CONFIRMARE - OUG pentru utilizarea banilor din suprataxa de solidaritate la plata restanțelor față de furnizorii de energie și gaze

CONFIRMARE - OUG pentru utilizarea banilor din suprataxa de solidaritate la plata restanțelor față de furnizorii de energie și gaze
scris 2 aug 2023

Banii colectați anul acesta din celebra contribuție de solidaritate impusă producătorilor de țiței, gaze și carburanți vor putea fi transferați Fondului de Tranziție Energetică, din care sunt plătite de către ministerele Energiei și Muncii compensațiile cuvenite furnizorilor de energie electrică și gaze naturale pentru diferențele dintre costurile de achiziție din piețele angro și prețurile finale plafonate facturate clienților.

Ideea a fost avansată prima dată în luna mai de către fostul ministru al Energiei, Virgil Popescu, în cadrul Maratonului Energiei de la Profit News TV.

Urmărește-ne și pe Google News

Turiștii evacuați de pe insula grecească Rodos din cauza incendiilor vor beneficia de o vacanță gratuită. Când o vor primi CITEȘTE ȘI Turiștii evacuați de pe insula grecească Rodos din cauza incendiilor vor beneficia de o vacanță gratuită. Când o vor primi

Măsura este prevăzută acum explicit de un proiect de act normativ de modificare a ordonanței de urgență din decembrie anul trecut prin care a fost impusă contribuția de solidaritate.

Prin excepție (…), sumele corespunzătoare contribuției de solidaritate colectate în anul 2023 (…) se utilizează pentru alimentarea contului prevăzut la art. 15 alin. (6) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022 privind măsurile aplicabile clienților finali din piața de energie electrică și gaze naturale în perioada 1 aprilie 2022-31 martie 2023 (…)″, adică contul Fondului de Tranziție Emergetică, stipulează draftul.

Bursa de la București - pe minus după ce Profit.ro a anunțat că Guvernul pregătește creșterea taxării la bursă CITEȘTE ȘI Bursa de la București - pe minus după ce Profit.ro a anunțat că Guvernul pregătește creșterea taxării la bursă

Precizăm că, la data elaborării prezentei, Ministerul Energiei confirmă o valoarea totală eligibilă pentru plată în cuantum estimat de 2.443,96 milioane lei, iar Ministerul Muncii și Solidarității Sociale de 1.480 milioane lei care trebuie achitată furnizorilor de energie electrică și gaze naturale în termenele stabilite prin O.U.G 27/2022, respectiv avans 40% din valoarea totală solicitată în cererea de decontare, în 10 zile de la înregistrarea cererii și restul de plată, în termen de 10 zile de la primirea adresei de validare de la ANRE″, se menționează în nota de fundamentare.

Astfel, restanța totală a statului față de furnizori se ridică la aproape 4 miliarde lei. Luna trecută, asociația de profil din sector estima restanța la 2-3 miliarde lei.

PPF Group, care deține și PRO TV, vinde pachetul de control la afacerile telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia. Tranzacție de 2,5 miliarde euro CITEȘTE ȘI PPF Group, care deține și PRO TV, vinde pachetul de control la afacerile telecom din Bulgaria, Ungaria, Serbia și Slovacia. Tranzacție de 2,5 miliarde euro

Din contribuția de solidaritate s-au colectat 3,14 miliarde lei, după cum a relatat Profit.ro.

În contextul de față, problema plăților pentru serviciile de energie electrică și gaze naturale reprezintă o urgență, datorită faptului că neplata compensațiilor către furnizorii de energie ar putea duce la întreruperi în furnizarea acestor servicii esențiale. Dacă furnizarea de energie ar fi întreruptă sau perturbată, ar exista implicații grave pentru economie, securitatea națională și pentru viața de zi cu zi a cetățenilor. În plus, având în vedere că serviciile de energie electrică și gaze naturale sunt esențiale pentru funcționarea societății, orice întârziere în rezolvarea acestei probleme nu ar fi doar nedorită, ci ar putea de asemenea avea un impact negativ semnificativ asupra întregii societăți″, mai scrie în documentul citat.

CCR sare din nou în apărarea pensiilor speciale ale magistraților. Actul normativ se reîntoarce în Parlament CITEȘTE ȘI CCR sare din nou în apărarea pensiilor speciale ale magistraților. Actul normativ se reîntoarce în Parlament

La Fondul de Tranziție Energetică, alimentat în principal din supraimpozitarea producătorilor și traderilor de energie electrică, s-au transferat deja, în același scop, circa 2,67 miliarde lei proveniți din impozitul pe veniturile suplimentare ale producătorilor de gaze naturale din perimetre offshore, precum și onshore de mare adâncime.

Statul le-a plătit anul trecut furnizorilor de energie electrică și gaze naturale compensații în valoare de aproape 11 miliarde lei. Suma totală achitată drept compensații de la bugetul de stat s-a ridicat la 10,959 miliarde lei, din care 7,049 miliarde lei pentru consumul clienților noncasnici și 3,91 miliarde lei pentru cel al populației.

În schimb, din supraimpozitarea veniturilor suplimentare generate de scumpiri producătorilor și traderilor de energie electrică, măsură destinată special strângerii de bani pentru achitarea compensațiilor către furnizori, statul a încasat în total numai 6,767 miliarde lei, din care 3,141 miliarde lei pe varianta inițială a suprataxării și 3,626 miliarde lei din contribuțiile la Fondul de Tranziție Energetică, impuse începând cu 1 septembrie 2022.

viewscnt
Afla mai multe despre
contribuție solidaritate țiței gaze carburanți
compensații furnizori energie gaze
plafonare prețuri energie gaze