Complexul Energetic Valea Jiului vrea să vândă energie de rezervă către Transelectrica din producția termocentralei Paroșeni

Complexul Energetic Valea Jiului vrea să vândă energie de rezervă către Transelectrica din producția termocentralei Paroșeni
scris 10 apr 2024

Complexul Energetic Valea Jiului (CEVJ), controlat integral de Ministerul Energiei, vrea să presteze servicii de sistem pentru Transelectrica, operatorul sistemului energetic național (SEN), prin livrarea de energie de rezervă de către termocentrala sa pe huilă Paroșeni, cu putere instalată de 150 MW, relevă date analizate de Profit.ro.

Astfel, CEVJ dorește să asigure, la comanda Dispecerului Energetic Național (DEN) din cadrul Transelectrica, rezervele de stabilire a frecvenței SEN, precum și rezerva de înlocuire, prin producția de electricitate a Paroșeniului.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Tort special cu e-Factură pentru ministrul Boloș de ziua lui CITEȘTE ȘI FOTO Tort special cu e-Factură pentru ministrul Boloș de ziua lui
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Pentru asta, potrivit legislației în vigoare, este nevoie mai întâi de parcurgerea unor teste de verificare a performanțelor tehnice ale termocentralei, în vederea calificării ca furnizor de servicii de sistem, iar CEVJ se pregătește în prezent pentru aceste teste.

Compania, care a preluat activele insolventului Complex Energetic Hunedoara, beneficiază de ajutoare de stat în valoare totală de circa 420 milioane lei, începând din toamna anului trecut și până la jumătatea lui 2024.

FOTO STIHL lansează o nouă fabrică în România, investiție de 125 milioane euro CITEȘTE ȘI FOTO STIHL lansează o nouă fabrică în România, investiție de 125 milioane euro

La finalul lunii ianuarie, Ministerul Energiei a anunțat repornirea grupului energetic de la Paroșeni pentru 14 zile consecutiv, o premieră în ultimii ani. Termocentrala funcționa până atunci cinci zile pe săptămână, după ce ani de zile produsese doar două zile pe săptămână. Restricțiile erau impuse de cantitatea mare de huilă necesară, respectiv 2.000 de tone zilnic.

Anunțul a ridicat întrebări cu privire la cine cumpără energia produsă la Paroșeni și la ce preț. CEVJ a precizat că energia ″este tranzacționată pe Piața Zilei Următoare (PZU), administrată de OPCOM, și este ofertată pe Piața de Echilibrare, Termocentrala Paroșeni fiind la dispoziția Dispecerului Energetic Național″.

Românce promovate în conducerea unui broker internațional CITEȘTE ȘI Românce promovate în conducerea unui broker internațional

În trecut, când făcea parte din Complexul Energetic Hunedoara (CEH), alături de Mintia, Paroșeniul a mai prestat servicii de sistem pentru Transelectrica. În 2018, Guvernul a decis prin ordonanță de urgență să garanteze CEH vânzări de energie de rezervă către Transelectrica până în 2020, la tarife reglementate, stabilite de ANRE.

OUG prevedea că, pentru menținerea siguranței sistemului energetic național, CEH are obligația de a furniza servicii tehnologice de sistem către Transelectrica la o valoare a puterii electrice de cel puțin 400 MW, iar operatorul de transport și sistem stabilea capacitatea lunară corespunzătoare serviciilor tehnologice de sistem reprezentând rezervă terțiară lentă, din care o capacitate de 400 MW era alocată pentru CEH.

"Cu toate acestea, CEH nu a putut (în 2018 – n.r.) să producă energie la nivelul rezervei de sistem plătite, fie pentru că nu a avut cărbune, fie pentru că grupurile din cele două centrale (Mintia și Paroșeni – n.r.) nu au fost disponibile", se arăta într-un document guvernamental din 2019.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic valea jiului
termocentrala paroșeni
paroșeni servicii de sistem
paroșeni energie de rezervă
paroșeni transelectrica