.RO - Marcel Boloș: România ar putea încasa la finalul lunii iulie, de la Comisia Europeană, cele 3 miliarde de euro în baza cererii de plată numărul 1 din PNRRÎntrebat care sunt principalele provocări în implementarea planului, el a indicat concurența din partea producătorilor din alte zone ale lumii, unde nu există constrângeri de mediu, precum și prețurile la energie.
"Este clar că, în prezent, suntem într-o situație foarte neplăcută. Asta pentru că prețurile la energie electrică și gaze naturale au crescut din nou, în ultima săptămână. Fuseseră mai suportabile acum două săptămâni, acum au crescut foarte mult din nou. Nu știu cum vom face față în viitor. Putem să fim sinceri. La nivel european, pe piețele angro, toate țările au aceleași prețuri. Diferențele mari sunt date de măsurile luate de guverne pentru a face suportabile aceste prețuri pentru industrie. E un moment foarte tensionat, sunt schimbări și fluctuații în fiecare zi. Proiectul nostru fotovoltaic are ca țintă să folosim cât mai multă energie verde și cât mai multă energie de producție proprie, pentru reducerea acestui cost. Parcul fotovoltaic, cu tot cu sistemul de stocare de energie cu care va fi dotat, ne va acoperi circa 63%-64% din consum", a explicat Carlo Beltrame.
CITEȘTE ȘI Austria își abandonează complet politica vaccinării obligatorii anticovid, după ce a suspendat-o în martieEl a adăugat că sistemul european de alocare și tranzacționare a drepturilor de emisii de gaze cu efect de seră, care include așa-numitele certificate CO2", va fi mult înăsprit în viitor.
"Sunt ținte clare de reducere a emisiilor și vor fi eliminate gradual, nu atât de gradual pe cât speram, cotele gratuite de certificate care în prezent sunt alocate producătorilor industriali. Asta înseamnă că absolut fiecare kilogram de CO2 emis va fi plătit de producători. Concurenții noștri din afara UE, cum ar fi cei din Turcia, nu au aceeași povară a costurilor, pentru că ei nu au același sistem și aceleași ținte de reducere a emisiilor", a arătat managerul italian.
CITEȘTE ȘI VIDEO Sportiva americană Anita Alvarez, salvată de antrenoare după ce a leșinat în bazin la CMÎn context, Beltrame s-a referit la proiectul așa-numitului mecanism UE de ajustare la frontieră a emisiilor de dioxid de carbon (CBAM), practic o taxă pe emisiile CO2 pe care autoritățile europene vor să o impună produselor importate în Europa din jurisdicții cu legislații de mediu mai laxe. Implementarea mecanismului a fost amânată deocamdată, inclusiv din cauza problemelor economice generate de războiul declanșat de Rusia împotriva Ucrainei.
"Noi credem foarte mult în procesul de decarbonizare a economiei și în economia circulară și o bună parte din investițiile noastre merg în această direcție. Însă este ceva ce trebuie făcut de toată lumea, pentru a avea cu adevărat efectele scontate. Trebuie făcut ceva în acest sens, pentru că nu este corectă vânzarea de produse care sunt mai ieftine ca urmare a costurilor mai reduse determinate de o legislație de mediu mai permisivă. Dacă doar unii luăm măsuri și investim pentru reducerea emisiilor de carbon, iar alții nu, nu se întâmplă nimic"", a conchis Carlo Beltrame.
CITEȘTE ȘI VIDEO Guvernul îl premiază pe David Popovici cu o sumă recordPentru acest an, grupul Beltrame estimează o cifră de afaceri de circa 140 de milioane de euro în România, similară cu cea din 2021. Compania deține și combinatul de prelucrare a oțelului de la Călărași.
Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este un producător de bare din oțel și oțeluri speciale, care deține șapte fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone de oțel vândute anual, precum și activități comerciale în peste 40 de țări.