Peste 1.400 de cazuri de potențial consum fraudulos de energie au fost identificate, anul trecut, în cele 20 de județe în care operează compania de distribuție Delgaz Grid, majoritatea vizând sustrageri de electricitate, iar valoarea prejudiciului a fost calculată la circa 12,5 milioane lei, a anunțat compania, printr-un comunicat.
Cantitatea totală de energie necontorizată depășește 20 milioane kWh (10,38 milioane kWh gaze naturale și 10,4 milioane kWh energie electrică), scrie Agerpres.
Astfel, circa 840 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (județele Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău). De asemenea, aproape 570 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 19 județe (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău).
'Energia sustrasă ar putea acoperi consumul de gaze naturale pentru un an și jumătate, respectiv, consumul de energie electrică pe durata a doi ani al unui spital care deservește un oraș cu circa 100.000 de locuitori. Intervențiile neautorizate asupra branșamentelor și contoarelor de gaze naturale sau electricitate, precum și instalațiile clandestine, pot duce la incidente cum ar fi explozii, intoxicații, incendii, electrocutări etc. cu urmări devastatoare: bunuri distruse și, mai grav, pierderi de vieți omenești. Din păcate, consumatorii care recurg la astfel de 'metode' pentru reducerea valorii facturii de energie nu conștientizează consecințele posibile și atunci când au loc tragedii este prea târziu. De aceea, prevenirea sustragerilor de energie, prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc, este foarte importantă pentru menținerea siguranței consumatorilor', se arată în comunicat.
Compania, subliniază, totodată, că acest consum fraudulos reprezintă furt și se pedepsește conform prevederilor Codului Penal iar pentru identificarea persoanelor vinovate și recuperarea prejudiciului se întocmesc și se transmit plângeri penale către instituțiile abilitate.
'Pentru siguranța consumatorilor și pentru a evita situațiile neplăcute care pot decurge din consumul necontorizat de energie, se recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenție: nu lăsați persoane neautorizate să intervină asupra aparatelor care măsoară consumul de energie (contoare); nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru a avea consumuri mai mici; nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt potrivite instalațiilor de energie electrică sau gaz (izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz)', se mai precizează în documentul citat.
Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o rețea de gaze naturale de 26.000 km în 20 de județe din partea de Nord și de Vest a României (Cluj, Bistrița-Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț și Bacău) și o rețea de electricitate de circa 82.000 km în șase județe din Moldova: Bacău, Botoșani, Iași, Neamț, Suceava și Vaslui, care deservesc 3,6 milioane de clienți. De la intrarea pe piața locală, în anul 2005, E.ON a investit 2,4 miliarde de euro în principal pentru modernizarea rețelelor de gaze naturale și electricitate și a virat către stat impozite și taxe de 3,8 miliarde de euro.