Guvernul vrea să propună ca proiect-pilot în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) ”satul autonom energetic”, respectiv introducerea în mediul rural a unor sisteme centralizate de mici dimensiuni pentru asigurarea energiei termice, respectiv a încălzirii și apei calde în locuințe, a anunțat ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ioan Marcel Boloș, în cadrul Conferinței EU Funds Profit.ro & First Bank - Finanțăm relansarea economiei.
Conferința a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV
”Noi vrem să propunem ca proiect pilot în PNRR implementarea unui nou concept, acel de sat autonom energetic, este un model nemțesc pe care l-am văzut implementat și care funcționează foarte bine, ar însemna un fel de serviciu centralizat de alimentare cu energie termică (SACET) de mici dimensiuni. Utilizând acest concept de sat autonom energetic, încercăm să asigurăm căldura și încălzirea locuințelor, împreună cu apa caldă menajeră, ceea ce ar fi o schimbare radicală în standardele de viață și locuire ale populației de la țară”, a spus Boloș, amintind că, în România, 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Proiectul-pilot ar urma să aibă un buget total de 200 milioane euro, aproximativ 20 milioane euro fiind alocați pentru fiecare din cele 10 sate care ar urma să treacă la acest sistem.
”I-am spus pilot pentru că pentru România este un început de drum foarte provocator și e un lucru mare când oamenii acceptă să treacă de la încălzirea pe lemne la țară la căldura aisgurată într-un mic sistem centralizat, cu utilizare de biomasă și cogenerare, inclusiv pentru producerea de energie electrică. (...) Pentru România ar fi un mare lucru dacă am avea măcar 10 proiecte pilot și cu aceasta să avem un început de drum, care mai apoi să fie ireversibil și să putem implementa la nivelul cât mai multor comunități rurale”, a explicat ministrul.
CITEȘTE ȘI Sancțiune pregătită: Dizolvarea forțată a firmelor care își pierd capitalul majoritar de stat și nu își schimbă numele renunțând la anumite cuvinteAcesta a arătat că sistemul presupune folosirea biomasei, iar Comisia Europeană a avut rezerve în această privință și a respins propunerile României privind utilizarea biomasei și pentru ”renumele” pe care țara noastră îl are în privința tăierii masei lemnoase.