Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani

Emisiile de gaze cu efect de seră din UE au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani
scris 30 nov 2020

Comisia Europeană a adoptat Raportul intermediar privind politicile climatice ale UE, publicat anual, care prezintă progresele înregistrate de UE în ceea ce privește reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în 2019.

Potrivit acestui raport, anul trecut în cele 27 de state membre ale UE, emisiile de gaze cu efect de seră au scăzut cu 3,7% de la un an la altul, în timp ce PIB-ul a crescut cu 1,5%. În prezent, nivelurile emisiilor sunt cu 24 % mai reduse față de nivelurile din 1990, arată Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
DOCUMENT Programul de relansare post-COVID: investiții din fonduri UE de 1,55 miliarde euro la Transelectrica și Hidroelectrica, precum și la distribuitorii de energie și gaze, plus protecție pentru consumatorii vulnerabili CITEȘTE ȘI DOCUMENT Programul de relansare post-COVID: investiții din fonduri UE de 1,55 miliarde euro la Transelectrica și Hidroelectrica, precum și la distribuitorii de energie și gaze, plus protecție pentru consumatorii vulnerabili
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

"Uniunea Europeană dovedește că reducerea emisiilor este posibilă concomitent cu asigurarea creșterii economice. Raportul de astăzi confirmă însă încă o dată că este necesar să ne intensificăm eforturile în toate sectoarele economiei pentru a ne atinge obiectivul comun al neutralității climatice până în 2050. Tranziția este fezabilă dacă ne respectăm angajamentul și dacă profităm de oportunitățile oferite de redresare pentru a reimpulsiona economia într-un mod mai ecologic și mai rezilient și pentru a crea un viitor sănătos și sustenabil pentru toți", a declarat vicepreședintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Emisiile care fac obiectul sistemului de comercializare a certificatelor de emisii (EU ETS) au înregistrat cea mai mare reducere în 2019, scăzând cu 9,1%, adică aproximativ 152 de milioane de tone de dioxid de carbon echivalent, față de 2018. Această scădere s-a datorat mai ales sectorului energiei electrice, în care emisiile au scăzut cu aproape 15%, în principal ca urmare a înlocuirii producției de energie electrică pe bază de cărbune cu producția de energie electrică din surse regenerabile și pe bază de gaze naturale.

Emisiile din sectorul industrial au scăzut cu aproape 2%. Emisiile verificate generate de aviație, care acoperă în prezent doar zborurile din Spațiul Economic European, au continuat să crească modest față de 2018, respectiv cu 1%, adică cu aproximativ 0,7 milioane de tone de dioxid de carbon echivalent.

Emisiile nereglementate de EU ETS, cum ar fi cele generate de sectoarele industriale care nu fac obiectul ETS, de transporturi, clădiri, agricultură și deșeuri, nu au înregistrat nicio schimbare semnificativă față de nivelurile din 2018.

viewscnt
Afla mai multe despre
emisii
gaze