ELCEN, cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, a ieșit din insolvență. Ce este pregătit acum

ELCEN, cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, a ieșit din insolvență. Ce este pregătit acum
scris 2 feb 2023

Electrocentrale București (ELCEN), cel mai mare producător de energie termică pentru sistemul centralizat de încălzire din București, companie controlată de Ministerul Energiei, a ieșit astăzi din insolvență.

ELCEN a acoperit în totalitate creanțele datorate. Închiderea procedurii de reorganizare judiciară și, implicit, a procedurii de insolvență prevede stingerea tuturor obligațiilor de plată asumate prin planul de reorganizare și a creanțelor curente scadente. 

Urmărește-ne și pe Google News
Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată CITEȘTE ȘI Lege promulgată: Poliția locală poate ridica mașini parcate pe domeniul public. Cum scapi cu mașina neridicată
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Fiscul a fost cel mai mare creditor al ELCEN, Direcția Generală de Administrare a Marilor Contribuabili și Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice București din cadrul ANAF deținând cumulat creanțe totale de 1,05 miliarde lei asupra companiei, care reprezintă peste 58% din totalul masei credale, de circa 1,8 miliarde lei.

Planul de reorganizare a ELCEN prevedea că ANAF va restitui companiei o sumă totală de aproape 500 milioane lei, reprezentând TVA de rambursat în urma falimentului RADET, aferent facturilor neachitate de fostul operator al sistemului centralizat de termoficare din București.

Elvețienii decid dacă multinaționalele trebuie să facă mai mult pentru a asigura respectarea drepturilor omului CITEȘTE ȘI Elvețienii decid dacă multinaționalele trebuie să facă mai mult pentru a asigura respectarea drepturilor omului

Ministrul Economiei a explicat anterior că ELCEN își va recupera prin compensare o parte din banii pe care i-i datorează sistemul de termoficare din București, din cauza neplății de către Primăria Capitalei a subvenției menite să acopere diferența dintre costurile operatorului sistemului și prețul redus facturat populației.

Ce înseamnă ieșirea din insolvență a ELCEN

Ieșirea din dificultate financiară deschide calea ELCEN pentru a accesa fonduri europene nerambursabile sau surse de finanțare puse la dispoziție de instituții financiare naționale și internaționale, pentru a-și eficientiza CET-urile pe care le deține.

În următoarea perioadă, ELCEN se va concentra preponderent pe implementarea proiectelor majore de investiții, și anume construirea unor centrale termoelectrice noi în  cogenerare de înaltă eficiență: 
1.Implementarea unei unități de cogenerare de înaltă eficiență în cadrul CET București Sud.

GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI CITEȘTE ȘI GRAFIC OMV Petrom a devenit întâiul importator de gaze al României după ce a fost desemnat FUI

Studiul  de Fezabilitate pentru această investiție a fost finalizat. Soluția optimă prevede realizarea unei capacități noi de producție în cogenerare de înaltă eficiență, în incinta CET București Sud, cu o putere electrică brută de cca. 600 MWe și energie termică livrată de cca. 376 Gcal/h ce va utiliza gaz natural, ulterior în amestec cu hidrogen. Prin comparație, puterea electrică instalată în prezent în cele 4 CET-uri ale ELCEN este de 586,25 MW. 

Ținând cont de estimările Dispecerului Energetic Național care avertizează că deficitul de energie electrică din producția internă pentru acoperirea consumului va crește masiv mai ales în condiții de iarnă, în orele de vârf de sarcină, punerea în funcțiune a unei centrale noi, moderne, cu o putere electrică de 600 MWe reprezintă o contribuție majoră la menținerea siguranței în alimentarea cu energie electrică. 

Totodată, cantitatea de 376 Gcal/h livrată din noua centrală va acoperi fără probleme necesarul de agent termic pentru alimentarea cu apă caldă și căldură a consumatorilor arondați acestei centrale. 
Centrala va dispune de echipamente noi, performante, care vor putea asigura energia termica și electrică cu o eficiență globală de aprox. 86-90% și reduceri semnificative a emisiilor.  

2.Eficientizarea activității din CET Grozăvești prin implementarea unei unități de cogenerare în ciclu combinat. În acest sens, s-a actualizat în 2022 Studiul de Fezabilitate (elaborat în 2011 și actualizat anterior în 2016, respectiv 2019), pentru a se alinia la condițiile de piață actuale.

Soluția optimă rezultată din SF prevede implementarea unui ciclu combinat de 46 MWe și 35 Gcal/h, având o eficiență globală de aprox. 84-90%, cu funcționare gaz natural și în amestec cu hidrogen. 

3.Implementarea unor capacități de cogenerare de înaltă eficiență utilizând motoare termice în cadrul CET Progresu. Acestea vor avea o putere electrică instalată de 50 MWe și o putere termică instalată de 50 MWt.

4.Valorificarea suprafețelor libere din incintele ELCEN prin montarea de panouri fotovoltaice în vederea producerii de energie regenerabilă.

5.Modernizarea capacităților existente / retehnologizarea unor capacități de producere a energiei termice în regim de vârf în CET Grozăvești, CET București Sud, CET București Vest  

viewscnt
Afla mai multe despre
elcen ieșire din insolvență
elcen investiții retehnologizare termocentrale
elcen ștergere penalități datorii bugetare
anaf creditor elcen
ordonanța 69 ștergere penalități