Cât le plătește România rușilor de la Gazprom pentru magistralele de gaze din Republica Moldova

Cât le plătește România rușilor de la Gazprom pentru magistralele de gaze din Republica Moldova

Stația de măsurare a gazelor Ungheni. Sursă foto: Vestmoldtransgaz

scris 3 iun 2024

Contractul de locațiune prin care Vestmoldtransgaz, subsidiara de peste Prut a companiei românești de stat Transgaz, a preluat toamna trecută operarea întregului sistem de transport al gazelor naturale din Republica Moldova prevede o chirie plătită către fostul operator al sistemului, Moldovatransgaz, societate controlată indirect de gigantul rus gazier de stat Gazprom.

Până atunci, Vestmoldtransgaz opera doar gazoductul Ungheni-Chișinău, care interconectează România cu Basarabia.

Urmărește-ne și pe Google News
Selgros - scădere de profit în România, dar cu un provizion mai mare. Majorare masivă de capital CITEȘTE ȘI Selgros - scădere de profit în România, dar cu un provizion mai mare. Majorare masivă de capital
Evenimente

28 noiembrie - Profit Financial.forum

Contractul cu Moldovatransgaz a fost încheiat în septembrie 2023, pe o perioadă de 5 ani, și stipulează o chirie anuală de 165 milioane lei moldovenești plus TVA, adică circa 42,7 milioane lei românești (cam 8,6 milioane euro) fără taxă, relevă date analizate de Profit.ro.

″Contractul de locațiune a fost recunoscut ca un activ aferent dreptului de utilizare și o datorie corespunzătoare la data la care activul a fost luat în locațiune și a devenit disponibil pentru a fi utilizat de către Vestmoldtransgaz″, se arată într-un document oficial al Transgaz.

ANUNȚ Când va fi deschisă Centura de Est a Aradului. Va deveni primul municipiu reședință de județ care are un inel de centură complet CITEȘTE ȘI ANUNȚ Când va fi deschisă Centura de Est a Aradului. Va deveni primul municipiu reședință de județ care are un inel de centură complet

Tot atunci, Vestmoldtransgaz și Moldovatransgaz au semnat și un contract de mentenanță, pentru asigurarea bunei-funcționări, din punct de vedere tehnic și al securității industrial, a rețelelor de transport al gazelor de peste Prut. Valoarea contractului, valabil în perioada 19 septembrie 2023 – 31 decembrie 2024, nu poate depăși 350 milioane lei moldovenești plus TVA (90,5 milioane lei românești, 18,2 milioane euro, fără taxă), înțelegerea având o componentă fixă și una variabilă.

Moldovatransgaz este deținută integral de Moldovagaz, la care Gazprom are direct 50% din acțiuni. Tiraspoltransgaz din regiunea separatistă Transnistria, societate controlată de Gazprom, deține 13,14% din Moldovagaz.

Care este salariul președintelui Emmanuel Macron. \ CITEȘTE ȘI Care este salariul președintelui Emmanuel Macron. "Fluturașul" de leafă, publicat în premieră în Franța

Preluarea de către Vestmoldtransgaz a operării sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova s-a făcut după ce Moldovatransgaz nu ar fi respectat exigențele legale de separare juridică a activităților de transport și furnizare, fapt care a condus la modificarea cadrului legislativ din Republica Moldova, pentru a se asigura securitatea energetică a țării, precum și alinierea la cadrul normativ UE.

Moldovatransgaz, compania controlată de Gazprom, continuă să opereze segmentul transnistrean al sistemului de transport al gazelor din Republica Moldova.

Transgaz a reclamat anul trecut Gazprom la Curtea de Arbitraj de la Geneva pentru datorii neplătite de peste 100 milioane lei în baza vechiului contract de tranzit de gaze prin conducta Isaccea – Negru Vodă 3, reziliat anticipat în 2020 și încetat la finalul lui 2023. În primul trimestru din 2024, Transgaz a înregistrat cheltuieli de peste 146 milioane lei cu deprecierea creanței Gazprom

viewscnt
Afla mai multe despre
transgaz republica moldova
vestmoldtransgaz
moldovatransgaz
transgaz gazprom
gaze naturale rusia