Principalele active ale Electrocentrale Galați, producătorul de energie electrică, agent termic și abur industrial controlat indirect de Ministerul Energiei prin societatea Electrocentrale Grup și intrat în faliment în toamna anului trecut, au fost scoase la licitație de lichidatorul judiciar al companiei, prima ședință de valorificare urmând să aibă loc în luna mai.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Centrala Electrică și de Termoficare (CET) Galați, cu putere instalată de 375 MW, nu mai funcționează oficial din 2021. Grupurile pe gaze ale centralei, care a alimentat sistemul centralizat de încălzire al Galațiului, dar și platforma industrială a fostului combinat siderurgic Sidex (în prezent Liberty), au început să fie puse în funcțiune începând cu anul 1969.
Acum, cele mai importante active ale Electrocentrale Galați au fost scoase la vânzare la prețul total de pornire de aproape 23 milioane euro plus TVA (22,98 milioane euro; 27,3 milioane euro cu tot cu taxă). În monedă națională, asta ar însemna cam 135 milioane lei, relevă date analizate de Profit.ro.
Activul funcțional CET Galați, aflat în incinta combinatului Liberty, are un preț de pornire de 21,22 milioane euro plus TVA, fiind compus din centrala de 375 MW, terenuri de circa 23 de hectare, construcții administrative și industriale, instalații, stocuri, un ansamblu de termoficare și o stație de tratare chimică a apei.
Separat, au fost scoase la licitație echipamente și utilaje tehnologice de la stația de tratare, incinta unui cazan de apă fierbinte (CAF) cu terenul aferent, mijloace de transport auto, stocuri (materiale, piese de schimb, dispozitive electrice, scule așchietoare, pompe sumersibile, motoare) și deșeuri.
Planul de reorganizare al Electrocentrale Galați din vara lui 2020, a cărui respingere de către creditori a dus la falimentul societății, prevedea vânzarea activelor principale și a operațiunilor companiei contra unei sume de minimum 91,8 milioane lei. Potențialii cumpărători cărora li se "adresa primordial" ideea acestui transfer de afacere erau Romgaz, principalul creditor al Electrocentrale Galați, cu creanțe totale de circa 200 milioane lei, și combinatul siderurgic Liberty. Tabelul definitiv consolidat de creanțe al Electrocentrale Galați cuprinde datorii totale de 237,2 milioane lei.
CITEȘTE ȘI UniCredit ia în considerare retragerea din RusiaElectrocentrale Galați deținea încă din 2019 un studiu de prefezabilitate "privind modernizarea retehnologizarea grupurilor energetice existente sau posibilitatea promovării unei investiții pentru realizarea unui grup energetic în ciclu combinat gaze-abur, în condensație, cu funcționare pe gaze naturale". Studiul prezenta 3 variante: retehnologizarea grupurilor existente (investiție estimată la 99,19 milioane euro), o centrală nouă de 215 MW (177,39 milioane euro) sau una de 275 MW (227,89 milioane euro). Proiectul urma să beneficieze de fonduri UE nerambursabile din Fondul de modernizare instituit de UE cu încasări din vânzări de certificate CO2 alocate gratuit statelor membre.
Ulterior realizării studiului, cei de la Liberty au propus asocierea cu Romgaz pentru un proiect nou pe amplasamentul Electrocentrale Galați. Astfel, Liberty a trimis în august 2019 o scrisoare de intenție către Romgaz și Electrocentrale Galați prin care și-a exprimat intenția de a se implica în revitalizarea și reorganizarea societății în 2 variante posibile: participarea Liberty Galați ca acționar al societății comerciale deținătoare a noilor unități de producere a energiei electrice, "în condițiile în care interesele Liberty vor fi corespunzător reprezentate și apărate", sau perfectarea unui contract multianual de furnizare a energiei electrice încheiat prin negociere directă cu societatea care va fi înființată și care va deține noile unitați, Liberty urmând să fie consumator.
CITEȘTE ȘI Elon Musk și-a vândut toate casele din CaliforniaÎn martie 2020, Liberty Steel, Electrocentrale Galați și Romgaz au încheiat o minută din care reieșea că atât Liberty, cât și Romgaz, sunt interesate de realizarea unei investiții pe amplasamentul Electrocentrale Galați. "Transferul de afacere, vânzarea bunurilor se vor adresa primordial către creditorul garantat Romgaz SA, către proprietarul platformei unde se află amplasate bunurile debitoarei, Liberty Galați, în cazul în care aceștia își manifestă acordul, sau către orice altă entitate identificată în sectorul de activitate energetic. Nu este în intenția administratorului judiciar dezafectarea patrimoniului debitoarei, aceasta fiind o ultimă soluție în procedura falimentului", se arăta în planul de reorganizare al Electrocentrale Galați.
În ultima parte a lunii mai 2020, la Ministerul Economiei a avut loc o întâlnire între reprezentanți ai ministerului, ai Romgaz și ai combinatului siderurgic Liberty Galați. "Următoarea lună va fi decisivă pentru soarta Electrocentrale Galați. Ori restructurăm, ori închidem. A fost o întâlnire între ei și tot ei vor lua deciziile. Nu am niciun orizont de timp pentru rezultatele concretele ale acestei întâlniri, dar repet: următoarea lună va fi decisivă pentru noi", declara pe 29 mai, pentru publicația locală Viața Nouă, administratorul special al Electrocentrale Galați, Sinan Mustafa.
CITEȘTE ȘI Coca-Cola, zahărul, bananele, făina și uleiul, cele mai căutate produse alimentare pe Monitorul PrețurilorSursa citată mai comenta că "Întâlnirea din 26 mai a reprezentanților Liberty și Romgaz ar putea avea și un rezultat favorabil în ceea ce privește soarta Electrocentrale, dacă Romgaz va accepta continuarea investițiilor în Galați, în loc de închiderea și lichidarea companiei".
În iunie 2020, la un eveniment public desfășurat la Galați la care au participat președintele companiei-mamă a Liberty, Sanjeev Gupta, și premierul Ludovic Orban, a fost anunțată încheierea unui memorandum între Liberty și Romgaz pentru înființarea unei societăți de tip „joint venture”, în perspectiva dezvoltării unor proiecte de investiții de tip greenfield („de la zero”), printre care dezvoltarea unei unități de producere a energiei electrice pe baza de gaze naturale („CCGT”).
CITEȘTE ȘI Din cauza războiului declanșat de Rusia, UE renunță la intenția de a tăia fondurile pentru Ungaria și Polonia ca sancțiune pentru derapajele anti-democraticeCu aceeași ocazie, a fost anunțată o investiție de 1,2 miliarde euro a Liberty în combinatul de la Galați, cu sprijinul statului român, pentru ca unitatea siderurgică să devină neutră din punct de vedere al emisiilor CO2.
Atât în 2001, la achiziție, cât și ulterior, în 2006, fostul proprietar al combinatului din Galați, Arcelor Mittal, a intenționat să preia și Electrocentrale Galați, furnizor de abur industrial al combinatului, însă negocierile purtate cu statul român nu au dus la niciun rezultat.
CITEȘTE ȘI DECIZIE Condiții mai stricte pentru supermarketuri în relația cu furnizorii, sunt impuse restricții și limite de tarifeÎn 2013, Mittal a cerut Guvernului "dezvoltarea unui concept privind Electrocentrale Galați", pentru ca unitatea să furnizeze energie pe termen lung la platforma industrială, dat fiind riscul ca producătorul de energie să intre în faliment din cauza datoriilor față de Romgaz, cifrate atunci la aproape 100 milioane euro, ceea ce ar fi dus la o potențială oprire a livrării aburului către fabrica de oxigen de pe platforma ArcelorMittal, cu consecința opririi tuturor operațiunilor.
Executivul a solicitat atunci Romgaz să "reconsidere" creanțele asupra Electrocentrale Galați, soluția luată în calcul, însă nematerializată, fiind conversia creanței producătorului de gaze în acțiuni, operațiune prin care acesta ar fi devenit acționar majoritar al companiei.