Compania de stat Nuclearelectrica (SNN), administratorul centralei nucleare de la Cernavodă, care asigură în medie circa 20% din necesarul de energie electrică al României, anticipează o criză de instructori autorizați să pregătească la simulator personal înalt calificat pentru operarea centralei, respectiv operatori nucleari principali de cameră de comandă (ONPCC) și dispeceri șefi de tură (DST), și intenționează să aducă astfel de instructori din afara companiei.
După cum a relatat Profit.ro, anul acesta, 5 astfel de operatori au părăsit Nuclearelectrica, angajându-se la o centrală nucleară din Emiratele Arabe Unite.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
În consecință, SNN a lansat acum o licitație pentru a achiziționa servicii de pregătire pentru personalul de exploatare cu cerințe de autorizare CNCAN (Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare) de la CNE Cernavodă, în vederea funcționării centralei în condiții de siguranță și securitate nucleară.
"În ultima perioadă, din cauza plecărilor din organizație, s-a redus numărul de instructori de simulator. Date fiind condițiile care trebuie îndeplinite de personalul ce poate ocupa aceste poziții (să dețină sau să fi deținut un permis de exercitare ca ONPCC/DST), în următorii ani sunt preconizate dificultăți în asigurarea acestui personal", se arată în documentația de atribuire.
Astfel, Nuclearelectrica vrea să contracteze trei instructori de simulator pentru formarea de operatori nucleari principali și de dispeceri șefi de tură. Contractul ar urma să fie derulat pe o perioadă de 4 ani și să includă furnizarea unui număr de 5.550 de ore de pregătire pe an, în total 22.200 de ore.
Valoarea totală a achiziției este estimată la circa 3,12 milioane euro plus TVA.
CITEȘTE ȘI Peste jumătate dintre angajați notează parolele corporative pe post-it; o persoană utilizează circa 100 de parolePotrivit Nuclearelectrica, pregătirea unui specialist autorizat CNCAN durează 5 ani pentru un post de operator nuclear principal cameră de comandă (ONPCC) sau chiar 7 ani pentru un dispecer șef de tură (DST) sau un inginer principal specialist.
"Este necesar ca îmbătrânirea forței de muncă să fie contracarată de programe de angajare timpurie și pregătire de personal specializat. Astfel, sunt în derulare programe de internship, școală duală, ucenicie și acordarea de burse de studii atât la nivel universitar, cât și de școală profesională. SNN este singurul operator de centrale nucleare din România, ceea ce determină un grad ridicat de dificultate în găsirea de înlocuitori pe pozițiile cheie, în condițiile existenței concurenței în alte proiecte similare care se dezvoltă în alte țări. Chiar dacă numărul acestor poziții cheie nu este mare, acestea sunt vitale prin prisma expertizei necesare și a calității muncii. Sunt stabilite programe de succesiune, mentorat și de rotație pentru a asigura antrenarea specialiștilor și transferul de cunoștințe. Durata de pregătire a diverșilor specialiști este ridicată, iar pentru retenția pe o perioadă îndelungată este necesară acordarea de beneficii și conturarea unui drum clar în carieră, care trebuie să includă și avansări/promovări. Fără acestea, demotivarea personalului este iminentă", arăta recent compania.
CITEȘTE ȘI Nestlé numește în premieră o femeie drept Country Manager pentru RomâniaUlterior, SNN a transmis pentru Profit.ro că se află intr-un amplu proces de aplicare a strategiei de resurse umane care are ca obiectiv pregătirea societății pentru proiectele de investiții majore pe care le deruleaza, respectiv retehnologizarea Unității 1, proiectul construcției de noi unități CANDU, instalația de detritiere și altele.
"Având proiecte de investiții estimate la peste 9 miliarde de euro în următorii ani, compania are o strategie de recrutare consolidată. Astfel, anul acesta Nuclearelectrica a avut în plan recrutarea a peste 500 salariați, din care a recrutat deja peste 320. Aproximativ 180 noi angajați vor fi recrutați până la finalul anului, ceea ce face din SNN unul dintre cei mai importanți angajatori din România. Astfel, nu există o criză a personalului esențial la CNE Cernavodă, ci o investiție în personal calificat pentru pregătirea unei noi generații de ingineri pentru o nouă generație de reactoare", a arătat Nuclearelectrica.
CITEȘTE ȘI Șeful Orange, găsit vinovat pentru folosirea abuzivă a fondurilor publicePotrivit SNN, "achiziția de specialiști necesari pentru pregătirea personalului CNE Cernavodă este în esență o masură pro-activă de asigurare a celui mai înalt nivel de expertiză în formarea personalului operator și nu numai și are la bază următoarele argumente:
• Asigurarea din timp a bazei de pregătire în conformitate cu cele mai înalte standarde la nivel internațional și cu procedurile aplicabile ale companiei prin complementaritate de expertiză extern-intern.
• Personalul specializat din cadrul CNE Cernavoda are nevoie de pregătire continuă în simulator, asadar este necesar ca Nuclearelectrica să crească numărul de instructori cu expertiză majoră pentru a completa experții CNE Cernavodă care oferă deja pregătire, pentru a răspunde tuturor necesităților de pregătire a personalului, inclusiv pentru cel nou angajat pe perioada acestui vârf. Această pregatire este complementată de un program de mentorat intern, bine definit.
• Industria nucleară în România este puternic nișată și este important să identificăm din timp experți care să asigure, conform standardelor internaționale, pregătirea necesară personalului CNE Cernavodă. Acesta este motivul pentru care Nuclearelectrica își adoptă din timp măsurile de achiziție a personalului de pregătire a viitoarei generații.
• Nuclearelectrica adoptă toate măsurile pentru a menține personalul și dezvoltă nivelul de pregătire de excelență în operare atât al personalului actual, cât și pentru formarea noilor angajați. O etapă din acest program complex de pregătire include trimiterea unui număr de personal recrutat pentru proiectul de retehnologizare a Unității 1 la specializare în Canada, la centrale nucleare care derulează în faze mai avansate proiecte de retehnologizare, pentru o formare completă anterior derulării retehnologizării".