Combinatul de îngrășăminte chimice Donau Chem Turnu Măgurele, parte a grupului Interagro controlat de omul de afaceri Ioan Niculae, a fost scos din nou la vânzare, prin licitație publică, la un preț de 89.448.120 lei fără TVA.
Proprietatea imobiliară este compusă din bunuri imobile constând în teren în suprafață totală de 1.433.710,00 mp, pe care sunt edificate clădiri și construcții speciale ce deservesc procesului de producție sau in interiorul cărora sunt încorporate instalațiile si echipamentele tehnologice.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Bunurile mobile sunt compuse din mijloace fixe de natura echipamentelor, instalațiilor, utilajelor etc., stocuri și bunuri aflate la terți.
Instalațiile de producție constau în instalația de uree, instalația de amoniac, instalația de acid azotic, instalația de azotat de amoniu și instalația de îngrasaminte lichide.
Demersuri de redeschidere a combinatului, unde producția a fost oprită în 2015, au fost întreprinse încă din 2019, după cum a relatat Profit.ro.
La finalul lunii iunie 2020, grupul Interagro al lui Ioan Niculae a anunțat oficial reluarea activității Donau Chem, fapt care s-a resimțit și pe piața gazelor naturale, compania redevenind unul dintre cei mai mari consumatori și importatori din țară. Circa 70% din cheltuielile Donau Chem reprezintă costul gazelor utilizate ca materie primă la fabricarea îngrășămintelor chimice, plata acestora trebuind făcută în avans.
Găsirea unor parteneri dispuși să plătească în avans produsele ce urmau a fi fabricate nu a fost deloc ușoară, fiind o soluție acceptată de ambele părți, pentru restartarea producției pe platforma Turnu, se arăta în planul de reorganizare.
De altfel, în document se afirmă că unul dintre principalele elemente ale strategiei de reorganizare a Donau Chem este autofinanțarea din resurse proprii, compania propunându-și să nu recurgă la atragerea de finanțări suplimentare din alte surse pe perioada de 5 ani până la preconizata ieșire din insolvență. Altele sunt diversificarea portofoliului de afaceri, renunțarea la activitățile neprofitabile, renegocierea contractelor cu furnizorii de materie primă, selectarea clienților pe criterii de solvabilitate și securizarea încasării creanțelor, prin solicitarea de file de cec, bilete la ordin sau gajuri, precum și "declanșarea unei campanii de publicitate prin care să se aducă la cunoștința celor interesați, prin materiale publicitare și internet, experiența societății în realizarea produselor chimice".
CITEȘTE ȘI Proprietarul Casa Noastră pregătește un parc fotovoltaic de peste 200 MW. Cu cine s-a asociat"În ceea ce privește derularea procesului de producție, au existat mici intermitențe din cauza faptului că au apărut unele incidente tehnice la instalațiile de producție. Valorificarea producției realizate s-a efectuat în principal către clienții care au achitat marfa în avans, dar și către alți clienți de pe piața internă, contravaloarea acesteia fiind încasată integral. La data întocmirii prezentului plan de reorganizare, sunt finalizate lucrările de revizii și reparații la instalațiile de acid azotic și azotat de amoniu, acestea fiind programate a intra pe producție în luna decembrie 2020", se precizează în document.
"La momentul întocmirii planului de reorganizare, piața internă poate să absoarbă toată producția de îngrășăminte chimice produsă de Donau Chem SRL, în condiții de eficiență economică pentru societate", se mai susține în planul de reorganizare.