Câți bani trebuie să scoată din buzunar Fondul Proprietatea pentru a-și conserva cota de deținere la Hidroelectrica înainte de listare

Câți bani trebuie să scoată din buzunar Fondul Proprietatea pentru a-și conserva cota de deținere la Hidroelectrica înainte de listare
scris 29 mar 2023

Adunarea generală a acționarilor companiei de stat Hidroelectrica, cel mai mare și mai profitabil producător de energie electrică din România, a hotărât majorarea capitalului social al societății cu suma totală de peste 13,4 milioane lei.

Hidroelectrica este controlată de către Ministerul Energiei, cu 80% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea (FP), care intenționează să-și vândă cel puțin o parte din deținere, printr-o ofertă publică de listare la Bursă așteptată în vara acestui an.

Urmărește-ne și pe Google News
FOTO Pași înainte pentru finalizarea investiției din Prelungirea Ghencea CITEȘTE ȘI FOTO Pași înainte pentru finalizarea investiției din Prelungirea Ghencea

Din totalul majorării de capital, 10,75 milioane lei reprezintă aport în natură al Ministerului Energiei, reprezentând valoarea a 28 de terenuri pentru care au fost obținute titluri de proprietate.

Fondul Proprietatea va trebui să contribuie cu 2,678 milioane lei la majorare pentru a-și menține cota de participare la Hidroelectrica.

ULTIMA ORĂ UE a aprobat, definitiv, interzicerea vânzării de automobile cu motoare pe combustie din 2035 CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ UE a aprobat, definitiv, interzicerea vânzării de automobile cu motoare pe combustie din 2035

Profitul net al Hidroelectrica a crescut cu aproape o treime anul trecut (cu peste 1 miliard de lei) față de 2021, depășind pragul de 4 miliarde de lei. Veniturile companiei au avansat în 2022 cu peste 40%, la 9,12 miliarde lei, deși volumul vânzărilor de energie electrică a scăzut cu mai mult de 16%, la 14,33 TWh.

Vânzările de energie din producția proprie s-au redus chiar mai mult, cu aproape 20%, la 13,25 TWh. În schimb, anul trecut, Hidroelectrica a reușit să-și vândă energia la un preț mediu de 560 lei/MWh, cu peste 65% mai mare față de cel corespunzător din 2021 (339,2 lei/MWh).

viewscnt
Afla mai multe despre
majorare de capital hidroelectrica
listare bursă hidroelectrica
hidroelectrica fondul proprietatea