Compania turcă de investiții Ussuri Capital și-a propus ca fabrica de oțel cu emisii reduse de carbon, o investiție gigant, de aproape 1 miliard euro, anunțată pentru România, să fie construită foarte aproape de portul Constanța, pentru a beneficia de aprovizionarea cu materii prime și de oportunitățile de export, a declarat pentru Profit.ro managerul ucrainean care a fondat compania, Roman Kurashev.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Ussuri Capital a fost fondată de Roman Kurashev, anterior cu funcții de conducere în afaceri B2B, precum Kovalska Industrial Group (Ucraina), unde a ocupat funcția de director comercial. Din 2006 până în 2021 a deținut diverse roluri de strategie și comerciale senior la Metinvest Holding, unul dintre cei mai mari producători de oțel și furnizori de peleți din Europa, relevă datele analizate de Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
A fost co-fondator/investitor și director neexecutiv al Grupului Kovlar (2016-2022), cel mai mare furnizor ucrainean de soluții de protecție împotriva incendiilor, și director general și, ulterior, membru al consiliului de administrație și director neexecutiv al Centrului de Construcții din Oțel din Ucraina (2013-2021) .
“Pentru prima etapă CAPEX, de circa 160 de milioane de euro, suntem în faza de dezvoltare și lucrăm atât la structura de capital a tranzacției (capital propriu - datorie, surse de finanțare), cât și la locație. Ținta noastră este să fim aproape de portul Constanța, din cauza aprovizionării cu materii prime (bobine laminate la cald) și a oportunităților de export, dar nu este încă fixată și poate se vor lua în considerare și alte oportunități”, spune Roman Kurashev.
Dacă runda de capital va fi ridicată în următoarele luni, planul companiei este să pună în funcțiune instalația în termen de 24-30 de luni, în funcție de obținerea autorizațiilor și alte probleme, anunță managerul.
CITEȘTE ȘI FOTO Tort special cu e-Factură pentru ministrul Boloș de ziua luiUniunea Europeană va fi “un loc interesant” în următorii zece ani pentru producția de “oțel verde”, dat fiind mecanismul CBAM (taxa pe carbon introdusă de UE pentru a păstra competitivitatea producătorilor din uniune și a evita relocarea activităților în țări terțe) și alte măsuri de protecție împotriva importurilor de oțel la preț scăzut din țările asiatice, ceea ce va crea un mediu mai bun pentru producătorii locali, afirmă Roman Kurashev în discuția cu Profit.ro.
Mai departe, România poate profita datorită portului Constanța și pieței interne în creștere, atât pentru produse galvanizate, cât și pentru cele vopsite.
Ussuri Capital este o firmă de investiții axată pe proiecte de dezvoltare în industria siderurgică care utilizează tehnologii ecologice. Fabrica din România va produce produse din oțeț plat.
În luna martie, compania a finalizat un studiu de fezabilitate preliminar și în prezent desfășoară activități de due diligence cu privire la parcelele de teren care ar putea fi folosite pentru unitatea de producție.
CITEȘTE ȘI FOTO STIHL lansează o nouă fabrică în România, investiție de 125 milioane euroProiectul este realizat de la zero și presupune instalarea unui cuptor cu arc electric. În procesul de producție vor fi utilizate deșeuri locale. Se preconizează că uzina va fi finalizată în 2027-2030.
Cheltuielile de capital pentru prima etapă sunt estimate la 160 de milioane de euro, iar pentru cea de-a doua etapă, la 700-800 de milioane de euro. Potrivit previziunilor, în doi ani de la punerea în funcțiune a fazei 1, veniturile companiei vor ajunge la 324 de milioane de euro.