Criza energetică s-a încheiat - Reuters

Criza energetică s-a încheiat - Reuters
scris 28 nov 2023

​Criza energetică din Europa, asociată cu sfârșitul pandemiei și cu invadarea Ucrainei de către Rusia, a luat sfârșit. Piețele s-au adaptat, se arată într-o analiză Reuters. Problema care a rămas este că Europa a înlocuit gazul rusesc relativ ieftin cu gazele lichefiate mai scumpe, punând în pericol competitivitatea industrială, însă aceasta este mai degrabă o problemă cronică decât o criză.

Stocurile de țiței si gaze, peste media sezonieră a ultimilor zece ani

Pe piața petrolului, producția de țiței din SUA a crescut și a depășit vârfurile de dinainte de pandemie. Și alte surse sunt în creștere. Stocurile comerciale de țiței erau, la mijlocul lui noiembrie, cu 12 milioane de barili peste media sezonieră a ultimilor zece ani, ceea ce arată că piața este aprovizionată confortabil, scrie Hotnews.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Cel mai mare parc fotovoltaic din România a fost pus în funcțiune CITEȘTE ȘI Cel mai mare parc fotovoltaic din România a fost pus în funcțiune

În Europa, stocarea gazelor se situează la niveluri record, mai ales după scăderi abrupte ale consumului de gaze industriale.

Consumul de gaze scade

Consumul total de gaze în țări UE mari consumatoare (Germania, Italia, Franța, Țările de Jos, Spania, Belgia și Polonia) a scăzut cu 13% în primele nouă luni ale anului 2023, comparativ cu media sezonieră din ultimii zece ani de dinainte de invazia Ucrainei.

Prețurile futures ajustate în funcție de inflație pentru anul următor au fost în medie de 48 de euro/MWh, în scădere de la 223 de euro cât s-a înregistrat în august 2022.

Încă sunt ridicate, comparativ cu 23 de euro/MWh, cât a fost media între 2015 și 2019.

BCE: Inteligența artificială amenință salariile, nu locurile de muncă! CITEȘTE ȘI BCE: Inteligența artificială amenință salariile, nu locurile de muncă!

Deși prețurile sunt încă ridicate, acestea nu mai sunt la nivelurile din perioaada crizei și este posibil să scadă mai mult în cursul anului 2024.

O scădere mai abruptă a avut loc în cazul cărbunelui, cererea reducându-se brusc pe măsură ce rezervele de gaze au crescut.

Prețurile pentru cărbunele livrat în nord-vestul Europei au fost în medie de doar 112 USD/tonă, în noiembrie 2023, de la un record de aproape 300 USD/tonă în septembrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
​criza energetică
europa