Electrica va garanta un credit la termen, în sumă de până la 200 milioane euro, pe care sucursala Distribuție Energie Electrică
România îl va contracta de la Banca Europeană de Investiții (BEI) pentru finanțarea planului de investiții aferent perioadei 2025-2027.
În același timp, Ion Cosmin Petrescu a fost ales în funcția de președinte al Consiliului de Administrație al grupul de furnizare, distribuție și producție de energie electrică Electrica SA, listat la Bursa de Valori București și la care Ministerul Energiei este cel mai mare acționar, cu 49,8% din capital, după ce fostul șef al board-ului a renunțat la mandat.
Dumitru Chiriță, fostul șef al Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), ex-deputat PSD și cunoscut lider sinidcal încă din anii ’90, părăsește Consiliului de Administrație al Electrica, for în care deținea și poziția de președinte. După ce a luat act de renunțarea la mandat, boardul l-a numit în fruntea sa pe Ion Cosmin Petrescu, până pe 18 octombrie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Profit.ro a anunțat recent că Electrica SA vrea să emită obligațiuni ″verzi″ sau ″sustenabile″, pentru investiții în active cu emisii reduse de carbon, de până la jumătate de miliard de euro.
Bondurile vor putea fi denominate atât în lei, cât și în alte valute, și vor avea maturitate de până la 10 ani. Ele vor fi vândute prin ofertă adresată investitorilor de pe piața de capital și vor fi admise la tranzacționare pe o piață reglementată.
CITEȘTE ȘI LISTA - ANPC a verificat 13 magazine dacă vând țigări copiilor. „O trădare a valorilor.”În plus, Electrica SA, alături de subsidiarele sale de furnizare și distribuție, vrea să contracteze un credit bancar sindicalizat de până la 3,1 miliarde lei.
Ambele intenții de îndatorare vor fi supuse aprobării acționarilor în noiembrie.
CITEȘTE ȘI Soțul celei mai bogate femei din Rusia, arestat pentru crimă. Focuri de armă la cel mai mare retailer onlineAceștia se vor pronunța atunci și asupra a două proiecte de investiții în unități de producție de energie regenerabilă ale Electrica SA, în valoare totală estimată maximă de 87,5 milioane euro plus TVA.
Este vorba de construirea a două parcuri fotovoltaice, unul în Satu Mare (38 milioane euro plus TVA), iar celălalt în Bihor, dotat și cu sistem de stocare a energiei produse (49,5 milioane euro plus TVA). Ambele proiecte se află în faza imediat premergătoare semnării contractelor de proiectare și construire.