Transenergo, unul dintre cei mai mari furnizori independenți de energie electrică din România, cu rulaj de peste 1,3 miliarde lei anul trecut și intrat în insolvență în februarie anul acesta, trebuie să obțină repede finanțare pentru a-și derula activitatea și a se reorganiza, în caz contrar riscând să intre în faliment.
"(...) posibilitatea de reorganizare este legată de o serie de condiții critice, printre care finanțarea societății prin intermediul unei tranzacții implementate într-un termen relativ scurt de timp, respectiv de 30 de zile. În lipsa implementării unei tranzacții care să aibă ca finalitate finanțarea activității societății într-un termen scurt de timp, aceasta nu se poate reorganiza, fiind astfel inevitabilă trecerea la faliment. La momentul redactării acestui raport, tranzacția descrisă ori o altă tranzacție similară având ca scop finanțarea activității societății nu a fost inițiată", se arată într-un document al administratorului judiciar.
Administratorul judiciar provizoriu al companiei, KPMG Restructuring, urmează să publice în perioada imediat următoare o completare la raportul asupra cauzelor și împrejurărilor care au condus la insolvența Transenergo, în care va evidenția dacă există o posibilitate reală de reorganizare, în caz contrar urmând să propună intrarea în faliment a societății.
"Doamna Rada Coman a continuat demersurile inițiate cu mai mulți finanțatori de tipul fondurilor de investiții specializate în situații de distress pentru a identifica posibilități de finanțare a activității societății", se menționează în document.
CITEȘTE ȘI ”Gangnam Style” pierde supremația YouTube în fața videoclipului ”See You Again”Transenergo COM este controlată de soții Nelu și Rada Coman, cea din urmă deținând și funcția de administrator special al companiei.
Administratorul judiciar mai menționează că, în cursul lunii mai, cea mai mare parte din activitatea Transenergo a continuat să fie oprită, această stare survenind încă de la deschiderea procedurii de insolvență, ca urmare a necesarului de finanțare pentru asigurarea nivelului minim de garantare către partenerii de afaceri.
"Totuși, societatea continuă să desfășoare deocamdată la un nivel foarte redus activitatea de trading de energie electrică pe platforma OPCOM, în speță cea achiziționată de la unitățile intra-grup de producție de energie electrică (parcuri fotovoltaice și microhidrocentrale), pentru care profitul generat este nesemnificativ, datorită volumelor scăzute de energie electrică", arată sursa citată.
CITEȘTE ȘI Thyssenkrupp va desființa 2.500 de locuri de muncă pentru a îndeplini țintele de profitÎn prima parte a lunii iunie, Transenergo a încheiat un nou contract de transport de energie electrică cu operatorul Transelectrica, valabil până la finalul anului viitor și cu o garanție de 50.000 de lei. Contractul a fost negociat ținându-se cont de "nivelul mult mai redus al activității Transenergo, precum și de starea de insolvență (având în vedere intenția de reorganizare a societății) din perspectiva garanției financiare necesare, cu scopul de a permite reluarea activității de furnizare a energiei electrice".
Transenergo era, la finalul anului trecut, al doilea cel mai mare furnizor independent de energie electrică din România și al șaptelea la nivel național, cu o cotă de piață de 3,6%. Compania a terminat 2016 cu un profit net de peste 7 milioane lei, la o cifră de afaceri de circa 1,35 miliarde lei, dar și cu datorii totale de peste 460 milioane lei.
Transenergo a intrat în insolvență din proprie inițiativă pe 1 februarie, în urma deciziei Tribunalului București. Cu doar o zi înainte, Fiscul a pus sechestru pe active ale companiei în valoare totală estimată de peste 42 milioane lei, asigurându-și astfel statutul privilegiat, garantat, al creanței sale asupra furnizorului și traderului de energie. Ultimele informații publice disponibile arată că, la 31 martie 2017, Transenergo datora în total bugetelor statului peste 41 milioane lei.
CITEȘTE ȘI Decizie Tribunal Cluj, precedent important în materia dreptului de deducere a TVAÎn instanță, compania a precizat că a ajuns să nu-și mai poată plăti datoriile din cauza retragerii finanțărilor de către băncile creditoare, a amânării vânzării unor active și a nerespectării de către partenerii de afaceri a termenelor de plată a facturilor.
"În motivarea cererii debitoarea a arătat că, în contextul economic actual, activitatea acesteia, atât la nivel general, dar și sectorial, a înregistrat anumite dificultăți. Astfel, în perioada iunie - noiembrie 2016 au fost înregistrate probleme în menținerea finanțărilor bancare, iar o importantă sursă de recapitalizare, respectiv vânzarea unităților de producție, a fost decalată pentru perioada ianuarie-martie 2017. Toate aceste circumstanțe au marcat evoluția societății debitoare în mod negativ, la care s-a adăugat diminuarea semnificativă a ritmului de încasare a contravalorii serviciilor și produselor și nerespectarea termenelor de plată a partenerilor de afaceri. Față de aceste aspecte, s-a susținut existența unor datorii în cuantum total de peste 19 milioane lei ce au depășit termenul de 90 de zile de la scadență", se menționează în încheierea Tribunalului București din 1 februarie 2017 prin care a fost admisă intrarea în insolvență a Transenergo.
Transenergo deține mai multe unități de producție de energie electrică, respectiv cinci microhidrocentrale în județul Argeș, pe râul Topolog, precum și trei centrale fotovoltaice.
Din cauza iernii friguroase, a creșterii consumului și a insuficienței producției, prețurile engros la energie pe bursa OPCOM s-au majorat amplu în ianuarie, ceea ce a provocat probleme financiare grave mai multor furnizori, unii intrând în insolvență sau chiar în faliment.