Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie electrică din România, va prelua principalele active și operațiuni ale Uzinei Constructoare de Mașini Reșița (UCMR), cea mai veche unitate industrială din România, înființată în 1771, prin intermediul unei societăți proprii nou-înființate, care într-o etapă ulterioară va fuziona cu Hidroserv, filiala de mentenanță a Hidroelectrica, după cum a arătat Profit.ro
Administratorul judiciar Euro Insol anunță că a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCM Reșița către Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, societate ce are ca asociat unic compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare producător de energie din țară.
”Administratorul judiciar Euro Insol anunță că, la data de 11.03.2024, a fost semnat contractul de vânzare a afacerii UCM Reșița S.A către Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, societate ce are ca asociat unic Hidroelectrica SA. Procedura de vânzare cuprinde toate activele, know how-ul, contractele în derulare, brevetele și licențele necesare continuării prestării serviciilor de fabricare, reabilitare și îmbunătățire a hidroagregatelor și echipamentelor auxiliare, la care se adaugă un număr de aproximativ 450 de salariați”, anunță Euro Insol.
UCM Reșița este cea mai veche unitate industriala din Europa, fondata în anul 1771 si care a proiectat, fabricat și montat peste 90% din echipamentele hidroenergetice aflate în exploatarea Hidroelectrica.
Vânzarea a avut loc ca urmare a unui plan de reorganizare propus, redactat și implementat de administratorul judiciar, plan ce a presupus, printre altele, o amplă reorganizare a activității UCM Reșița, inclusiv conducerea societății de către administratorul judiciar.
Administratorul judiciar a reușit menținerea societății în circuitul economic pentru o perioadă de aproximativ 13 ani de zile, procedura insolvenței fiind deschisă în anul 2011.
“Această tranzacție reprezintă încununarea eforturilor depuse de administratorul judiciar împreună cu întregul colectiv din cadrul UCM Reșița în această perioadă dificilă a insolvenței care a depășit 13 ani de zile. Din fericire a fost salvată cea mai veche unitate industrială din Europa, emblematică pentru România și esențială pentru sistemul energetic național. Mulțumim pe această cale tuturor angajaților UCM Reșița pentru buna colaborare. De asemenea, urăm succes Hidroelectrica în continuarea activității și dezvoltarea noii companii. Deși astfel de tranzacții sunt foarte puține pe piața insolvenței din România, ne bucurăm că Euro Insol a coordonat o asemenea procedură, demonstrând încă o dată că avem cunoștințele și experiența necesare să conducem și să salvăm companii din diverse ramuri ale economiei”, a declarat Adrian Munteanu, practician coordonator în cadrul Euro Insol.
Din perspectiva integrării ulterioare, concentrarea afacerii într-o societate nouă care să fuzioneze cu Hidroserv este un scenariu mai rapid comparativ cu eventuale operațiuni de reorganizare ulterioară a Hidroelectrica. Hidroserv, aflată de peste 8 ani în insolvență, și-a plătit integral datoriile și se apropie de finalizarea reorganizării.
Aportul la capitalul social al societății nou înființate, care se va numi Uzina de Construcții Mașini Hidroenergetice SRL, va fi în sumă de 119,65 milioane lei, necesară plății prețului tranzacției de preluare, de 67,879 milioane lei, și susținerii capitalului de lucru al noii companii până la fuziunea cu Hidroserv, cu 51,771 milioane lei.
″În primul an de funcționare sau până la integrarea cu Hidroserv, compania va contracta servicii de mentenanță si modernizare a hidrocentralelor din portofoliul Hidroelectrica, direct și/sau prin intermediul Hidroserv. Primii doi ani de funcționare sunt de tranziție, incluzând cheltuieli pentru relocarea activelor care nu se află în perimetrul tranzacției la data finalizării tranzacției, precum și potențiale cheltuieli legate de fuziunea cu Hidroserv, prin prisma necesității optimizării structurii organizatorice, a procedurilor de lucru cu Hidroelectrica. Cheltuielile ce vor apărea după preluare, pentru scop de investiții, vor fi susținute de Hidroelectrica, ulterior unei analize, prin aport la capitalul social sau prin împrumut acționar″, se mai spune în document.
Toate drepturile și obligațiile ce decurg din contractele individuale de muncă și din contractul colectiv de muncă de la nivelul UCMR existente la data transferului se vor transfera automat către cumpărător.
CITEȘTE ȘI O nouă gafă marca Hidroelectrica. Unii clienți, nevoiți să semneze în orb contracte cu preț necunoscut / Ce spune compania″În cadrul tranzacției se vor transfera aproximativ 449 de angajați UCMR și, în prezent, la nivelul UCMR sunt constituite două sindicate, având aproximativ 219 membri din totalul numărului de salariați transferați. După transfer, reprezentanții salariaților transferați/ sindicatele își vor menține statutul, atribuțiile și funcția, dacă sunt îndeplinite condițiile de reprezentativitate prevăzute de lege, respectiv (i) au statut legal de sindicat, (ii) au independență organizatorică și patrimonială, (iii) numărul de membri ai sindicatului reprezintă cel puțin 35% din numărul total de angajați/lucrători aflați într-un raport juridic de muncă sau de serviciu cu unitatea″, este calculul.
Personalul actual de 449 angajați al UCMR se va diminua natural, datorită mediei de vârstă ridicate, fiind necesară angajarea de personal nou, mai ales tineri calificați, specialiști în domeniile de activitate ale societății sau care să poată fi calificați sau specializați, în timp, la locul de muncă.