FOTO&DOCUMENT Romgaz îi impută daune unui fost director general, revocat acum 3 ani

FOTO&DOCUMENT Romgaz îi impută daune unui fost director general, revocat acum 3 ani
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 27 feb 2024

Compania de stat Romgaz, cel mai mare producător și operator de înmagazinare de gaze naturale din România, totodată producător de energie electrică, îi impută daune fostului director general Adrian Volintiru. Acesta a fost revocat din funcție în ianuarie 2021, reproșându-i-se în principal modul în care a gestionat contractul de construire a mult-întârziatei centrale noi de 430 MW de la Iernut, care ar fi trebuit să fie gata încă din 2020 și care are acum drept deadline de punere în funcțiune finalul anului în curs.

Conducerea companiei controlate de Ministerul Energiei a convocat AGA pe 4 aprilie, solicitându-le acționarilor ″Aprobarea angajării răspunderii d-lui Adrian Constantin Volintiru, în conformitate cu prevederile art. 155, alin. (1) și (2) din Legea nr. 31/1990, pentru daune cauzate SNGN Romgaz SA″.

Urmărește-ne și pe Google News
DECIZIE Ajutor pentru asigurători, după reducerea prețurilor RCA la camioane CITEȘTE ȘI DECIZIE Ajutor pentru asigurători, după reducerea prețurilor RCA la camioane

Pe de altă parte, Romgaz a introdus deja la tribunal, foarte recent, o acțiune în daune contractuale împotriva lui Volintiru, relevă date analizate de Profit.ro.

Adrian Volintiru, în prezent director pentru Energie la combinatul Chimcomplex, a fost numit CEO la Romgaz în octombrie 2018 și revocat în ianuarie 2021, cu aproape 2 ani înainte de finalul mandatului, care urma să survină în octombrie 2022.

FOTO Două trenuri de metrou s-au ciocnit ușor CITEȘTE ȘI FOTO Două trenuri de metrou s-au ciocnit ușor

Ulterior, în decembrie 2021, fostul director general a dat în judecată Romgaz și a cerut instanței ″obligarea pârâtei la plata sumei totale de 1.171.044 lei, reprezentând contravaloarea a 21 de indemnizații lunare fixe (55.764 lei x 21 luni) datorate de aceasta pentru revocarea din motive neimputabile (fără justă cauză) a reclamantului din funcția de director general al SNGN Romgaz SA și a încetării mai înainte de termen a contractului de mandat (…)″, potrivit documentelor de la dosar, analizate de Profit.ro.

Volintiru a pierdut procesul cu Romgaz în primă instanță în ianuarie anul trecut, iar în prezent se judecă apelul.

CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă CITEȘTE ȘI CTP, în negocieri avansate pentru achiziția depozitelor acumulate de Globalworth în România. Tranzacția poate deveni cea mai mare semnată vreodată pe această nișă

Documentele citate arată că board-ul Romgaz a justificat în ianuarie 2021 revocarea înainte de termen a fostului director general, printre altele, prin ″angajarea Romgaz în acte adiționale la contractele de lucrări pentru dezvoltarea Centralei Termoelectrice Iernut, care au prevăzut, printre altele, prelungirea contractelor de lucrări fără actualizarea graficului de execuție, astfel încât societatea a fost în imposibilitate de a mai monitoriza gradul de îndeplinire a lucrărilor la termen, în final fiind nevoită să rezilieze contractele în cauză fără finalizarea lucrărilor″.

În replică, Volintiru a susținut în instanță că ″dovada faptului că revocarea (…) a fost abuzivă și nicidecum cauzată de o neîndeplinire a unor obligații contractuale (…) este făcută inclusiv de faptul că, de la data revocării (…), au trecut mai mult de 6 luni, timp în care s-au succedat la nivelul conducerii Romgaz alți doi directori generali, însă stadiul lucrărilor din cadrul CTE Iernut este același ca la data revocării (…)″, fapt prin care, potrivit fostului CEO, ″se confirmă că adevăratul motiv al revocării mandatului (…) nu a avut la bază neîndeplinirea unor obligații contractuale sau îndeplinirea lor defectuoasă, (…) ci a fost o măsură dictată de interese de altă natură (…)″.

Adrian Volintiru

Adrian Volintiru

Acțiunile Intuitive Machines, intrată în istorie cu o aselenizare pe Lună după 51 ani, se prăbușesc după o informație legată de baterie CITEȘTE ȘI Acțiunile Intuitive Machines, intrată în istorie cu o aselenizare pe Lună după 51 ani, se prăbușesc după o informație legată de baterie

Romgaz a reamintit la tribunal că a încheiat în 2016 contract de lucrări cu consorțiul Duro Fulguera-Romelectro, având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut, prin construirea unei termocentrale electrice cu ciclu combinat cu turbine cu gaz, contract în valoare de 268 milioane euro plus TVA.

″La acest contract au fost încheiate nouă acte adiționale pe perioada anului 2020. Modalitatea necorespunzătoare în care au fost încheiate, gestionate și derulate aceste acte adiționale, pe perioada mandatului reclamantului de director general, a reprezentat motiv cheie care a stat la baza deciziei de revocare a reclamantului. (…) deficiența majoră a actelor adiționale astfel încheiate a fost aceea că, deși termenul de execuție a fost prelungit, graficul de execuție nu a mai fost ajustat în mod corespunzător pentru a reflecta termenul de execuție.

Contract de peste 8 milioane lei pentru soluții care să permită circulația pe Transfăgărășan pentru o perioadă cât mai lungă CITEȘTE ȘI Contract de peste 8 milioane lei pentru soluții care să permită circulația pe Transfăgărășan pentru o perioadă cât mai lungă

Or, așa cum se arată în punctul de vedere față de auditul intern al contractului având ca obiect dezvoltarea CTE Iernut (…) din 18.11.2020, Romgaz nu a mai putut aplica penalități potrivit contractului inițial, în absența graficului prestabilit, detaliat și actualizat de lucrări inițiale/suplimentare, termenul de finalizare rămânând incert. (…) Deși, potrivit prevederilor art. 5 și art. 17.2 din contract, prețul contractului de lucrări este ferm și nu se ajustează, prin cele 8 acte adiționale încheiate pe durata mandatului reclamantului de director general, Romgaz a acceptat angajarea unor costuri suplimentare în raport de cele menționate în caietul de sarcini în valoare de 16.999.258,63 euro, echivalente unui procent de 73,44 % din valoarea totală angajată prin contractul de lucrări. (…)

Astfel fiind, deși se afla în prezența unui contract favorabil Romgaz, cu preț forfetar care asigura previzibilitate asupra costurilor societății, iar nu în ipoteza unui contract cu preț estimat în care antreprenorul să poată solicita un preț superior celui inițial, reclamantul a angajat costuri nejustificat de mari prin efectul încheierii actelor adiționale″, a spus Romgaz la proces.

FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București CITEȘTE ȘI FOTO Primul tren de metrou Alstom, numit Giurgiu, a plecat din Brazilia pentru cea mai modernă linie din București

Pe 30 decembrie 2020, Romgaz a anunțat că nu a mai prelungit contractul cu Duro Felguera și Romelectro pentru realizarea noii centrale de la Iernut, întrucât termenul de finalizare a lucrărilor, care expirase pe 26 decembrie 2020, nu fusese respectat. Contractul a fost ulterior reziliat în 2021 și a dus la multiple litigii.

În primăvara anului trecut, Romgaz a semnat un nou contract, de 70 milioane euro plus TVA, cu aceiași spanioli de la Duro Felguera, pentru finalizarea noii centrale de la Iernut, iar ordinul de începere a lucrărilor a fost dat în august 2023, cu termen de finalizare sfârșitul anului în curs.

La revocare, lui Volintiru i s-a mai reproșat că ar fi permis achiziția de către Romgaz, cu peste 1,66 milioane euro (circa 97 euro/mp), a unui teren în comuna Corunca din județul Mureș, pentru un proiect pilot de construire a unei stații de alimentare cu gaz natural comprimat (GNCV), achiziție care, în cele din urmă, a ajuns și obiectul unui dosar penal, precum și încălcarea mai multor decizii ale Consiliului de Administrație.

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz adrian volintiru
adrian volintiru
romgaz centrala iernut