Compania Bplus Advisory, controlată de Electrocentrale Borzești din grupul Renovatio, cumpărătorul istoricei termocentrale Borzești, vrea să construiască o capacitate de producție de hidrogen verde, obținut prin electroliză realizată cu energie regenerabilă, de 10 MW la Onești, județul Bacău, cu fonduri UE din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).
Proiectul Bplus Advisory se numără printre cele pentru care a fost semnat deja contract de finanțare prin PNRR, după cum a relatat Profit.ro.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Compania își propune generarea unei cantități estimate de aproape 750 de tone de hidrogen regenerabil anual, în fiecare an de operare, în instalația ce va fi pusă în funcțiune până la finalul anului 2025 și este gândită să aibă o durată de viață de 20 de ani.
″Valoarea totală a proiectului este de 118.817.275,76 lei din care 77.919.144,53 lei valoarea nerambursabilă din fondurile PNRR. Restul cheltuielilor necesare implementării proiectului vor fi asigurate de Bplus Advisory″, a transmis compania.
Durata proiectului este de 35 de luni, perioada de implementare a acestuia fiind februarie 2023 – decembrie 2025.
″Instalația de producere a hidrogenului va fi racordată direct în Stația Electrocentrale Borzești aflată în vecinătate. În stația Electrocentrale Borzești sunt racordate unități de producere a energiei electrice din surse regenerabile, astfel încât energia electrică utilizată în procesul de electroliză va proveni din energie solară și energie eoliană″, mai arată Bplus Advisory.
CITEȘTE ȘI TABEL Un șofer din Ministerul Educației a ajuns la un salariu cât al unui profesor cu 25 de ani vechime și gradul I, aflat la maximul carierei saleCapacitatea de 10 MW obținută prin implementarea acestui proiect reprezintă 10% din obiectivul de 100 MW asumat de România prin PNRR.
După cum a relatat Profit.ro, Electrocentrale Borzești are în plan retehnologizarea termocentralei omonime, dar și construirea unui parc fotovoltaic și a unuia eolian.