EXCLUSIV CCE Holding, susținut de un fond de pensii al statului german, crește miza pe România. Parc pe terenul fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov

EXCLUSIV CCE Holding, susținut de un fond de pensii al statului german, crește miza pe România. Parc pe terenul fostului președinte al Consiliului Județean Ilfov

Lansarea proiectului de la Horia, Arad. Foto: CCE

scris 23 aug 2023

Dezvoltatorul austriaco-german de parcuri fotovoltaice CCE Holding, susținut de fondul de pensii al landului german Turingia și de fondul de investiții francez Omnes Capital (fostul Crédit Agricole Private Equity), dezvoltă un portofoliu de proiecte fotovoltaice cu o capacitate totală de 1 GWp în România, cu 50% peste planul inițial, anunțat în urmă cu 9 luni, potrivit informațiilor obținute de Profit.ro.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Investitorul și-a deschis biroul din București în vara anului trecut, iar în toamna trecută a început construcția primului său parc fotovoltaic din România în localitatea arădeană Horia, cu o capacitate de 40 MW, ocazie cu care a anunțat că vizează construcția de parcuri solare cu o capacitate totală de 690 MW la nivel național.

Urmărește-ne și pe Google News
SURPRIZĂ Antreprenorul turc Omer Susli, fostul proprietar Praktiker, intră pe piața de energie CITEȘTE ȘI SURPRIZĂ Antreprenorul turc Omer Susli, fostul proprietar Praktiker, intră pe piața de energie

Acum, CCE dezvoltă proiecte cu o capacitate totală în jurul a 1GWp în toată România, următorul proiect gata de construit fiind în localitatea giurgiuveană Izvoarele, potrivit informațiilor transmise pentru Profit.ro de managerii dezvoltatorului austriaco-german.

Proiectul din județul Giurgiu va avea o capacitate de 62 MWp, conform sursei citate.

De asemenea, într-o fază târzie de dezvoltare este și un parc fotovoltaic de 50 MWp pe care CCE Holding îl pregătește în localitatea ilfoveană Periș, potrivit reprezentanților dezvoltatorului. Aici compania are încheiate două contracte de superficie pentru terenuri învecinate, cu o suprafață cumulată de circa 100 de hectare de teren arabil. 

CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Romgaz își împrumută filiala, a cărei conducere a fost recent schimbată, cu jumătate de miliard de dolari pentru Neptun Deep

Unul a fost încheiat anul trecut cu familia Nicolae-Dorin și Ana-Maria Plaveti pentru o bucată de 49 de hectare, pe care ar urma să fie amplasate circa 87.000 de panouri fotovoltaice, și altul a fost semnat recent cu Marian Petrache, fostul președinte al Consiliului Județean Ilfov, și Mituță Petrache pentru un teren în suprafață de circa 50 de hectare, pe care ar urma să fie amplasate circa 88.000 de panouri fotovoltaice. Ambele parcuri au prevăzută o capacitate de 50 MWp. 

Planul CCE se suprapune peste intenția României de a adăuga o capacitate nouă de 6,9 GW de energie din surse regenerabile până în 2030. Se estimează că mai mult de 3,7 GW din această capacitate vor fi proiecte solare. România are ca obiectiv atingerea unei cote de 30,7% din consumul de energie al țării provenite din surse regenerabile până în 2030. În prezent, România are o capacitate totală instalată de 3 GW în parcurile eoliene și de aproape 1,4 GW în centralele solare, conform datelor oficiale ale Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei.

Prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Guvernul a bugetat 1,62 miliarde euro proiectelor de energie verde.

EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO Familia Negoiță, a primarului Sector 3 și a fostului proprietar Dinamo, începe un nou proiect major, pe locul unei foste fabrici de cărămidă

În acest context, și-au anunțat sau extins prezența pe piața românească companii precum R.Power, cel mai mare dezvoltator polonez de proiecte fotovoltaice, danezii de la European Energy sau fondul austriac de investiții Core Value Capital, care administrează activele a o serie de milionari și investitori instituționali.

CCE Holding a fost fondat în 2021 prin fuziunea companiilor Clean Capital, a austriacului Martin Dürnberger, și Enernovum, deținută de Jörg Menyesch.



Încă de la început, compania a avut ca principal partener financiar fondul de pensii Ärzteversorgung Thüringen al Asociației Medicale de Stat din landul german Turingia, care administrează un portofoliu de investiții în valoare de circa 2,7 miliarde de euro.

În primăvara acestui an, fondul francez de investiții Omnes a cumpărat o participație semnificativă din CCE Holding. Omnes are în administrare active în valoare de peste 5 miliarde de dolari. Fondul a fost o subsidiară a grupului financiar francez Crédit Agricole până în martie 2012, iar acum este deținut integral de angajați, printre care și președintele companiei Fabien Prévost.

Cu sediul în Viena, CCE Holding este activă în Italia, Franța, Olanda, Chile și România și are în derulare proiecte solare cu o capacitate maximă totală de peste 4 GW.

viewscnt
Afla mai multe despre
cce holding
omnes capital
parcuri fotovoltaice