Endesa, prin intermediul companiei de energie regenerabilă Enel Green Power España (EGPE), a anunțat marți că a finalizat construcția a două centrale solare în Spania, Las Corchas și Los Naranjos, cu o capacitate de 100 MW în total, investiție de 70 de milioane de euro.
”Endesa, prin intermediul companiei de energie regenerabilă Enel Green Power España (EGPE), a finalizat construcția centralelor fotovoltaice Las Corchas și Los Naranjos, situate între orașele Carmona și La Rinconada. Cu o investiție de 70 de milioane de euro și un timp record de construcție, cele două centrale fotovoltaice vor adăuga o capacitate combinată de 100 MW și vor genera 202 GWh pe an, echivalentul consumului anual de energie al unui oraș precum Carmona”, a informat compania.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Având în vedere pandemia de coronavirus și în conformitate cu indicațiile furnizate de autoritățile sanitare, compania precizează că a implementat protocoalele riguroase de siguranță, cu scopul de a asigura protecția necesară a personalului implicat în construcție, precum și a comunităților în care sunt instalate centralele, scrie News.ro.
Las Corchas și Los Naranjos au aproximativ 258.120 de panouri fotovoltaice bifaciale, ceea ce înseamnă că razele solare pot fi captate pe ambele părți, optimizând astfel utilitatea lor. În plus, au fost construite 14 puncte de transformare, două stații de transformare și rețele subterane de 45 de kilometri pentru a le permite să funcționeze. Acest complex a generat astăzi primul megawatt de energie regenerabilă, care a ajuns deja în rețeaua andaluză de distribuție a energiei electrice. Energia regenerabilă produsă de cele două centrale va evita emisii anuale de peste 94.000 de tone de dioxid de carbon.
”Pentru construirea celor două centrale fotovoltaice, Endesa a implementat cea mai recentă tehnologie în domeniu, utilizînd un exoschelet pentru a facilita instalarea modulelor solare, camerelor de securitate pentru a detecta orice breșe de securitate care ar fi putut avea loc în timpul construcției și a sistemelor integrate de joncțiune care au făcut posibilă asamblarea fără nituri a modulelor fotovoltaice. În plus, Endesa folosește realitatea virtuală pentru a monitoriza aceste centrale, permițând supravegherea acestora de la distanță, cu ajutorul unor ochelari inteligenți, astfel că echipele nu mai sunt nevoite să viziteze fizic zona de construcție. Această tehnologie încorporează, de asemenea, o cameră cu infraroșu, care surprinde în timp real imagini cu activitățile de execuție a lucrărilor”, precizează compania.
Pentru a construi Las Corchas și Los Naranjos, Endesa a urmat criterii tehnice sustenabile și a aplicat modelul Enel Green Power de "șantier de lucru sustenabil", inclusiv instalarea de panouri solare fotovoltaice pentru a acoperi o parte din nevoile de energie în timpul lucrărilor, iluminatul eficient, separarea deșeurilor, utilizarea unui vehicul electric pentru a ajunge la diferite părți ale instalațiilor, și furnizarea mai multor defibrilatoare pentru a avea grijă de sănătatea lucrătorilor. După finalizarea lucrărilor, acestea vor fi donate municipalității din Carmona pentru uz public.
În cadrul programului CSV al Endesa, compania a lucrat, de asemenea, alături de asociațiile locale pentru asamblarea de hardware sau donarea de materiale, cum ar fi paleți și bobine de cablu, pentru ateliere ocupaționale în Carmona.
”Începerea construcției acestor centrale fotovoltaice marchează finalizarea unei faze și începutul alteia, deoarece Endesa a ales aceste instalații pentru a dezvolta un proiect de pionierat și inovator - agricultura și apicultura în perimetrul centralelor fotovoltaice. Acest proiect constă în cultivarea a trei hectare de plante aromatice, printre panourile fotovoltaice ale companiei din Carmona. Această cultură va permite albinelor să își îndeplinească rolul de polenizare, producând astfel miere într-o manieră durabilă, cu o amprentă solară”, spun reprezentanții companiei.
CITEȘTE ȘI ANM: 2020 închide un deceniu de căldură excepțională. 2020 este unul dintre cei mai calzi trei ani. Datele preliminare pentru 2021 sugerează că și acesta va putea intra în seria celor mai fierbinți aniEndesa și municipalitatea Carmona sunt interesate de parteneriatul cu apicultorii din regiune, deoarece această activitate va impulsiona dezvoltarea socio-economică a comunității locale și va reprezenta un exemplu clar despre cum redai valoarea agricolă terenurilor.
Cu o investiție de 124 de milioane de euro în provincia Sevilla, Endesa va furniza 172 MW de energie curată prin proiectele sale regenerabile: Las Corchas și Los Naranjos sunt deja operaționale, un alt proiect, Torrepalma, este aprobat și a primit autorizatie administrativă pentru construcție, în timp ce la Sol de Casaquemada, în Sanlúcar la Mayor, lucrările de construcție sunt pe cale să înceapă.
Prin EGPE, Endesa gestionează în prezent o capacitate de peste 7.726 MW de energie regenerabilă instalată în Spania. Din aceasta, 4.711 MW reprezintă energie hidro convențională, iar restul provine din energie eoliană (2.362 MW), energie solară (571 MW), minihidrocentrală (79 MW) și alte surse regenerabile de energie (3 MW).
Enel Green Power, din cadrul Grupului Enel, este dedicat dezvoltării și funcționării de energie din surse regenerabile în întreaga lume, cu o prezență în Europa, America, Asia, Africa și Oceania. Enel Green Power este un lider mondial în sectorul energiei verzi, cu o capacitate instalată de peste 47 GW într-un mix de generare care include eoliană, solară, geotermală și hidroenergetică.
Endesa este cea mai importantă companie de electricitate din Spania și a doua din Portugalia. Este, de asemenea, al doilea operator de gaze de pe piața spaniolă. Endesa face parte din Enel, cel mai mare grup de electricitate din Europa.