Ficțiunea periclitează realitatea: Un furnizor și trader de top a vândut din greșeală o mare cantitate de energie pe care nu o avea, punând mai multe țări în alertă

Ficțiunea periclitează realitatea: Un furnizor și trader de top a vândut din greșeală o mare cantitate de energie pe care nu o avea, punând mai multe țări în alertă
scris 17 sep 2022

Electricite de Strasbourg, furnizor și trader de energie electrică deținut de gigantul francez de stat EDF, a vândut din greșeală, pe piața europeană angro spot (cu livrare în ziua urnătoare încheierii tranzacțiilor), o cantitate totală de curent de 7,78 GWh de care nu dispunea, ceea ce a făcut ca operatorul de transport și sistem din Franța, echivalentul Transelectrica din România, să emită notificări de alertă către omologii din țările vecine, printre care Marea Britanie și Spania, cu privire la riscul apariției unei crize de electricitate în Franța, rugându-i să fie gata să intervină în sprijinul său în caz de nevoie.

Astfel, Electricite de Strasbourg, companie listată la bursa de valori Euronext, a anunțat că, pe 5 și 6 septembrie, a vândut în total, cu livrare în zilele de 6, respectiv 7 septembrie, cantitatea de 7,78 GWh de energie, din care 2,03 GWh pe 5 cu livrare în 6 septembrie și 5,75 GWh pe 6 cu livrare în 7 septembrie.

Urmărește-ne și pe Google News
Wizz Air începe să recruteze însoțitorii Blue Air CITEȘTE ȘI Wizz Air începe să recruteze însoțitorii Blue Air
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Cantitatea în cauză, de 7,78 GWh, a fost vândută ″în mod eronat″, a transmis compania. Potrivit publicației franceze Les Echos, practic, Electrice de Strasbourg a vândut energie electrică de care nu dispunea, din cauza unei ″erori de trading″ cu privire la cantitate. Nu este limpede dacă a fost vorba de o eroare umană de introducere a datelor, de o defecțiune la terminalele și aplicațiile de tranzacționare sau de altceva, compania demarând o investigație în acest sens.

Din primele informații, însă, ar fi vorba de o problemă de natură informatică, potrivit BFMTV.

Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall CITEȘTE ȘI Compania Iulius, controlată de Iulian Dascălu, semnează cel mai mare credit acordat până acum în România în real estate, pentru rețeaua națională de shopping centers regionale Iulius Mall

Pe de altă parte, eroarea a făcut ca, din rațiuni de prudență, operatorul de transport și sistem din Franța să emită notificări de alertă către omologii din țările vecine, printre care Marea Britanie și Spania, cu privire la riscul apariției unei crize de electricitate în Franța, rugându-i să fie gata să intervină în sprijinul său în caz de nevoie, a relatat Financial Times. Din fericire, o astfel de criză nu a survenit.

Repararea greșelii costă însă zeci de milioane de euro.

Noi reduceri de prețuri la benzină, care a ajuns cu mult mai ieftină decât motorina CITEȘTE ȘI Noi reduceri de prețuri la benzină, care a ajuns cu mult mai ieftină decât motorina

″Operațiunile de reechilibrare și de ajustare a volumelor vândute pentru zilele de 6 și 7 septembrie au generat pentru companie un cost estimat la 60 de milioane de euro″, a precizat Electricite de Strasbourg. Asta înseamnă că furnizorul a fost nevoit să cumpere cantitatea de energie pe care o vânduse fără să o aibă din cea mai scumpă piață, cea de echilibrare.

Incidentul în care a fost implicată Electricite de Strasbourg a survenit într-un moment de mare tensiune pe piețele europene de energie, determinat de spectrul întreruperii complete a livrărilor de gaze naturale rusești către Europa, dar și de faptul că mai mult de jumătate din reactoarele nucleare ale Franței sunt oprite pentru lucrări de reparații și mentenanță, cele mai multe neprogramate. Din această cauză, Franța nu doar că a pierdut statutul de principal exportator de energie de pe continent în favoarea Suediei, ci a și devenit importator net de electricitate.

Tranzacție: MedLife achiziționează SanoPass CITEȘTE ȘI Tranzacție: MedLife achiziționează SanoPass

Există însă și alte situații în care furnizorii se trezesc cu puțin timp înainte de livrare că nu dispun de energia electrică pe care și-au asumat prin contract să o asigure clienților cărora le-au vândut-o. De exemplu, în ianuarie 2017, în România, cererea în creștere de energie electrică ca urmare a iernii friguroase, coroborată cu seceta ce a redus semnificativ producția hidro, au condus la o majorare a prețurilor pe piața spot până la nivelul de 650 leiMWh, enorm la acea dată. În această situație, unii furnizori care și-au estimat greșit necesarul de electricitate pentru acea perioadă au fost forțați fie să cumpere (cei care își permiteau) energia suplimentară de pe piața pentru ziua următoare (PZU) a OPCOM la cotații mari, fie să solicite insolvența sau retragererea de pe piață.

În alte situații, unii traderi încheie în mod intenționat contracte de vânzare forward de energie pe termene mai lungi fără să dispună de cantitățile vândute, pe care le cumpără ulterior cu puțin timp înainte de termenele de livrare de pe piețele spot, înregistrând profituri dacă prețurile spot de cumpărare sunt mai mici decât cele forward de vânzare. În caz contrar, marchează pierderi. Însă uneori, mai ales în situații de criză, când cantitățile necesare nu sunt disponibile pe piața spot sau prețurile sunt mult prea mari, au de suferit și clienții, care rămân fără energia contractată și sunt nevoiți la rândul lor să o cumpere mai scump din alte surse.

CONFIRMARE VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie CITEȘTE ȘI CONFIRMARE VIDEO&FOTO O urmașă a gigantului electro al Cehoslovaciei comuniste, care s-a bătut cu Elon Musk în UE pe marca Tesla, vine în România, cu o investiție de aproape 100 milioane euro, să facă stocare de energie

Tocmai de aceea, mai ales marii consumatori industriali de energie cer interzicerea acestei practici. 

″Noi (Alro Slatina – n.r.) am semnat contracte în 2020 care au fost rupte în aprilie 2021, din două motive, fie nu aveau energie, au vândut ceva ce nu aveau, și aici în Codul civil se numește înșelăciune, fie au preferat să rupă contractul, să plătească penalități și să câștige din piețe de cinci ori mai mult și asta se numește abuz. Aici statul ar trebui să ia măsuri urgente și hotărâte pentru a institui stabilitatea contractuală și siguranța raporturilor juridice și comerciale, care constituie baza unei piețe funcționale, pe modelul burselor de valori mobiliare. Nu înțelegem de ce energia ar avea mai puțină importanță pentru economie decât valorile mobiliare. Nu se poate așa ceva, trebuie să existe niște mecanisme prin care contractele să valoreze ceva mai mult decât hârtia pe care sunt scrise. De exemplu, la vânzarea de energie pe care nu o ai, pe burse există instrumente. Adică, dacă ești pe piața de acțiuni și vrei să vinzi acțiuni pe care nu le ai, le împrumuți. Și dacă la final trebuie să le și livrezi plătești toate acțiunile celui de la care le-ai împrumutat. Există diferite tipuri de opțiuni. Nu trebuie să existe posibilitatea să vă vând energie și la final, dacă vreți energia, să nu pot să o livrez pentru că de fapt nu o am″, declara în februarie anul acesta, pentru Agerpres, Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, cel mai mare consumator industrial de electricitate din România.

viewscnt
Afla mai multe despre
trading energie
scumpire energie
speculatii energie
criza energetica