DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești

DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
scris 3 dec 2018

Fiscul a cerut intrarea în faliment a RAFO Onești, reintrată în insolvență în 2016 și a cărei platformă industrială scoasă la licitație nu și-a găsit încă cumpărător, motivarea solicitării ANAF, într-un document analizat de Profit.ro, fiind aceea că societatea nu și-ar fi respectat planul de reorganizare și ar fi acumulat noi datorii către creditori în cursul procedurii de insolvență.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Potrivit Legii insolvenței, inclusiv pe baza noilor reguli avizate recent, "Dacă debitorul nu se conformează planului sau se acumulează noi datorii către creditorii din cadrul procedurii de insolvență, oricare dintre creditori sau administratorul judiciar poate solicita oricând judecătorului-sindic să dispună intrarea în faliment a debitorului, iar "Pentru datoriile acumulate în perioada procedurii de insolvență care au vechime mai mare de 60 de zile se poate începe executarea silită". 

Urmărește-ne și pe Google News
CITEȘTE ȘI În zile de sărbătoare, alege #celmaibunmerlotdinRomania! Toata luna decembrie, Emeritus beneficiază de o ofertă specială de preț : doar 58 lei în loc de 90 lei, pentru comenzile plasate online
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

ANAF susține că RAFO avea, la 24 octombrie 2018, obligații fiscale neachitate totale de peste 8,75 milioane lei, din care 3,34 milioane lei datorii curente mai vechi și 5,39 milioane lei reprezentând obligații neachitate din planul de reorganizare.

Administratorul judiciar al RAFO nu a reușit până în prezent să vândă platforma industrială a companiei, principala operațiune prevăzută de planul de reorganizare, prețul de pornire fiind redus succesiv, de la 59,5 milioane dolari, la prima licitație, și 50,5 milioane dolari, la a doua încercare, la 44,6 milioane dolari plus TVA.

Tabelul de creanțe al RAFO cuprinde datorii totale de peste 330 milioane lei, din care peste 90% (305 milioane lei) către fostul acționar majoritar al companiei, Petrochemical Holding, grup înregistrat în Austria și controlat de omul de afaceri rus Iakov Goldovski.

DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
Danemarca își suspendă autorizațiile de export de armament către Arabia Saudită CITEȘTE ȘI Danemarca își suspendă autorizațiile de export de armament către Arabia Saudită

În sarcina eventualului cumpărător al rafinăriei va fi instituită obligația de a desfășura activități care se circumscriu obiectului de activitate al RAFO SA pe o perioadă de minimum 5 ani, astfel încât să fie preîntâmpinată dezafectarea întregii platforme industriale. Prin vânzarea la valoare de piață a activelor companiei, este estimat că creditorii își vor recupera circa 57% din creanțe, în timp ce, în ipoteza falimentul și a cedării activelor la valoarea de lichidare, gradul de recuperare ar fi de doar 34,36%.

În prezent, RAFO nu are bani nici pentru plata salariilor compensatorii datorate foștilor angajați disponibilizați ai societății.

Pentru a stimula interesul potențialilor investitori, administratorul judiciar al RAFO a elaborat și un plan de afaceri pentru aceștia, în care se arată printre altele că, dat fiind proximitatea geografică a rafinăriei de granița de est a țării și buna infrastructură proprie a acesteia pentru transportul feroviar al mărfii produse, RAFO ar putea vinde cu succes carburanți inclusiv pe piețele din Ucraina și Republica Moldova, beneficiind și de costuri logistice și de transport mai reduse decât competitorii.

Suedia: Migranți din UE, majoritatea romi din România, sunt discriminați și trăiesc în condiții periculoase (Amnesty) CITEȘTE ȘI Suedia: Migranți din UE, majoritatea romi din România, sunt discriminați și trăiesc în condiții periculoase (Amnesty)

Potrivit sursei citate, RAFO ar putea produce și vinde benzină, motorină, GPL, propilenă, cocs și sulf.

"Grație localizării sale aproape de Republica Moldova și Ucraina, RAFO are costuri de transport mai mici decât concurenții, atât pe calea ferată, cât și pe căile rutiere. În consecință, RAFO ar putea beneficia de prețuri nete de vânzare mai mari aprovizionând aceste piețe", se arată în document.

RAFO Onești a reintrat în insolvență din proprie inițiativă pe 27 octombrie 2016, la 5 ani după ce, în 2011, ieșise dintr-o procedură de reorganizare care durase nu mai puțin de 7 ani, urmare a precedentei intrări în insolvență, survenită în 2004.

Activitatea rafinăriei a fost oprită în 2008 pentru efectuarea unor investiții de modernizare estimate să dureze doi ani, dar nu a mai fost repornită de atunci.

Platforma petrochimică Borzești, din care a făcut parte și rafinăria RAFO, precum și platforma Dărmănești, scoasă și ea la vânzare, a fost construită în 1964. Rafinăria a fost construită pentru a prelucra țiței sulfuros de import.

DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
DOCUMENTE Fiscul cere intrarea în faliment a RAFO Onești
Sursă: Casa de Insolvență Transilvania

Sursă: Casa de Insolvență Transilvania

viewscnt
Afla mai multe despre
rafo
rafo onesti
rafinaria rafo; rafinaria darmanesti
benzina
motorina
gpl; cocs
propilena
sulf
insolventa rafo
faliment rafo
vanzare rafo