Criza energetică - Șeful businessului românesc al gigantului siderurgic Beltrame, întrebat ce preț plătește la curent: Nu știu, aflu luna viitoare, când vine factura

Criza energetică - Șeful businessului românesc al gigantului siderurgic Beltrame, întrebat ce preț plătește la curent: Nu știu, aflu luna viitoare, când vine factura
scris 25 oct 2022

Grupul italian Beltrame, unul dintre cei mai mari producători siderugici din Europa, care deține de mai demult în România fabrica de profil Donalam din Călărași și a repornit în iunie producția de oțel-beton la combinatul COS Târgoviște, după ce i-a preluat în primăvară activele contra sumei de peste 38 milioane euro, își menține planurile de a construi la Târgoviște o unitate nouă de producție de oțel ″verde″, cu emisii reduse de carbon, în pofida incertitudinilor din economie, a volatilității extreme de pe piețe și a inflației galopante, care a majorat cu aproape o treime costul estimat inițial al proiectului.

″Când am primit prima ofertă pentru componenta tehnologică a investiției, la începutul lui 2021, prețul total era de circa 250 milioane euro. Acum trei săptămâni, am primit ofertă updatată, de 330 milioane euro, cu 80 milioane euro mai mare. În plus, la începutul lui 2021, termenul de livrare a componentelor, plus construcție și montaj, era de circa 16 luni, în timp ce în prezent vorbim de 24-26 de luni.

Urmărește-ne și pe Google News

Cu toate acestea, credem cu putere că acesta este cel mai potrivit moment pentru a investi în acest proiect. Ne menținem strategia. Board-ul nostru a aprobat investiția și suntem în curs de obținere a autorizațiilor privind impactul asupra mediului, astfel că sperăm să fim gata să începem lucrările de construire în iunie 2023″, spune CEO-ul operațiunilor din România ale grupului italian, Carlo Beltrame, pentru Profit.ro. 

FOTO Premierul Regatului Țărilor de Jos, singurul care mai ridică, de peste un deceniu, obiecții față de aderarea României la Schengen, spune că nu se opune de principiu, dar că mai sunt \ CITEȘTE ȘI FOTO Premierul Regatului Țărilor de Jos, singurul care mai ridică, de peste un deceniu, obiecții față de aderarea României la Schengen, spune că nu se opune de principiu, dar că mai sunt "pași de făcut"

Luna trecută, cei de la Beltrame transmiteau că, cu toate costurile incluse, prețul oțelului-beton produs la Târgoviște este de 900 - 940 euro pe tonă.

″Astăzi, prețurile în piață sunt semnificativ mai mici. De fapt, există două prețuri. Unul care ține seama de costul materiei prime și al producției în general, și care este mai mare, și unul determinat de stocurile existente de produse ale jucătorilor din piață. În România, în ultimele 6 luni, au fost acumulate stocuri semnificative de produse în privința cărora nu s-a reușit vânzarea lor, iar cei care le dețin încearcă acum să scape de ele și le aruncă în piață fără să mai țină cont de preț.

Piața a căzut în ultimele 2 luni din cauza scăderii lucrărilor de construcții de clădiri rezidențiale și de birouri, printre altele din cauza majorării inflației și, ca o consecință, a ratelor de dobândă la creditele bancare. Practic, piața e în stagnare în momentul de față, iar distribuitorii au acumulat stocuri și încearcă să scape de ele. În Italia, prețul din piață e de 900 euro/tonă, în Franța – 920 euro/tonă, în Germania – 960 euro/tonă, în România vorbim de 760 euro/tonă, semnificativ mai mic decât în alte țări europene″, a explicat Carlo Beltrame.

VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore CITEȘTE ȘI VIDEO Elon Musk a intrat pe nișa parfumurilor, susținând că a vândut 10.000 de sticle, cu un total de un milion de dolari, în doar câteva ore

El  arătat că aceste stocuri s-au acumulat și din cauza importurilor din țări precum Turcia, Republica Moldova, Bulgaria sau Grecia, dar și de mai departe, din Egipt sau chiar Indonezia.

″UE impune o cotă maximă anuală de importuri la anumite produse din oțel din Turcia, de circa 90.000 de tone. Nu este o cantitate foarte mare, dar în iulie, când s-a deschis noul sezon de import, cota a fost epuizată din prima zi″.

Carlo Beltrame

Carlo Beltrame

Extindere în România – Compania germană Infineon Technologies AG a deschis un centru de cercetare și dezvoltare în ansamblul Palas Iași, al grupului IULIUS CITEȘTE ȘI Extindere în România – Compania germană Infineon Technologies AG a deschis un centru de cercetare și dezvoltare în ansamblul Palas Iași, al grupului IULIUS

Donalam, sub ″umbrela″ căruia funcționează și operațiunile Beltrame de la Călărași, și cele de la Târgoviște, este unul dintre marii consumatori industriali de energie electrică din România, care nu beneficiază de preț plafonat.

Nu știu nici măcar ce preț plătesc în prezent la energie, pentru că acest preț este stabilit în fiecare lună în funcție de costul mediu de achiziție angro al furnizorului meu, fiind indexat la evoluția cotațiilor spot, așa că voi afla acest lucru luna viitoare. Cu extrem de puține excepții, nu mai există contracte bilaterale încheiate pe perioade mai mari de o lună″, a declarat șeful Donalam. În prezent, pe piața pentru ziua următoare (PZU) de la OPCOM, prețul depășește 1.400 lei/MWh.

După cum a relatat Profit.ro, în ianuarie anul acesta, cu producția oprită și înainte de a fi preluat de Beltrame, COS Târgoviște a plătit pe curent un preț final cu tot cu TVA de peste 2.000 lei/MWh. 

CONFIRMARE BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni CITEȘTE ȘI CONFIRMARE BCR vinde o nouă emisiune masivă de obligațiuni

″Cred că lucrurile au început să se schimbe un pic, în ceea ce privește disponibilitatea furnizorilor și producătorilor de a semna contracte mai lungi de o lună. Am observat asta în ultimele 2 săptămâni, după intrarea în vigoare a noii legislații din energie. S-a tot vorbit despre cum Nuclearelectrica a vândut energie bilateral cu 450 lei/MWh. Pentru că scopul noilor reglementări, din punctul meu de vedere, a fost chiar ăsta, plafonarea prețului angro la 450 lei/MWh. Însă se pare că încă există speculatori care țin prețul sus.

Principiul de a-i obliga pe producătorii de energie să vândă direct către marii consumatori industriali și către furnizorii care au consumatori finali în portofoliu este corect. Ideea este să împiedici speculațiile. Fiecare țară din Europa, inclusiv România, a luat diferite măsuri de protejare a industriei. Însă noua legislație nu și-a arătat încă eficiența, problema nu a fost rezolvată încă. Avem speranțe că vom semna contracte de furnizare de energie electrică pe perioade mai lungi, însă începând din 2023. Anul acesta - imposibil″, a punctat Beltrame.

INEDIT- Primărie din București interzice parcarea pe un mare bulevard, în fiecare miercuri CITEȘTE ȘI INEDIT- Primărie din București interzice parcarea pe un mare bulevard, în fiecare miercuri

Acesta a adăugat că s-a avansat și în privința proiectului de construire a unui parc fotovoltaic lângă fabrica de la Târgoviște, pentru reducerea consumului de energie al unității și a cu acesta.

″Mergem înainte și cu proiectul parcului fotovoltaic. Până acum, ne-am asigurat o suprafață de 50 de hectare de teren pentru proiect și suntem pe cale să încheiem înțelegeri pentru încă 22 de hectare. Parcul de la sol va avea putere instalată de 60-65 MW. Vom mai instala panouri fotovoltaice de 10 MW pe acoperișurile clădirilor de la Târgoviște, astfel încât, pe la jumătatea anului viitor, cel târziu în octombrie 2023, să dispunem de o capacitate totală de producție de energie de 70-75 MW.

Energia produsă va fi doar pentru autoconsum, nu intenționăm să livrăm electricitate în rețea. Până la finalizarea și punerea în funcțiune a noii facilități de producție siderurgică, parcul fotovoltaic va acoperi 100% necesarul de energie pe timp de zi. După ce va fi gata și noua investiție, gradul de acoperire va scădea la 55-60%″.

One United Properties obține autorizația de construire pentru One Mamaia Nord Faza 2 CITEȘTE ȘI One United Properties obține autorizația de construire pentru One Mamaia Nord Faza 2

Potrivit CEO-ului italian, din iunie și până în prezent, la fostul COS Târgoviște s-au produs 20.000 de tone de oțel-beton, iar până la finalul anului se vor produce 45.000 – 50.000 de tone. Totodată, Donalam Târgoviște a început producția de probă, adică testele de producție pentru bare de oțel special.

″În august am produs de probă 3.000 de tone, în vederea omologării. Vom demara producția comercială efectivă după ce vom obține omologarea, luna aceasta sau cel târziu luna viitoare.

ULTIMA ORĂ Rata inflației a crescut în septembrie la 15,9% pe an, un nou maxim al ultimilor 19 ani CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ Rata inflației a crescut în septembrie la 15,9% pe an, un nou maxim al ultimilor 19 ani

Din iunie, am mai investit 4 milioane de euro și ne-am mai angajat să investim în plus alte 10 milioane de euro până la finalul acestui an. Am ajuns la un număr de 510 angajați și estimăm că efectivul de personal, până la sfârșitului lui 2022, va crește la 700-750 de persoane. În acest scop, am lansat luna aceasta o campanie de recrutare. Încercăm să atragem tineri, care să fie formați și să se perfecționeze în meserie alături de oamenii noștri cu experiență de la Târgoviște″, a conchis Carlo Beltrame.

Înființat în 1896, AFV Beltrame Group este un producător de bare din oțel și oțeluri speciale, care deține șapte fabrici în Italia, Franța, Elveția și România, cu un total de peste 2.000 de angajați, peste 2 milioane de tone de oțel vândute anual, precum și activități comerciale în peste 40 de țări.

viewscnt
Afla mai multe despre
cos targoviste
donalam calarasi
beltrame romania
carlo beltrame
criza energetica
scumpire energie
productie energie
productie otel-beton romania