Cea mai frustrantă senzație în fața unei creșteri accelerate de prețuri care pare că nu mai poate fi oprită este cea de neputință. Asta trăim în prezent când vedem ce se întâmplă pe piețele de energie electrică și gaze naturale. Și, deși prețurile pe care le plătim pe facturi sunt deocamdată plafonate la niveluri situate amplu sub cele din piețe, teoretic până la primăvară, tot sunt semnificativ mai mari decât cele cu care ne obișnuisem în ultimii ani. În plus, nu putem să nu ne întrebăm cât timp își va mai permite statul să ne subvenționeze consumul prin intermediul furnizorilor în cuantumul din prezent, mai ales dacă scumpirile vor continua.
Primul impuls, de altfel firesc, este să consideri că nu poți face absolut nimic, în afară de a căuta vinovați. Și lista poate fi lungă: de la politici internaționale neinspirate în timpul pandemiei COVID-19 și după, trecând prin investiții insuficiente în sporirea capacităților de producție în energie și gaze, până la războiul din Ucraina și la efectele sale.
Însă dincolo de toate astea, trebuie să luăm prețurile drept ceea ce sunt: semnale care ne transmit că bunul pe care continuăm să ni-l dorim (energia) a devenit, din multiple cauze, mai rar și mai greu de procurat.
În aceste condiții, puterea reală a consumatorilor în a-și reduce din povara financiară a unor facturi în creștere este aceea de a își diminua pe cât posibil consumul, în primul rând prin corectarea unor comportamente care nu pot fi caracterizate altfel decât ca fiind generatoare de risipă.
Și pentru că problema afectează întreaga Europă, e util să vedem ce fac alți europeni aflați într-o situație similară sau chiar mai grea.
Astfel, Executivul de la Bruxelles și statele membre UE au luat deja mai multe măsuri de reducere a consumului de energie și gaze. O problematică care până mai ieri stârnea reacții dintre cele mai diverse (și nu puține controverse) a devenit un punct comun pe agendele politice ale tuturor statelor.
Deoarece prețurile de achiziție a energiei continuă să rămână ridicate, singura modalitate de a controla facturile este de a folosi energia numai când avem nevoie și să nu o irosim. Deja în multe țări europene, cum sunt Franța, Olanda, Germania, Grecia sau Italia, locuitorii sunt încurajați să ofere o atenție sporită consumului de energie, iar campaniile pe subiecte de eficietizare a resurselor devin normalitate peste tot în lume.
În România, deocamdată, având în vedere schema de sprijin, consumatorii nu resimt încă prețul real al energiei, cele mai multe segmente de clienți plătind un preț plafonat, mult mai mic decât prețul real.
Furnizorul de gaze naturale și energie electrică ENGIE Romania vine cu sfaturi practice care contribuie la reducerea consumului de energie și, implicit, a facturilor.
• Sfaturi pentru reducerea consumului de energie electică:
Becurile LED consumă de până la 5 ori mai puțin decât cele clasice. Chiar dacă necesită o investiție inițială mai mare, aceasta se amortizează în câteva luni, pentru că aproximativ 30% din consumul unei locuințe este reprezentat de iluminat.
Electrocasnicele lăsate în priză sau în stand-by consumă energie. Până la 10% din consumul lunar poate fi economisit doar prin simpla acțiune de a scoate din priză electrocasnicele care nu sunt folosite.
25% din consumul de energie electrică este determinat de folosirea aparatului de aer condiționat, pe timpul verii. Fiecare grad în plus setat pe aparatul tău de aer condiționat poate reduce consumul cu până la 6%.
• Sfaturi pentru reducerea consumul de gaz natural:
Centralele noi, în condensație, pot reduce consumul de energie cu până la 20%.
Pe timp de iarnă, fiecare grad în minus la termostatul inteligent poate reduce consumul cu până la 7%.
Nu este indicat să oprești centrala termică atunci când pleci de acasă, pentru că temperatura ambientala va scădea brusc și va fi necesară o cantitate mare de energie pentru a o reîncălzi.
Dacă pleci de acasă pentru mai mult de 24 de ore, este recomandată reducerea temperaturii ambientale la 16°C.
Mai multe sfaturi practice găsiți pe engie.ro - https://www.engie.ro/sfaturi-economie-energie/.