Ministerul Energiei a aprobat pentru finanțare nerambursabilă europeană un număr de 4 proiecte de construire de unități de producție de hidrogen verde, iar alte 2 figurează pe lista de rezervă, la cea de-a doua tentativă a instituției de a implementa schema de ajutor de stat dedicată acestui sector din cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Prima, finalizată în primăvară cu încheierea a 7 contracte de finanțare, a fost anulată ulterior de Comisia Europeană cu argumentul unor nereguli, fapt care a dus la rezilierea în iulie a contractelor, realizată pe cale amiabilă.
″Valoarea totală a proiectelor finanțate depășește 1,2 miliarde lei. Evaluările au fost efectuate de către experții Băncii Europene de Investiții (BEI) și ai ministerului. Este și ultimul jalon restant din PNRR al Ministerului Energiei. Am reușit astfel să recuperăm decalajele și să accelerăm la maxim investițiile″, a declarat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
Astfel, instituția a aprobat acum pentru finanțare 2 proiecte de construire de facilități de producție de hidrogen verde ale gigantului OMV Petrom, unul al companiei de construcții Infra Expert și unul al firmei de închiriere și leasing de echipamente Sudarec Romserv.
Cu statutul ″Aprobat – listă de rezervă″ figurează proiecte dezvoltate de furnizorul de soluții fotovoltaice Tehnomir Oradea și de compania Intervenții Active în Atmosferă SA, specializată în combaterea grindinei cu rachete.
Printre solicitanții de finanțare cu proiecte respinse se numără nume mari precum Chimcomplex, Monsson, Copper Beach Urban Development sau Societatea de Administrare a Participațiilor în Energie (SAPE), cea din urmă controlată chiar de ministerul de resort.