Cauze ale scumpirii masive a energiei în estul Europei, inclusiv în România: ″gâtuirea″ importurilor de curent mai ieftin din Vest la granițele Austriei. Probleme și în rețeaua românească. ″Ca o oală sub presiune!″

Cauze ale scumpirii masive a energiei în estul Europei, inclusiv în România: ″gâtuirea″ importurilor de curent mai ieftin din Vest la granițele Austriei. Probleme și în rețeaua românească. ″Ca o oală sub presiune!″

Foto dreamstime.com

scris 22 iul 2024

Capacitățile de transport transfrontalier de energie electrică dinspre Vest de la granițele Austriei cu țările din sud-estul Europei au început să fie reduse semnificativ începând cu luna mai, iar nivelul reducerilor a devenit dramatic în iulie, numărându-se printre cauzele scumpirilor masive ale energiei angro consemnate în Balcani în ultima perioadă, inclusiv în România, în condiții de creștere amplă a consumului din cauza caniculei, de diminuare a producției și de explozie a importurilor Ucrainei, potrivit mai multor jucători din piața regională, citați de publicații de specialitate.

″Situația este foarte serioasă, se simte ca o oală sub presiune″, a declarat Davor Bosnjak, trader la compania energetică croată Hep, potrivit Montel News. Conform acestuia, capacitatea de transport intraday la interconectările Austriei cu vecinii sud-estici a fost adesea redusă la zero în această perioadă.

Urmărește-ne și pe Google News
The Economist constată - România a devenit un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, medicii români pleacă din țară CITEȘTE ȘI The Economist constată - România a devenit un magnet pentru studenții străini la medicină. În timpul ăsta, medicii români pleacă din țară
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

La rândul său, György Istvánffy, director de piețe la HUPX, operatorul bursei de energie din Ungaria, a arătat că reduceri de capacități de transport transfrontalier au fost consemnate pe multiple granițe, însă mai ales pe cea dintre Austria și Ungaria.

″Având în vedere prețurile extrem de mari și declinul importurilor, se poate presupune că unele dintre elementele critice ale rețelei din Austria au rămas fără capacitatea necesară tradingului transfrontalier″, a spus Istvánffy, pentru Balkan Green Energy News.

Fondurile de pensii americane îl ajută pe... Putin să își atingă obiective CITEȘTE ȘI Fondurile de pensii americane îl ajută pe... Putin să își atingă obiective

Gabor Szatmari, manager pentru Europa Centrală și de Est la Montel Analytics, a arătat că reducerile de capacitate de export de energie din Austria către Ungaria s-au manifestat constant în special dimineața și la vârfurile de consum de seară, adică exact în momentele în care regiunea are nevoie mai mare de energie din vest via Austria.

″Acest lucru afectează clar piața Europei de Sud-Est și are ca rezultat decuplarea acesteia, cu prețuri mai mari decât în Austria și în restul Europei Occidentale″, a spus el.

România - Lipsa apei de irigat creează situații tensionate CITEȘTE ȘI România - Lipsa apei de irigat creează situații tensionate

După cum a relatat Profit.ro, marii consumatori industriali de energie electrică din România, Bulgaria și Grecia s-au plâns oficial la Bruxelles de segregarea de facto din ultima perioadă a pieței europene unice de profil, regiunea Balcanilor confruntându-se cu creșteri masive ale cotațiilor angro la energie electrică, care nu au survenit și în Occident, și fiind lăsată să sprijine singură Ucraina, al cărei sistem energetic a fost distrus în bună măsură de agresiunea militară a Federației Ruse.

Unele studii sugerează că capacitățile de transport dinspre Europa Centrală spre Ungaria au fost reduse cu circa 1.300 MW după 8 iulie. Acest lucru împiedică energia ieftină să ajungă pe piețele din Europa de Sud-Est, fapt care ar ușura situația. Vrem să subliniem că segregarea pieței comune pe niveluri diferite de prețuri (mari în Europa de Sud-Est și mici în Europa Centrală) este un fenomen care apare frecvent. Este evident că majorarea capacității de transport între Europa Centrală și Ungaria este vitală pentru întreaga piață sud-est europeană și facem apel la Comisia Europeană să accelereze acele proiecte″, au reclamat Asociația Companiilor Consumatoare de Energie din România, Federația Consumatorilor Industriali de Energie din Bulgaria și Uniunea Consumatorilor Industriali de Energie din Grecia.

FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene CITEȘTE ȘI FOTO Schemă majoră de deturnare de fonduri alocate armatei ucrainene

Operatorul sistemului de transport al energiei din Austria, Austrian Power Grid AG (APG) beneficiază de derogare la norma europeană care prevede că operatorii nu trebuie să limiteze volumul capacității de interconectare transfrontalieră pus la dispoziția exportatorilor și importatorilor din piața de energie electrică pentru a rezolva congestii interne în interiorul propriei zone de ofertare sau ca modalitate de a gestiona fluxurile din tranzacțiile interne ale zonelor de ofertare, asigurând un nivel minim de capacitate disponibilă pentru exportul și importul de energie electrică de 70% din capacitatea totală de transport.

Capacitatea de transfer transfrontalier asigurată de APG pe granițele cu vecinii săi a fost mult sub 70% și anul acesta, și în 2023, scăzând la zero în unele momente.

Capacitatea (de export și import – n.r.) oferită (de Austria – n.r.) la granițele cu vecinii a fost redusă, afectând convergența prețurilor din regiune″, a transmis Agenția pentru Cooperarea Autorităților de Reglementare a Energiei (ACER) din UE, la solicitatea Montel News.

Acest lucru afectează însă și Austria ca atare, care deseori nu poate beneficia de energie regenerabilă ieftină venită din Germania, din cauza congestiilor de rețea. Neputând trece de Austria, curentul electric german nu poate ajunge nici mai departe, către sud-estul Europei.

FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite CITEȘTE ȘI FOTO Incident feroviar în Gara Basarab. O locomotivă a lovit vagoanele, mai multe persoane au fost rănite

Transelectrica, operatorul sistemului energetic național din România, beneficiază de o derogare similară de la regula capacității minime de export și import de 70%, pe granițele cu Ungaria și Bulgaria, cu argumentul că, fără această derogare, poate fi afectată siguranța în funcționare a rețelei electrice românești. Iar un raport foarte recent al ACER arată că operatorii de transport din România și Austria au fost cel mai departe de ținta de 70% anul trecut, urmați de cei din Olanda și Germania.

În toamna lui 2023, șeful Dispecerului Energetic Național (DEN) de la Transelectrica, Virgiliu Ivan, estima că, până în 2030, capacitatea totală de interconexiune transfrontalieră a României, pe toate granițele, ar urma să se dubleze, de la 3.500 MW în prezent la 7.000 – 8.000 MW. Compania are în derulare mai multe proiecte de investiții în rețea vitale pentru eliminarea congestiilor structurale și creșterea capacității disponibile pentru comerțul transfrontalier cu energie.

Haos pe bursele din întreaga lume după pana informatică Microsoft. \ CITEȘTE ȘI Haos pe bursele din întreaga lume după pana informatică Microsoft. "Incidentul a scos la lumină interconexiunea infrastructurii digitale mondiale și consecințele considerabile ale problemelor tehnice." Cine este CrowdStrike și cum s-a ajuns la blocaj

ACER a făcut apel la toți operatorii de transport și sistem din UE, precum și la autoritățile europene și cele naționale, să ia măsuri pentru respectarea regulii de 70%, vitală pentru atingerea țintelor de decarbonare ale continentului, prin integrarea noilor surse regenerabile de producție și prin asigurarea circulației acestei producții între țările membre. Instituția a arătat că rețeaua electrică europeană este din ce în ce mai congestionată, costurile de gestionare a acestor congestii ridicându-se la un total de 4 miliarde euro anul trecut.

Este nevoie de dezvoltarea interconectărilor, în condițiile în care țările din sud-estul Europei se confruntă cu majorări de prețuri la energie. În prezent, nu există o piață unică europeană a energiei, întrucât distorsiunile duc la prețuri diferite pe regiuni și țări. Sprijinim o piață europeană a energiei cu adevărat unificată, iar acest lucru necesită mai multe investiții în dezvoltarea rețelelor, pentru ca energia regenerabilă ieftină să circule mai ușor între statele membre″, a declarat recent ministra adjunctă a Energiei și Mediului din Grecia, Alexandra Sdoukou, la o reuniune informală a miniștrilor de resort din UE desfășurată la Budapesta.

viewscnt
Afla mai multe despre
scumpire energie
importuri energie
exporturi energie
transport energie