Consiliul Concurenței: Furnizorii de energie și gaze ar putea fi supraimpozitați, iar banii să meargă la consumatorii vulnerabili

Consiliul Concurenței: Furnizorii de energie și gaze ar putea fi supraimpozitați, iar banii să meargă la consumatorii vulnerabili
scris 14 ian 2022

Consiliul Concurenței analizează dacă prețurile mari la energie și gaze din această perioadă sunt corecte și dacă este necesară supraimpozitarea furnizorilor pentru ca banii să fie folosiți la compensarea facturii consumatorilor vulnerabili, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.

"Am primit o solicitare din partea Guvernului și ne uităm dacă avem indicii de înțelegeri între furnizori și dacă legea nu a fost aplicată cu bună credință, dacă a fost un efort deliberat de implementare greoaie a acestei legi privind compensările. Noi analizăm această piață deja de doi ani de zile prin diverse instrumente. Acum, la solicitarea Guvernului, am cerut și noi date să vedem cum a fost aplicată legea, cine a aplicat compensările, când, cum. Cu aceste date vom suplimenta ceea ce făceam noi în mod normal", a spus Chirițoiu pentru Agerpres.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Electrica Furnizare, proaspăt amendată pentru neaplicarea plafonării și compensării pe facturile din noiembrie, transmisese public că le va aplica retroactiv după 30 martie CITEȘTE ȘI FOTO Electrica Furnizare, proaspăt amendată pentru neaplicarea plafonării și compensării pe facturile din noiembrie, transmisese public că le va aplica retroactiv după 30 martie

Acesta a arătat că Legea 259/2021 privind compensarea și plafonarea facturilor este în principiu bună, pentru că oferă ajutoare țintite celor mai vulnerabili consumatori.

"Legea în principiu este bună, spune că vom ajuta pe cei care sunt mai vulnerabili, mai săraci. Și cum ne ducem spre cei mai săraci? Ne uităm la volumul lor de consum. Dacă vorbim de casnici, cei care au consumuri mari probabil au proprietăți mari, iar oamenii obișnuiți care au un consum mediu, aceștia trebuie să primească sprijin, care ar trebui să le permită facturilor să rămână în limitele a ceea ce erau înainte de aceste creșteri mari", a susținut oficialul Concurenței.

Banii pentru ajutorul oferit consumatorilor ar urma să provină din suprataxarea profiturilor obținute de producătorii de energie, așa cum spune legea acum, însă Consiliul Concurenței analizează dacă este necesară și supraimpozitarea furnizorilor.

"Această suprataxare va genera fonduri pe care le putem folosi pentru a proteja consumatorii casnici vulnerabili și consumatorii industriali vulnerabili. Aceasta deoarece costurile de producție nu au crescut, dar prețurile au crescut foarte mult, iar producătorii câștigă fără a avea un merit al lor. Nu este clar dacă tot acest câștig s-a dus la producători, care au și contracte la termen. S-ar putea ca de acest câștig să beneficieze și intermediarii, traderii, furnizorii. Și atunci poate că are sens să punem supraimpozitarea pe tot lanțul, nu doar la producători, ci și la furnizori sau traderi. Este o idee pe care o analizăm în momentul de față", a subliniat el.

FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs CITEȘTE ȘI FOTO Grupul american Philip Morris International pregătește investiții suplimentare de peste 100 milioane dolari în România și lansează și un nou produs

În ceea ce privește propunerea de reducere a TVA la energie, Chirițoiu a arătat că de această măsură de sprijin ar urma să beneficieze toți consumatorii, nu doar cei vulnerabili.

"Multe țări au redus TVA, este una dintre măsurile recomandate de Comisia Europeană. Are dezavantajul că nu este o măsură țintită, se aplică și celor mai bogați, și celor mai săraci. Poți spune că, din contră, cu cât ești mai bogat, dacă ai o casă mai mare, cu atât vei primi un ajutor mai mare. E cumva împotriva logicii care spune să-i ajutăm în special pe vulnerabili. Reducerea TVA se duce mai degrabă la cei care sunt mai înstăriți. Poate fi aplicată pe termen scurt, dar are acest dezavantaj. Și nu ajută prea mult industria. Iar TVA este o sursă importantă de venit pentru stat", a argumentat Chirițoiu.

Consiliul Concurenței a fost de acord cu prevederile Legii 259/2021 privind plafonarea și compensarea facturilor la energie și gaze.

"Singura noastră obiecție a fost plafonarea prețului, prin care nu facem decât să îi recompensăm pe incompetenți, pe furnizorii care nu și-au cumpărat din timp energie la prețuri mai bune, pe termen mediu, au stat până în ultima clipă și acum cumpără mai scump de pe piața spot și, în loc să suporte ei consecințele prostiei lor, vine statul și îi compensează. Deci, în principiu, legea este bună și ar trebui să ne concentrăm pe aplicarea ei, în loc să ne gândim la alte măsuri", a continuat președintele autorității de concurență.

El a făcut apel la furnizori să colaboreze cu statul, în beneficiul consumatorilor.

Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum CITEȘTE ȘI Philip Morris International începe comercializarea în România a dispozitivului lil SOLID 2.0 introdus de IQOS pentru a accelera progresul către un viitor fără fum

"Ce mi s-a părut într-adevăr foarte nelalocul lui este faptul că au fost emise facturi care nu țineau cont de lege, iar acesta este, într-adevăr, un comportament straniu. Adică pot să înțeleg că legea nu era perfectă și era nevoie de clarificări, pot să înțeleg că n-au avut timp companiile să-și pună la punct sistemele informatice, unele au reușit, altele nu, dar nu înțeleg cum poate o companie să emită facturi care încalcă legea. Pentru că eu nu sunt capabil să înțeleg bine legea și nu m-am organizat să o respect, ca atare eu hotărăsc să o încalc. Acesta mi s-a părut un comportament absolut șocant. Aici trebuie luate măsuri. Undeva acest lucru vine pe o istorie a industriei. Fiind companii foarte mari, care ani de zile au fost protejate de concurență, erau în lumea lor, aproape un stat în stat, se adaptează foarte greu. Așteptarea mea din partea marilor companii este să colaboreze onest cu statul român și, dacă există o politică a statului român, să facă tot efortul să o pună în practică", a susținut Chirițoiu.

În opinia sa, populația ar trebui mai bine informată cu privire la măsurile de sprijin.

"Cred că acum ar fi necesar să existe și un site să explice oamenilor cum se aplică această compensare, cine se încadrează, de cât va beneficia, pentru că nu este ușor de înțeles și foarte mulți oameni sunt nelămuriți", a adăugat Chirițoiu.

De asemenea, el a mai spus că liberalizarea de la începutul anului a pieței de energie nu are legătură cu scumpirile de acum, care se manifestă în toată Europa, în principal din cauza prețului mare al gazelor, după ce Gazprom a redus livrările către Europa.

Chirițoiu se așteaptă ca prețurile să scadă odată cu venirea primăverii, când consumul de gaze se reduce și, în plus, apar alternative la gazele rusești, prin transporturi de gaze naturale lichefiate.

Anterior, tot vineri, Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE) a anunțat că a sancționat Electrica Furnizare și Gaz Vest, cu o sumă totală de 400.000 de lei, pentru neaplicarea schemei de sprijin în facturile aferente consumului de energie electrică și gaze naturale din luna noiembrie 2021.

De asemenea, Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) a anunțat că a aplicat amenzi în valoare de 450.000 de lei unui număr de 27 de companii furnizoare de electricitate și de gaze naturale, în cadrul controalelor derulate de Comandamentul pentru Energie al instituției în perioada 6-13 ianuarie.

viewscnt
Afla mai multe despre
bogdan chirițoiu
energie
facturi