Cîțu promite reglementarea rapidă a consumatorului vulnerabil, după explozia prețului la energie. Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. UPDATE Ministrul Energiei: Cred că putem vorbi de această iarnă

Cîțu promite reglementarea rapidă a consumatorului vulnerabil, după explozia prețului la energie. Noile reglementări vor intra în vigoare de la 1 ianuarie. UPDATE Ministrul Energiei: Cred că putem vorbi de această iarnă
scris 19 aug 2021

Premierul Cîțu a declarat că Guvernul va veni cu o soluție ”de a finanța și de aproba mai repede consumatorul vulnerabil”, având în vedere că firmele din domeniu au înregistrat profituri mai mari în urma creșterii prețurilor.

De ce este important: Guvernul a adoptat în luna martie mult-așteptatul proiect de lege privind stabilirea măsurilor de protecție socială pentru consumatorii vulnerabili de energie. Aceștia vor fi definiți ca acele persoane singure sau acele familii care, din motive de sănătate, vârstă, venituri insuficiente sau izolare față de sursele de energie, necesită măsuri de protecție socială și servicii suplimentare pentru a-și asigura cel puțin nevoile energetice minimale.

Urmărește-ne și pe Google News

Proiectul se află în prezent în dezbaterea Camerei Deputaților, iar opoziția a cerut adoptarea de urgență a acestui pe fondul creșterii prețurilor.

Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie CITEȘTE ȘI Reducere cu 60% a profitului Electrica ca urmare a creșterii costului cu achiziția de energie

”I-am cerut ministrului energiei să vină cu o soluție și vom avea o soluție de a finanța și de aproba mai repede consumatorul vulnerabil, pentru că aceste companii au profituri mai mari decât până acum și putem de acolo să transferăm”, a spus Florin Cîțu.

Întrebat dacă astfel va fi accelarat procesul de legiferare a consumatorului vulnerabil, Cîțu a confirmat, subliniind că noile reglementări trebuie să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2022.

UPDATE 16,30 Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a declarat ulterior că proiectul de lege va fi amendat în Parlament astfel încât să fie aplicat în 30 de zile de la intrarea în vigoare și a susținut că ar putea fi aplicat chiar din acest sezon rece, din octombrie, noiembrie.

Rompetrol speră să redeschidă Petromidia la finalul lunii septembrie. Veste bună și pentru șoferi CITEȘTE ȘI Rompetrol speră să redeschidă Petromidia la finalul lunii septembrie. Veste bună și pentru șoferi

Premierul a programat joi și o întâlnire cu ministrul Energiei, Virgil Popescu, și cu reprezentanți ai ANRE, Transelectrica, OPCOM și Consiliului Concurenței, subliniind că vrea să se asigure că România are nu doar o piață liberalizată, dar și concurențială în energie.

”Este o diferență foarte mare de la liberalizare, deci piață liberă, la piață concurențială. Vreau să mă asigur că în România îndeplinim și condițiile de piață concurențială, pentru că până la urmă piață liberă înseamnă un lucru, dar dacă ai piață concurențială prețurile por să și scadă”, a arătat prim-ministrul.

Profitul Romgaz s-a diminuat cu 5% ca urmare a creșterii prețului certificatelor de emisii și a redevenței CITEȘTE ȘI Profitul Romgaz s-a diminuat cu 5% ca urmare a creșterii prețului certificatelor de emisii și a redevenței

Așa cum a fost transmisă Parlamentului, Legea consumatorului vulnerabil urma să intre în vigoare doar de la 1 septembrie 2022 și nu de la 1 septembrie anul acesta, cum se preconiza inițial, explicația Executivului fiind că este nevoie de pregătiri administrative din partea primăriilor, a furnizorilor de energie și gaze și a Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială. Astfel, noile subvenții ar fi urmat să se acorde doar din sezonul de iarnă 2022-2023, până atunci rămânând în vigoare cele actuale.

De asemenea, Guvernul a revizuit masiv în scădere estimarea privind costurile bugetare anuale (pentru un an complet de aplicare) ale subvenționării consumatorilor vulnerabili de energie, de la peste 417 milioane lei, în varianta de proiect discutată în ianuarie, la sub 260 milioane lei, deși a menținut cam același număr estimat de beneficiari, de circa 427.000.

O altă schimbare este că nivelul veniturilor până la care se acordă ajutoarele pentru încălzirea locuinței, al valorii de referință în funcție de tipul de încălzire, precum și valoarea suplimentului pentru energie, vor fi actualizate anual în mod discreționar de către Guvern și nu în funcție de evoluția veniturilor populației și a prețului de consum al acestor servici.

Profitul Transelectrica a scăzut cu 10%, după ce cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, inclusiv din cauza scumpirii galopante a energiei CITEȘTE ȘI Profitul Transelectrica a scăzut cu 10%, după ce cheltuielile au crescut mai mult decât veniturile, inclusiv din cauza scumpirii galopante a energiei

Consumatorii vulnerabili vor fi împărțiți în 4 categorii: din motive de venit, din motive de vârstă (pensionarii), din motive de sănătate (cei care au nevoie de aparate medicale electrice pentru a rămâne în viață sau pentru menținerea stării de sănătate, au probleme psihice, deficiențe locomotorii, de vedere sau de auz) și ca urmare a faptului că au gospodării aflate în zone izolate sau așezări informale, departe de rețelele publice de utilități.

"Familiile, precum și oricare din membrii familiei sau persoanele singure pot fi încadrate în una sau mai multe din categoriile de consumatori vulnerabili dacă îndeplinesc condițiile de încadrare și beneficiază cumulativ de măsurile de protecție socială financiare și non-financiare", prevede proiectul de lege.

Consumatorii vulnerabili din motive de venit vor fi, potrivit proiectului, cei cu venit mediu net lunar de cel mult 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanelor singure.

Nevoile energetice minimale sunt definite ca reprezentând consumul minim de energie al persoanei singure/unei familii pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinței pe timp de iarnă, susținerea facilităților de gătit și asigurarea apei calde în locuință, utilizarea mijloacelor de comunicare care presupun utilizarea de energie sau alimentarea dispozitivelor medicale pentru susținerea vieții sau ameliorarea sănătății persoanelor. Limita minimă a consumului se stabilește prin ordin comun al președintelui Autorității Naționale de Reglementare în domeniul Energiei și ministrului Muncii și Protecției Sociale

Măsurile de sprijin financiar vor consta în ajutorul pentru încălzirea locuinței în perioada sezonului rece și în suplimentul pentru energie. Ajutoarele de încălzire se vor acorda pentru încălzirea locuinței cu energie termică furnizată în sistem centralizat, cu gaze naturale, cu energie electrică sau cu combustibili solizi sau lichizi.

Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 12%, după scumpirea cu peste 21% a energiei angro CITEȘTE ȘI Profitul Nuclearelectrica a crescut cu 12%, după scumpirea cu peste 21% a energiei angro

Cuantumul ajutoarelor de încălzire va fi stabilit prin compensare procentuală aplicată unei valori de referință diferențiată în funcție de sistemul de încălzire. Compensarea procentuală va fi de 100% pentru beneficiarii cu cele mai mici venituri și de minimum 10% pentru cei ale căror venituri se află la limita maximă. Valorile de referință la care se aplică compensarea procentuală vor fi de 250 lei/lună pentru gaze naturale, de 500 lei pentru energie electrică și de 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri.

Pentru energia termică, valoarea de referință se va stabili în limita consumului mediu definit de lege și în funcție de prețul local al gigacaloriei, care diferă de la localitate la localitate. În acest scop, harta României a fost împărțită în 3 zone de temperatură (rece, temperată și caldă), pentru fiecare zonă stabilindu-se un consum mediu lunar pentru lunile de iarnă pentru locuințe cu 1, 2, 3 și 4 sau mai multe camere.

Cei cu venit mediu net lunar de cel mult 810 lei/persoană în cazul familiilor și de 1.445 lei în cazul persoanelor singure vor beneficia și de un supliment lunar pentru energie calculat în funcție de sursele de furnizare a energiei utilizate, în cuantum de 30 lei pentru consumul de energie electrică, de 10 lei pentru consumul de gaze naturale sau energie termică și de 20 lei pentru consumul de combustibili solizi și petrolieri. Suplimentul pentru energie se va acorda pe tot parcusul anului și va fi plătit direct furnizorului, cu excepția celui pentru combustibil solid sau petrolier, care va fi plătit direct titularului.

viewscnt
Afla mai multe despre
consumatori vulnerabili energie definitie
consumatori vulnerabili energie gaze caldura
ajutoare de incalzire
ajutoare factura energie
protectie sociala factura energie gaze caldura