Compania de stat Electrocentrale București (ELCEN), controlată de Ministerul Energiei, cel mai mare producător de energie termică și electrică al Capitalei și principalul furnizor de agent termic pentru încălzirea centralizată din București, primește finanțare europeană de stat nerambursabilă de 362 milioane euro, prin Fondul de Modernizare al UE, pentru 3 proiecte de construire de noi unități de producție în cogenerare la 3 dintre cele 4 CET-uri ale sale.
Contractele de finanțare au fost semnate acum cu Ministerul Energiei.
″Prin aceste investiții, consumul de gaze naturale al ELCEN va scădea cu 40%. Noi estimăm că, dacă astăzi vorbim de un preț la gigacalorie de peste 1.000 de lei, în 3-4 ani, după finalizarea acestor proiecte, vom putea să discutăm de un preț de 500-600 lei/gigacalorie. Cu singuranță asta va însemna un cost al întreținerii mult mai mic pentru bucureșteni″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Valoarea totală a investițiilor este de peste 1 miliard de euro.
Cel mai mare proiect este cel de construire a unei noi centrale în cogenerare de înaltă eficiență la CET Sud, de 275 MW putere electrică și 214 MW putere electrică.
La CET Progresu este avută în vedere instalarea unor motoare termice de cogenerare de înaltă eficiență de 74,2 MW electrici și 72,8 MW termici.
Cel de-al treilea proiect pentru care s-a semnat contract de finanțare nerambursabilă din Fondul de Modernizare vizează construirea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență cu putere electrică de 32,5 MW și termică de 41 MW la CET Grozăvești.
Potrivit directorului general al ELCEN, Claudiu Crețu, compania va demara cât de curând posibil licitațiile de contractare a lucrărilor pentru toate cele 3 proiecte sperând să poată începe efectiv construirea noilor centrale până la sfârșitul anului viitor și să le finalizeze în 3-4 ani.