Operatorul concesionar al serviciului public de apă potabilă și canalizare din Capitală, Apa Nova, companie controlată de gigantul francez al utilităților Veolia, a obținut autorizația de înființare a centralei fotovoltaice de 2,7 MW, care urmează să deservească stația de pompare Sud. Potrivit unor date prezentate anterior de Profit.ro, investiția este estimată la peste 2,5 milioane euro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Centrala va fi amplasată pe un teren de circa 3,5 hectare aferent stației de pompare Sud a Apa Nova (strada Șinei).
Panourile solare vor fi instalate pe acoperișurile rezervoarelor din cadrul stației, potrivit documentației proiectului.
″Sistemul electric fotovoltaic va produce energie electrică utilizând sursa regenerabilă reprezentată de energia solară și va livra energia produsă consumatorilor racordați la barele sistemului, loc de consum al operatorului economic beneficiar al investiției″, menționează sursa citată.
CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ România cere bani de la UE pentru compensarea plafonării prețurilor la energie și gazeApa Nova mai are 3 proiecte de montare de instalații fotovoltaice mai mici, cu care țintește statutul de prosumator. Acestea sunt gândite la o putere instalată cumulată de 0,575 MW, cu costuri însumate estimate la aproape 530.000 euro plus TVA (630.000 euro în total).
Centralele fotovoltaice de prosumator ale Apa Nova vor fi amplasate pe acoperișuri de clădiri, la depozitul Vitan din sectorul 3 (0,218 MW), la stația de repompare Băneasa din sectorul 1 (0,187 MW) și la stația de pompare Pantelimon din sectorul 3 (0,170 MW).
Apa Nova deține din 2020 și autorizație de înființare pentru un grup de producție de energie în cogenerare la stația de epurare a apelor uzate Glina, cu putere electrică de 2,432 MW și termică de 2,35 MW.
Compania este controlată de Veolia Environnement, cu 73,69% din capital, ceilalți acționari fiind Municipiul București (16,31%) și Asociația ESOP a Salariaților din Apa Nova (10%). Contractul de concesiune a serviciului de apă potabilă și canalizare dintre Primăria Capitalei și Apa Nova, încheiat inițial în anul 2000, este valabil până în 2037.
Apa Nova București a terminat anul trecut cu profit net de 77,5 milioane lei, în scădere cu 29% față de 2021, cifră de afaceri de 998,7 milioane lei (+13%) și un număr mediu de 1.953 de angajați (+2%), potrivit datelor termene.ro.