Producătorii, furnizorii și traderii de energie electrică vor avea obligația de a transmite bursei de energie OPCOM, înspre publicare pe site-ul propriu al acesteia, prețurile și cantitățile aferente tuturor contractelor de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate, inclusiv pe cele din contractele perfectate pe piața reglementată de energie, precum și pe cele din contractele de export de electricitate, potrivit unui proiect de ordin al ANRE de punere în aplicare a unei modificări de anul trecut a Legii energiei. Proiectul lasă la latitudinea OPCOM procedura specifică și formatul de publicare a informațiilor cu privire la tranzacții.
În noiembrie 2016, a intrat în vigoare un act normativ de modificare a Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, care, printre altele, permite, practic, producătorilor de energie controlați de stat cu prețuri competitive pe piață, Hidroelectrica, Nuclearelectrica și Romgaz, să-i "subvenționeze" pe cei cu costuri mari de producție, cum ar fi termocentralele din cadrul Complexurilor Energetice Oltenia și Hunedoara, prin legiferarea posibilității de încheiere a unor contracte bilaterale prin care să-și vândă energia produsă "la pachet", fie pe piața internă, fie la export, după cum a relatat Profit.ro la acea dată.
Până la intrarea în vigoare a actului normativ de modificare, Legea energiei stipula că "Prețurile stabilite pe piețele centralizate de energie electrică se fac publice conform reglementărilor ANRE". În urma modificării, textul articolului respectiv de lege prevede în prezent că "Prețurile și cantitățile stabilite în urma tranzațiilor efectuate pe toate piețele centralizate de energie electrică, inclusiv contractele de pe piața reglementată sau de export, se fac publice conform reglementărilor ANRE".
CITEȘTE ȘI Recunoașterea facială mai așteaptă. Poliția Română a anulat licitația pentru abateri grave de la legislațieÎn expunerea de motive a proiectului de modificare a Legii energiei, inițiatorii arătau că, în vechea formă a legii, toate contractele perfectate erau publice, cu toate prevederile lor, cu excepția contractelor reglementate și a celor de export, și că ANRE, nepublicând profilările orare ale cantităților din contractele reglementate, încalcă prevederile articolului 23 din lege, care stipulează că "Tranzacțiile cu energie electrică se desfășoară pe piața concurențială, în mod transparent, public, centralizat și nediscriminatoriu".
Contractele reglementate sunt cele prin care cei mai ieftini producători de energie electrică, companiile de stat Hidroelectrica și Nuclearelectrica, vând furnizorilor electricitate destinată consumatorilor casnici care nu au trecut la alimentare în regim de furnizare concurențială. În prezent, autoritățile dezvăluie doar date agregate cu privire la aceste contracte, ca și în legătură cu livrările de energie la export.
Astfel, potrivit sursei citate, Hidroelectrica va livra anul acesta prin contracte reglementate 1,132 TWh, la un preț mediu de 99,43 lei/MWh, cu 17,2 % mai mic decât cel de anul trecut. De la Nuclearelectrica vor merge către populație 609.000 MWh de energie, la un preț mediu de 159,57 lei/MWh, cu 1,93 % mai mic decât prețul mediu din contractele reglementate aferente anului 2016. Astfel, prețul mediu reglementat pentru consumatorii casnici va fi în 2017 de 120,48 lei/MWh.
Exporturile de electricitate ale României au scăzut în primele 11 luni ale anului trecut cu 19,2% față de aceeași perioadă din 2015, până la 7,66 TWh, potrivit datelor INS, preluate de la Transelectrica.
CITEȘTE ȘI Fondatorii Adama au cumpărat clădirea de birouri Construdava din Pipera. Tranzacția se ridică la 10 milioane euroModificările la Legea energiei au fost inițiate de un grup de parlamentari din Gorj și Dolj, printre care se număra fostul deputat ALDE de Gorj Iriza Scarlat, fost consilier pe probleme de investiții al directorului sucursalei Târgu Jiu a Hidroelectrica.
Guvernul tehnocrat condus de Dacian Cioloș s-a opus adoptării proiectului de modificare a Legii energiei în întregul său. Cu privire la publicarea contractelor reglementate și de export de energie, fostul Executiv arăta, în punctul de vedere negativ formulat la adresa draftului de act normativ, că modificările propuse pot conduce la transparență excesivă, care poate avea ca efect coordonarea comportamentelor participanților la piață, în locul manifestării liberei concurențe.
"În acest sens, schimbul de informații sensibile între concurenți poate avea ca rezultat o reducere semnificativă a incertitudinii pe care fiecare operator dintr-o piață ar trebui să o aibă în raport cu comportamentul competitorilor săi, încălcându-se, astfel, un principiu de bază al normelor de concurență, potrivit căruia fiecare operator trebuie să-și îndeplinească în mod independent comportamentul de piață", susținea fostul Guvern.
Și președintele Klaus Iohannis a cerut reexaminarea proiectului de lege, după adoptarea sa de către Senat, însă Camera Deputaților, cameră decizională, a preluat doar o foarte mică parte din observațiile președintelui. În octombrie anul trecut, deputații au votat în unanimitate proiectul, în sală fiind prezenți și circa 40 de sindicaliști de la Complexul Energetic Oltenia. Copreședintele PNL de atunci, Alina Gorghiu, chiar s-a fotografiat cu liderul sindicatului Mine Energie Oltenia, Gabriel Căldărușe.
În 2015, Complexul Energetic Oltenia a acuzat faptul că o serie de traderi de energie ar exporta energie ieftină din surse regenerabile în Ungaria, iar apoi ar reimporta-o și ar vinde-o semnificativ mai scump în România, obținând profituri importante. Mai mult, CE Oltenia a acuzat ANRE că menține un disponibil de rezervare de capacitate foarte mic pe direcția export România-Ungaria pentru piața cuplată a zilei următoare, împiedicându-i astfel pe producătorii români să exporte în Ungaria. ANRE a respins atunci acuzațiile CE Oltenia. Cea mai mare parte a exporturilor românești de energie provine din producția centralelor generatoare de energie verde, care își permit să practice prețuri atractive grație subvențiilor pe care le primesc sub formă de certificate verzi și care sunt suportate pe facturi de către consumatorii români.
CITEȘTE ȘI Firmele cu venituri de până la 500.000 euro devin microîntreprinderi, dar unele sunt dezavantajate. Ce soluție auModificarea Legii energiei a intrat în vigoare în noiembrie 2016, iar în decembrie, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a elaborat un proiect de Ordin de aprobare a regulilor de publicare a informațiilor aferente tranzacțiilor încheiate pe piața de energie electrică, în conformitate cu noua formă a legii.
Proiectul se află pe ordinea de zi a Comitetului de Reglementare al ANRE din 18 ianuarie 2017 și lasă la latitudinea OPCOM procedura specifică și formatul de publicare a informațiilor cu privire la tranzacții. Bursa de energie urmează să elaboreze această procedură în urma unui proces de consultare publică cu operatorii din piață.
Astfel, potrivit documentului citat, participanții la piața de energie electrică vor avea obligația de a transmite operatorului pieței de energie electrică OPCOM prețurile și cantitățile aferente contractelor de vânzare-cumpărare de energie electrică încheiate, inclusiv pe piața reglementată de energie electrică sau de export, în termen de o zi de la data încheierii acestora, conform prevederilor legale în vigore.
"Informațiile se transmit în formatul stabilit de operatorul pieței de energie electrică, pe baza unei proceduri specifice, stabilite în urma unui proces de consultare publică. Operatorul pieței de energie electrică publică pe site-ul propriu informațiile primite de la participanții la piață în maxim o zi de la data primirii acestora, în formatul stabilit în procedura specifică", stipulează proiectul de ordin al ANRE.