Companiile E-Distribuție din România vor investi, pe parcursul acestui an, 483 de milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) în modernizarea rețelei electrice din București și din cele zece județe în care își desfășoară activitatea în țară.
Este o reconfirmare a anunțului de la finele anului trecut, când grupul italian Enel, care operează trei dintre cele opt zone de rețea din România, indica faptul că are în plan investiții de 400 de milioane de euro pe acest segment, în următorii trei ani, din care 100 milioane euro în distribuția din România.
După cum a relatat Profit.ro, Enel a renunțat la vânzarea activelor din România, după ce, în iunie, se afla în negocieri avansate cu un consorțiu format din Macquarie, GIC și British Columbia Investment Management Corporation pentru preluarea pachetelor majoritare de acțiuni pe care italienii le dețin în subsidiarele lor locale de distribuție și furnizare de energie electrică, precum și în cea de producție de energie regenerabilă din România.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Garanțiile promise de Băsescu și Boc acum 11 ani, printre motivele pentru care fostul proprietar al RAFO Onești a dat în judecată statul român la WashingtonProgramele de investiții derulate de E-Distribuție au ca scop modernizarea stațiilor de transformare, prin introducerea lor în sistemul Telecontrol, care permite controlul de la distanță al dispozitivelor de întrerupere și manevră din rețeaua electrică și prin înlocuirea transformatoarelor și a altor echipamente. Totodată, E-Distribuție investește în înlocuirea liniilor electrice, în supravegherea video a stațiilor și în instalarea de contoare inteligente. Anul acesta, E-Distribuție Muntenia, E-Distribuție Dobrogea și E-Distribuție Banat vor instala circa 170.000 de contoare inteligente, printr-o investiție de peste 56 de milioane de lei.
Toate zonele deservite de cele trei companii E-Distribuție vor fi luate în calcul de programul de investiții din acest an.
Astfel, E-Distribuție Banat va investi, în 2020, în jur de 127 de milioane de lei în modernizarea rețelelor electrice Din suma totală, 26 de milioane de lei vor fi alocați în linii de medie tensiune și posturi de transformare, 29 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 21 de milioane de lei în stații de transformare și 28 de milioane de lei în echipamente de măsurare.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Din culisele comerțului transfrontalier cu energie România-Ungaria. Câți bani pot face traderiiPrintre proiectele derulate de E-Distribuție Banat se numără modernizarea mai multor linii de medie tensiune în municipiul Arad și în localitățile Horia, Pecica, Ususău, Poltura, Nădlac din județ. În județul Caraș-Severin stația de transformare din Oțelu Roșu va avea montate panouri fotovoltaice, iar o serie de linii de medie tensiune din Reșița și Șerel vor fi modernizate. În județul Hunedoara, în Orăștie, Deva și Simeria, E-Distribuție Banat va moderniza trei stații de transformare. În Timișoara, compania va moderniza o stație de transformare, două linii de medie tensiune, 8 posturi de transformare și va pregăti anumite posturi de transformare pentru montarea contoarelor inteligente.
E-Distribuție Dobrogea are alocate, de asemenea, investiții de 117 de milioane de lei în 2020, din care 13 milioane de lei în linii de medie tensiune, 40 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 6 milioane de lei în posturi de transformare, 16 de milioane de lei în stații de transformare și 24 de milioane de lei în echipamente de măsurare.
În județul Constanța, compania urmărește modernizarea a două stații de transformare cu impact pentru localitățile Baba Novac și Eforie Nord, iar în Constanța vor fi modernizate mai multe posturi de transformare. În județul Ialomița, vor fi modernizate două stații de transformare în Slobozia unde vor continua și lucrările de îmbunătățire a liniilor de joasă tensiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Combinatul Chemgas al lui Ioan Niculae, în faliment și cu decizie de oprire a producției, este executat silit de un subintermediar Gazprom din Basarabia, fost politician în PNL-ul de peste Prut. Dosar penal la ChișinăuE-Distribuție Muntenia are planificate investiții de aproximativ 229 de milioane de lei în modernizarea rețelelor electrice, din care circa 19 milioane de lei în linii de 110 KV, 32 de milioane de lei în linii de medie tensiune, 41 de milioane de lei în linii de joasă tensiune, 38 de milioane de lei în stații de transformare, 28 de milioane de lei în puncte de alimentare și posturi de transformare și 46 de milioane de lei în echipamente de măsurare.
În București, E-Distribuție Muntenia urmează să modernizeze 9 stații de transformare, mai multe treceri la 20 kV, precum și o serie de linii de medie tensiune. În județul Giurgiu, vor fi modernizate două linii de medie tensiune și sunt planificate investiții în liniile joasă tensiune în mai multe localități. În Ilfov, investițiile vizează, printre altele, modernizarea unei stații de transformare și a trei linii de medie tensiune.
Rețelele electrice operate de cele trei companii E-Distribuție numără 286 stații de transformare și 23.575 posturi de transformare, care distribuie în jur de 15 TWh de energie electrică în fiecare an, prin peste 128.000 de kilometri de linii electrice de înaltă, medie și joasă tensiune.
CITEȘTE ȘI EXCLUSIV HILAR Anchetă a aparatelor cu care au fost printate documentele negocierilor eșuate cu China pentru reactoarele 3 și 4 de la centrala nucleară CernavodăGrupul Enel a realizat un profit net înaintea de plata dobânzilor și impozitelor de 25 de milioane de euro în România în primul trimestru al acestui an comparativ cu pierderea de 10 milioane de euro realizată în perioada similară a anului trecut, în principal ca urmare a evoluției pozitive a segmentului de furnizare.
În România, Grupul Enel are peste 3.000 de angajați și deservește 3 milioane de clienți prin rețeaua sa de furnizare și distribuție, iar Enel Green Power deține și operează centrale de producție a energiei din surse regenerabile.