Noul președinte al Consiliului de Administrație al SMART SA, filiala de mentenanță a operatorului sistemului energetic național Transelectrica, este, de la finalul anului trecut, Silviu-Cristian Ștefănescu-Dragotă, inginer, fost membru în Consiliul Local Craiova și patron al mai multor firme din municipiu, printre care Primaserv SRL, specializată în lucrări de construcții industriale.
Ștefănescu-Dragotă, în vârstă de 47 de ani, a fost numit administrator provizoriu și președinte al CA-ului SMART SA de către AGA pe 22 decembrie 2017, cu mandat până la finalul lunii martie 2018. Acționarii SMART SA sunt Transelectrica, cu 70% din capital, și principalul acționar al acesteia, Ministerul Economiei (30%).
El a fost director tehnic al PECO Craiova până în anul 2000, când s-a lansat pe cont propriu în afaceri. Controlează mai multe firme în Craiova, cea mai importantă fiind compania specializată în construcții industriale Primaserv SRL, cu afaceri de 31,8 milioane lei și profit net de 758.000 lei în 2016 și care a executat lucrări și pentru Complexul Energetic Oltenia sau Engie.
28 noiembrie - Profit Financial.forum
Potrivit termene.ro, Primaserv a obținut în 2017 contracte de achiziții publice, inclusiv sectoriale în valoare de 10,5 milioane lei, sumă cu 75% mai mare față de cea aferentă lui 2016 – aproape 6 milioane lei. Cele mai multe contracte au fost semnate cu entități publice din județul Dolj.
Silviu-Cristian Ștefănescu-Dragotă a fost consilier local la Primăria Craiova în perioada 2012-2016, din partea PSD, candidând pe lista alianței politice USL care a avut-o în frunte pe actuala primăriță a Craiovei, Lia Olguța Vasilescu. El este implicat și în domeniul imobiliar, având în proiect construirea unei clădiri de birouri cu 5 etaje în Craiova, pe Calea Severinului.
De asemenea, de la 1 ianuarie 2018, noul director general al SMART SA este Florin Cătălin Stere, în vârstă de 44 de ani, absolvent al Facultății de Administrație publică din cadrul Universității AISTEDA (Academia Informatizată pentru Științe Tehnice, Economice, Drept și Administrație) din București, instituție de învățământ superior care și-a pierdut autorizația de funcționare în 2003 și a intrat în lichidare, deoarece nu mai îndeplinea standardele legale.
CITEȘTE ȘI Reprezentanții a patru firme din Capitală, amendați cu 12.000 de lei pentru că au angajat ilegal cetățeni străiniStere a fost numit în funcție de către Consiliul de Administrație al SMART SA, cu un mandat de 4 luni. El este asociat, administrator și director general la firma Yello MTE SRL, înființată în toamna anului 2015 și care se ocupă de vânzări de utilaje de construcții, printre care buldozere, excavatoare, compactoare sau încărcătoare frontale. În 2016, firma a avut pierderi de circa 33.000 lei, la o cifră de afaceri de doar 20.000 lei.
Anterior, Florin Cătălin Stere, noul director general al SMART SA, a mai lucrat pentru companiile cu profil similar Bergerat Monnoyeur Romania și Ritchie Bros. Auctioneers.
SMART SA a terminat anul 2016 cu pierderi de 10,5 milioane lei, aproape duble față de 2015, la o cifră de afaceri de 73,6 milioane lei, cu peste 13% mai mică comparativ cu anul anterior. În decembrie 2017, Transelectrica a atribuit filialei sale de mentenanță un contract în valoare de peste 227 milioane lei plus TVA pentru servicii și lucrări strategice la instalațiile rețelei naționale de transport al energiei electrice din gestiunea sa. Inițial, SMART SA; singurul participant la licitație, a trimis o ofertă declarată neconformă, astfel că procedura de achiziție a fost reluată.