Complexul Energetic Oltenia a obținut avize de racordare pentru 3 proiecte de parcuri fotovoltaice implementate în asociere cu OMV Petrom

Complexul Energetic Oltenia a obținut avize de racordare pentru 3 proiecte de parcuri fotovoltaice implementate în asociere cu OMV Petrom
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 31 mai 2023

Compania de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), cel mai mare producător de energie electrică pe bază de cărbune din România, a obținut avize de racordare de la operatorul de transport și sistem Transelectrica pentru 3 proiecte de parcuri fotovoltaice implementate în asociere cu cel mai mare producător local de țiței, gaze și carburanți, OMV Petrom.

Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider

Cele 3 proiecte pentru care s-au emis avize de racordare sunt incluse în planul de restructurare și decarbonare al CEO și sunt gândite la o putere instalată însumată de peste 327 MW.

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV FOTO City Grill se pregătește să vină în Cișmigiu, în locul unui celebru restaurant CITEȘTE ȘI EXCLUSIV FOTO City Grill se pregătește să vină în Cișmigiu, în locul unui celebru restaurant

În total, planul prevede 8 proiecte de parcuri fotovoltaice, cu putere totală maximă de 730 MW (4 în parteneriat cu OMV Petrom – 450 MW, 4 în asociere cu Tinmar Energy – 280 MW), plus 2 proiecte de centrale pe gaze, de 850 MW (alături de Alro Slatina) și 475 MW (Tinmar Energy).

Valoarea totală estimată a necesarului de investiții în cele 8 parcuri fotovoltaice este de peste 942 milioane euro, din care 70% (660 milioane euro) va proveni din Fondul de Modernizare al UE, alimentat cu bani din vânzarea certificatelor de emisii de gaze cu efect de seră (CO2).

CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Jumbo pregătește primul său depozit din România

CEO a obținut recent avize de racordare pentru 3 dintre cele 4 proiecte solare dezvoltate în asociere cu OMV Petrom, respectiv pentru centrala electrică fotovoltaică (CEF) Roșia Tismana (113,54 MW), CEF Halda Tismana (116,47 MW) și CEF Rovinari Est (97,55 MW). Termenul estimat de punere în funcțiune este finalul anului 2024.

Proiectele vor fi dezvoltate prin intermediul a 4 entități juridice separate, într-o structură de participație de 50%-50%. Intenția este ca energia electrică produsă să fie vândută de aceste entități către cei doi parteneri, în proporție egală″, se arată în planul de restructurare revizuit al CEO.

EXCLUSIV Fotbalistul Florin Tănase, fostul căpitan al FCSB, intră pe piața imobiliară lângă corporații, pe un teren de la Becali CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fotbalistul Florin Tănase, fostul căpitan al FCSB, intră pe piața imobiliară lângă corporații, pe un teren de la Becali

Capitalul celor 4 entități a fost majorat recent cu suma totală de 10 milioane lei, prin aporturi egale în numerar ale CEO și OMV Petrom.

După cum a relatat Profit.ro, grupul energetic 3 de la termocentrala Rovinari din cadrul CEO va fi retras definitiv din exploatare de la 1 iunie, iar grupul 7 de la termocentrala Turceni va fi trecut în conservare începând cu aceeași dată, decizia în acest sens fiind deja luată.

viewscnt
Afla mai multe despre
complexul energetic oltenia
complexul energetic oltenia plan restructurare decarbonare
complexul energetic oltenia omv petrom parcuri fotovoltaice