Investitorul și dezvoltatorul danez de capacități de energie regenerabilă European Energy a obținut avize tehnice de racordare pentru 500 MW de capacități noi solare și eoliene, în diferite zone din țară.
Planurile totale de proiecte solare și eoliene ale European Energy Romania depășesc 1,5 GW. European Energy este în curs de obținere a avizelor tehnice de racordare pentru restul de capacități. Avizul tehnic de racordare este o etapă esențială în dezvoltarea proiectelor și un pas important spre faza de construcție și punere în funcțiune.
”Pentru noi, România este o piață foarte atractivă. Licitațiile așteptate în schema de sprijin pentru energia regenerabilă din România, care însumează 5 GW, vor accelera dezvoltarea de noi proiecte de energie eoliană și solară. Dar credem că potențialul real al României este mai mult decât dublul capacității propuse în schemă”, afirmă Ioannis Kalapodas, Seful biroului din Romania al European Energy.
La sfârșitul lui 2023, România avea peste 11,7 GW de capacitate de energie regenerabilă, conform datelor Agenției Internaționale pentru Energie Regenerabilă. Energia regenerabilă, în contextul tranziției verzi din România, înseamnă în primul rând beneficii pentru consumator, care vor avea acces la energie mai curată și mai ieftină, dar și pentru agricultori și proprietari de terenuri, afaceri și comunități locale și pentru cetățeni, care vor avea de câștigat de pe urma creșterii bazei de impozitare la nivel local și a noilor locuri de muncă în investiții prietenoase cu mediul.
”Obținerea avizelor tehnice de racordare pentru 500 MW înseamnă pentru European Energy un pas înainte spre a deveni lider de piață. România poate demara un nou val de investiții în energie regenerabilă prin noua schemă de sprijin cu contracte pentru diferență. Dar credem că încurajarea proiectelor hibride, combinații de solar, eolian și capacități de stocare ar accelera semnificativ creșterea investițiilor în capacități de energie regenerabilă. România ar avea nevoie în plus și de o reglementare clară a garanțiilor de origine, care ar stimula și încheierea de acorduri de tip corporate PPA”, a adăugat Michael Viberg Pedersen, Vicepreședinte, Director pentru Europa de Sud-Est, European Energy.
European Energy este un dezvoltator și investitor danez în energie regenerabilă, specializat în inginerie, fondat în 2004. Compania este implicată activ în proiecte de energie solară și eoliană, stocare, hidrogen verde și e-metanol, în toate etapele de proiect, de la dezvoltare la construcție și operare comercială și tehnică. Pe plan mondial, compania are un portofoliu total de 65 GW de proiecte în 25 de țări de pe patru continente și peste 700 de angajați. European Energy dezvoltă și investește în proiecte de energie regenerabilă, combustibili verzi, stocare de energie și capturarea carbonului pentru a contribui la tranziția energetică verde din viitor.