China a beneficiat de economii de aproape zece miliarde de dolari anul acesta, în urma achizițiilor record de petrol din țări supuse sancțiunilor occidentale, arată calculele Reuters pe baza datelor de la traderi.
O consecință neintenționată a sancțiunilor impuse de Statele Unite și alte țări Rusiei, Iranului și Venezuelei a fost scăderea costurilor cu importurile de petrol pentru rafinăriile chineze, stat care a criticat deseori astfel de sancțiuni "unilaterale", scrie Agerpres.
Importurile la prețuri mai scăzute au majorat cantitățile achiziționate și marjele de profit ale rafinăriilor din China - al doilea mare consumator global de petrol - și a facilitat exporturi rentabile ale rafinăriilor deținute de stat de benzină și motorină, în condițiile în care economia se confrunta cu dificultăți după pandemie.
De asemenea, achizițiile Chinei au reprezentat o salvare pentru veniturile autorităților de la Moscova, Teheran și Caracas, ale căror economii au fost afectate de sancțiuni și de scăderea investițiilor.
În primele nouă luni din 2023, datele arată că importurile Chinei de țiței pe cale maritimă din Rusia, Iran, Venezuela au atins nivelul record de 2,765 milioane de barili pe zi (bpd).
Cele trei țări au fost responsabile pentru un sfert din importurile statului chinez în perioada ianuarie-septembrie 2023, în creștere de la un nivel de aproximativ 21% în 2022 și dublu față de nivelul de 12% în 2020.
Deși economiile realizate sunt doar o fracțiune din factura de importuri petroliere a Chinei, ele sunt importante pentru rafinăriile independente "care sunt cumpărători oportuniști și caută în mod activ chilipiruri", a apreciat Kang Wu, analist la S&P Global Commodity Insights.
Ministerul chinez al Afacerilor Externe nu a răspuns întrebărilor specifice adresate de Reuters, ci a repetat poziția Beijingului împotriva sancțiunilor unilaterale. Nici autoritățile vamale chineze nu au răspuns solicitărilor de a comenta informațiile.
În perioada ianuarie-septembrie 2023, Rusia a furnizat pe mare 1,3 milioane bpd țiței, iar China a importat de asemenea 800.000 bpd țiței rusesc de tip ESPO prin conducte. În această perioadă, livrările totale ale Rusiei au crescut cu peste 400.000 bpd față de anul trecut, Moscova redirecționând exporturile petroliere din Europa în India și China, pe fondul sancțiunilor.
CITEȘTE ȘI Lege promulgată: proprietarii de terenuri vor fi obligați să facă lucrări pentru combaterea ambroziei, în 15 zile de la primirea unui avertismentÎn urma importurilor de petrol rusesc, China a economisit anul acesta 4,34 miliarde de dolari, conform calculelor Reuters.
Pentru importurile de petrol din Venezuela, China a economisit în medie 10 dolari pe baril, față de un preț comparabil al sortimentului de țiței Colombian Castilla. De asemenea, statul chinez a economisit aproximativ 15 dolari pe baril pentru că a cumpărat țiței din Iran și nu din Oman.
În perioada ianuarie - septembrie 2023, China a economisit aproximativ 4,2 miliarde de dolari importând o cantitate record de petrol - un milion bpd - din Iran, țară care a oferit discounturi masive, de până la 17 dolari față de cotația barilului de țiței Brent.
Comparativ, barilul de țiței Oman a costat cu doi dolari mai mult față de barilul de țiței Brent, în primele nouă luni din 2023.
De asemenea, China a importat din Venezuela aproximativ 430,000 bpd, în perioada ianuarie-septembrie 2023, iar economiile realizate de statul chinez se ridică la 1,17 miliarde de dolari.
Economiile din G7, Uniunea Europeană și Australia au convenit la data de 5 decembrie 2022 să interzică firmelor occidentale să furnizeze servicii de asigurări, finanțare și brokeraj pentru navele care transportă țiței rusesc la un preț mai mare de 60 de dolari per baril, în cadrul sancțiunilor impuse Moscovei pentru invadarea Ucrainei. Rusia este liberă să își transporte și să își vândă petrolul la orice preț dorește, cu condiția să nu utilizeze serviciile și navele firmelor din țările G7 și UE.