Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), controlată integral de ministerul de resort, a cumpărat în ultimii 2 ani un număr de 3 unități de producție de energie din surse regenerabile de la proprietarii privați ai acestora, iar acum caută un contractor extern, tot privat, care să îi ofere asistență în operarea comercială a centralele preluate, prin vânzarea electricității produse de acestea și a certificatelor verzi primite ca subvenții, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
SAPE deține în prezent două parcuri eoliene și unul fotovoltaic.
Compania de stat a preluat parcul solar de 5 MW Dârvari din Prahova de la investitorul italian Angelo Gruttadauria în 2021, iar în 2022 - parcul eolian de 7,5 MW Horia din Constanța de la oamenii de afaceri Florin și Daniel Cârstocea și parcul eolian de 15 MW Curcubăta din Alba de la clujeanul Sorin Bădău.
Acum, SAPE a lansat o procedură de achiziție pentru contractarea de servicii de asistență și consultanță în vederea operării comerciale a centralelor menționate, inclusiv la ″tranzacționarea întregii cantități de energie electrică produsă de SAPE prin activele din portofoliu, pe piețele cu cel mai bun randament pentru perioada contractuală, și vânzarea certificatelor verzi″.
Contractul, estimat la 800.000 lei plus TVA pentru 8 luni (mai-decembrie 2023), cu posibilitate de prelungire pe încă 4, până în mai 2024, urmărește ″maximizarea veniturilor obținute din vânzarea de energie electrică produsă″ și ″optimizarea costurilor aferente activității de comercializare a energiei electrice, incluzând costuri ale activităților conexe, inclusiv dar fără a se limita la: prognoza de producție, ofertare, contractare, decontare, raportări periodice către autorități″.
SAPE, care a fost înființată în 2014 prin desprindere din Electrica SA, în principal pentru gestionarea participațiilor minoritare ale statului român la companiile Enel din România, a fost nevoită să efectueze numeroase achiziții ca urmare a preluării celor 3 active de producție de energie, pentru operarea tehnică a acestora, reparații la liniile electrice de conexiune, asigurarea și paza instalațiilor și chiar furnizarea de energie la cele 3 locuri de consum.
CITEȘTE ȘI Ungaria nu primește niciun euro de la UE pentru fermierii presupus afectați de importul de cereale din Ucraina. România va primi 10 milioane de euroCel mai recent, compania a lansat un anunț de recrutare pentru angajarea unui inginer energetician, care să fie și ″expert eficientizare investiții″.
″Având în vedere implicarea societății noastre în procesul de producție din domeniul energetic din România și necesitatea eficientizării activității, s-a identificat nevoia alocării unor resurse umane cu experiență în domeniul energetic, pentru administrarea parcurilor fotovoltaice și eoliene achiziționate de SAPE SA″, se precizează în anunț.
Extras din caietul de sarcini