CONFIRMARE OPCOM va administra și piețele de energie din Republica Moldova

CONFIRMARE OPCOM va administra și piețele de energie din Republica Moldova
scris 29 iun 2023

Administratorul piețelor centralizate de energie electrică din România, OPCOM, companie controlată de operatorul sistemului energetic național românesc, Transelectrica, va deschide o filială la Chișinău și va opera și piețele centralizate din Republica Moldova, a anunțat ministrul moldovean al Energiei, Victor Parlicov, confirmând o informație publicație de Profit.ro la finalul lunii ianuarie.

Potrivit oficialului moldovean, OPCOM va deschide o filială în Republica Moldova, anul viitor Chișinăul urmând a avea o bursă de energie funcțională

Urmărește-ne și pe Google News

„Mai facem un pas în direcția liberalizări pieței și diversificării surselor de energie electrică și, respectiv, integrare a pieței noastre electrice în piața regională. Noutatea constă în faptul că OPCOM va deschide o filială în Republica Moldova și aduce aici toată expertiza acumulată în ultimii peste 22 de ani de activitate. OPCOM asigură cuplarea piețelor pe termen scurt din România cu cele din țările membre ale UE. Venirea OPCOM în Republica Moldova are mai multe avantaje. Împreună cu România ne vom integra mai ușor în piața comună de energie la nivel european, astfel vom rezolva o bună parte din problemele cu care se confruntă inclusiv producătorii noștri de energie regenerabilă. Problemele vor fi soluționate la noi exact așa cum sunt soluționate pe piețele mature”, a declarat Victor Parlicov, după Reuniunea Grupului de lucru Moldova-România din domeniul energiei.

După cum a relatat Profit.ro, s-a discutat încă din ianuarie anul acesta ideea ca OPCOM să devină operatorul pieței de energie electrică din Republica Moldova.

DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV. CITEȘTE ȘI DECIZIE Modificări pentru electricitate mai ieftină și economii bugetare. Cotația maximă decontată de stat furnizorilor de energie pentru achiziții a fost redusă cu 31%. Fostul ministru al Energiei a anticipat decizia la Profit News TV.

În luna mai, România și Republica Moldova au negociat proiecte de interconectare a rețelelor de gaze naturale și energie electrică din cele două țări vecine, fiind elaborat un draft de Memorandum de înțelegere în acest sens, potrivit unui document guvernamental.

″În domeniul energiei electrice, părțile convin: 1) Să realizeze proiectul Interconectarea sistemelor electroenergetice ale României și Republicii Moldova prin construirea obiectivului de investiții de importanță strategică Linia Electrică Aeriană de 400 kV Suceava – Bălți și extinderea stației 400 kV Suceava și stației 400 kV Bălți; 2) Să armonizeze legislația primară și secundară privind regimul fiscal și vamal în aspectele referitoare la regulile pieței energiei electrice; 3) Să realizeze o interconexiune de comunicație pe linia electrică existentă 110 kV Huși – Cioara; 4) Să analizeze posibilitatea: a) realizării unui studiu de sistem comun pentru identificarea celei mai bune soluții pentru 2 România și Republica Moldova; b) preluării Î.S. Moldelectrica în blocul de reglaj al C.N.T.E.E. Transelectrica S.A., în cadrul interconexiunii ENTSO-E, respectiv integrarea Î.S. Moldelectrica în Piața de Echilibrare administrată de către C.N.T.E.E. Transelectrica S.A.; c) cuplării piețelor centralizate de energie electrică din Republica Moldova cu cele organizate de Operator al pieței de energie electrică desemnat din România, OPCOM SA″, se preciza în memorandum.

viewscnt
Afla mai multe despre
opcom
republica moldova
administrare
piețe energie