Socar Petroleum SA, subsidiara din România a gigantului petrolier de stat omonim al Azerbaidjanului, are un nou director general, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Fostul CEO, Hamza Karimov, în funcție din 2007, de la înființare, pleacă din fruntea companiei, precizând însă că va rămâne în România și va activa ″în zona de privat″.
După cum a relatat Profit.ro, el s-a asociat cu fostul ministru pentru Mediul de Afaceri Ilan Laufer, pentru a dezvolta împreună un complex comercial de tip drive-in în Otopeni, aproape de Aeroportul Internațional Henri Coandă.
În locul lui Karimov, Consiliul de Administrație l-a numit director general pe Ramil Asadulzade (36 de ani), care până în ianuarie 2023 a fost director financiar al Socar Petroleum România, poziție pe care o ocupa din 2018.
Mandatul lui Asadulzade la conducerea Socar Petroleum este de 3 ani, începând din 9 ianuarie 2024, din care primele 6 luni sunt de probă.
Noul CEO a absolvit Universitatea de Petrol și Gaze din Azerbaidjan în 2009, cu diplomă de inginerie economică și de management, și deține și un MBA american, obținut în 2021 de la University of Chicago Booth School of Business.
CITEȘTE ȘI GALERIE FOTO Incendiu puternic în Delta Văcărești. A fost emis mesaj RO-AlertPână să activeze în România, Ramil Asadulzade a lucrat între 2014 și 2018 ca director financiar al diviziei Socar Midstream Operations Limited din Azerbaidjan, ocupându-se inclusiv de proiectul gazoductului transanatolian (TANAP).
Vara trecută, autoritățile românești și cele azere au discutat despre posibila extindere în România a Socar, care deține în prezent circa 70 de benzinării pe plan local.
CITEȘTE ȘI BRD vrea să crească cota din profit plătită acționarilor „când situația o va permite”. Se așteaptă la venituri ridicate și după scăderea dobânzilor. Cât mănâncă suprataxa bancarăÎn noiembrie 2023, Socar Petroleum s-a alăturat din mers listei de potențiali investitori interesați să se asocieze cu Oil Terminal într-un proiect de construire a unei facilități de depozitare și manipulare de bitum pe un amplasament de la Constanța al companiei românești de stat.
Pe lângă carburanți auto, Socar Petroleum importă și distribuie în România și produse petrochimice, precum metanol, uree, polietilenă și polipropinenă. Compania operează trei depozite, la Teiuș, Onești și Constanța.
CITEȘTE ȘI Hotelurile din Bulgaria majorează din nou prețurile, turiștii glumesc: „Nu-mi permit să merg la Velingrad, mă duc în Maldive”Socar Petroleum și-a majorat puternic încasările în 2022, cu peste 83%, ajungând la venituri totale de circa 2,6 miliarde lei, potrivit celor mai recente date disponibile. În schimb, profitul net s-a redus cu peste 67%, de la 16,45 milioane lei în 2021 la 5,37 milioane lei în 2022.
Prin subsidiara Socar Trading, grupul azer are semnat contract de export de gaze naturale cu producătorul român Romgaz, care prevede livrări potențiale de până la 1 miliard de metri cubi pe an, până în 31 martie 2024.
CITEȘTE ȘI Guvernul va deconta jumătate din facturile la energie pentru irigațiile fermierilorÎn toamna lui 2022, Romgaz a semnat cu Socar un memorandum privind o investiție comună într-un terminal de gaze naturale lichefiate (LNG) la Marea Neagră.
Schimburile comerciale dintre România și Azerbaidjan au crescut cu aproape 50% în 2023, atingând nivelul de 700 milioane de dolari, în special ca urmare a activității Socar pe piața autohtonă, a declarat recent ambasadorul României în Azerbaidjan, Vasile Soare.