Țările din Europa de Est se aliază pentru a dezvolta proiecte și a împărți resursele, în vederea contracarării dominației Rusiei pe piața gazelor și a reduce dependența UE de livrările rusești, informează Euronews și AP, preluate de Agerpres.
Un gazoduct între granițele Greciei și Bulgariei ar urma să fie finalizat până în iunie, obiectivul fiind de a asigura celor două țări și vecinelor lor acces la noile conectări la rețea. Noul gazoduct vine în contextul în care Gazprom a anunțat miercuri că a oprit complet livrările de gaze naturale către Polonia și Bulgaria, în absența plăților în ruble de la cele două țări pentru livrarea combustibilului.
Premierul bulgar Kiril Petkov a anunțat că țara ar putea primi gaze din România, pe care ar urma să le trimită în Turcia, urmând să ajungă înapoi pe cealaltă direcție, prin interconectorul de gaze Grecia-Bulgaria. Premierul bulgar s-a declarat convins că interconectorul dintre Bulgaria și Grecia va fi finalizat în iunie.
De asemenea, Polonia și Cehia ar urma să reia negocierile privind construirea gazoductului Stork II.
Premierul ceh Petr Fiala a declarat că țara sa este interesată și de achiziții în terminalele extinse sau nou construite ale Poloniei de gaze naturale lichefiate. Aproximativ 90% din gazele naturale importate de Cehia sunt din Rusia.