Cîțu încercă să explice decizia Guvernului de a transfera profitul companiilor de stat la buget: o parte consistentă erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice

Cîțu încercă să explice decizia Guvernului de a transfera profitul companiilor de stat la buget: o parte consistentă erau alocate pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice

Inquam Photos / George Calin

scris 31 mai 2021

Premierul Florin Cîțu a încercat să explice decizia Guvernului de a cere companiilor de stat și regiilor autonome repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat, prin faptul că o parte consistentă din profituri erau alocate "pentru bonusurile managerilor, excursii și team-buildinguri în destinații exotice". El spune că acum, odată cu aprobarea bugetului de stat, acele dividende merg către finanțele țării.

“Banii companiilor de stat pentru investiții rămân. M-am uitat la banii de investiții în aceste companii de stat și mulți dintre acești bani rămân acolo. Ceea ce nu rămâne acolo, ceea ce se întâmplă cu acești bani, dividende de fiecare dată se duc în bonusuri pentru manageri, în excursii, în team-buildinguri prin America Latină și așa mai departe...la mai multe companii de stat.

Urmărește-ne și pe Google News

 Nu afectează planurile de investiții ale acestor companii. Afectează acele bonusuri nemeritate de foarte multe ori sau excursii și team-buildinguri pe care le făceau prin tot felul de țări exotice.

VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități CITEȘTE ȘI VIDEO PROFIT NEWS TV - Să ajutăm business-ul. Jean Tucan, Organizația Patronală Mamaia Constanța: Turistul trebuie respectat. Ne lovim de dorința românului de a nu munci. Este nevoie de o strategie. Mesaj către investitori și autorități

M-am uitat la planurile de investiții și anul trecut și mi-au spus același lucru, că vor face investiții cu aceiași bani, și n-au făcut. Este o poveste care funcționează ani de zile. Este o poveste a managerilor din companii. De aceea este nevoie de reformă”, a spus Cîțu, la Digi 24.

El a adăugat că la buget ar putea intra anul acesta 2 miliarde de lei de la companiile de stat.

Profit.ro a anunțat anterior că Secretariatul General al Guvernului a transmis și Transelectrica, în baza unui memorandum avizat de Executiv, că reprezentanții statului în Adunarea Generală a Acționarilor/Consiliul de Administrație la companiile de stat și regiile autonome au fost mandatați să acționeze pentru repartizarea unei cote de minimum 90% din profitul net realizat al anului 2020, sub formă de dividende/vărsăminte la bugetul de stat.

Anterior, solicitarea a fost anunțată de Transgaz.

SGG este acționar majoritar la ambele companii.

O astfel de solicitare a mai fost transmisă în urmă cu doi ani, în mandatul Cabinetului PSD.

În urmă cu doi ani, în mandatul Guvernului Viorica Dăncilă (PSD), Transgaz, operatorul sistemului național de transport al gazelor naturale, a convins Ministerul Economiei să accepte ca operatorul să distribuie către acționari sub formă de dividende doar 50% din profitul pe 2018 (circa 255 milioane lei) și nu 90% (446,1 milioane lei), cât voia instituția, pentru ca operatorul de transport să rămână cu mai mulți bani de investiții.

Ministerul a acceptat asta doar cu condiția ca Transgaz să-și realizeze integral planul de investiții pe anul acesta, ceea ce, potrivit chiar estimărilor companiei, nu se va întâmpla .

viewscnt
Afla mai multe despre
conducta internationala brua
transgaz brua
transgaz investitii majore
transgaz dividende
dividende suplimentare