Cartelul marilor producători de petrol anunță că e pregătit să reducă oferta pentru a menține prețurile ridicate

Cartelul marilor producători de petrol anunță că e pregătit să reducă oferta pentru a menține prețurile ridicate
Profit.ro
Profit.ro
scris 24 aug 2022

Ministrul energiei din Arabia Saudită se îngrijorează de o scădere a prețului aurului negru, considerând că piața e suficient aprovizionată în momentul în care o încetinire a economiei mondiale va face să scadă cererea, arată publicația franceză La Tribune, citată de Rador.

Reducerea ofertei de petrol, iată ceva ce pare un paradox în plină criză energetică, în situația în care acum câteva săptămâni președintele Joe Biden a mers în Arabia Saudită să ceară o creștere a producției. Totuși, asta intenționează să facă OPEC+ (parteneriatul care reunește țările exportatoare de petrol, în frunte cu Arabia Saudită și Rusia).

Urmărește-ne și pe Google News
EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. \ CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Fondul britanic de investiții First Property Group, listat la Londra, a început EXIT-ul din România în favoarea Poloniei: Tranzacție cu britanici intrați pe piața locală după o tatonare de 2 ani. "Integrarea în UE v-a adus și dezavantaje!"

Ministrul saudit al energiei, Abdelaziz ben Salmane, a declarat pentru agenția Bloomberg că OPEC+ are mijloacele să-și „reducă în orice moment producția” pentru a face față provocărilor unei piețe petroliere „căzută în cercul vicios al lichidității reduse și al volatilității extreme” care „trimite semnale eronate piețelor într-un moment în care e nevoie de mai multă claritate”.

La începutul lunii august, OPEC+ a convenit o creștere aproape derizorie a ofertei sale pentru luna septembrie, de „100.000 de barili pe zi”, prin comparație cu circa 432.000 b/j, apoi 648.000 b/j stabilite în lunile precedente.

Or, în ciuda acestei creșteri timide, cursul, după ce a crescut la începutul anului când cererea se relua la încheierea izolărilor și începutul invadării Ucrainei de către Rusia, a scăzut cu peste 20% în două luni și jumătate.

Ministrul saudit avertizează asupra „cercului vicios” în care a intrat piața, după părerea lui, care este „amplificat de un flux de povești fără bază” referitoare la „o scădere a cererii, știri privind revenirea unei oferte de volum mare și ambiguitatea și incertitudinea privind impactul potențial al plafonării prețurilor, embargourilor și sancțiunilor”.

O critică abia voalată contra declarațiilor unor oficiali occidentali, după embargoul impus asupra petrolului rusesc de către Statele Unite, Regatul Unit și țările europene, în cadrul unor sancțiuni.

viewscnt
Afla mai multe despre
petrol
cerere
pret