Ministerul Economiei vrea să controleze direct companiile de stat din subordinea sa, printre care se numără operatorii de transport energie și gaze Transelectrica și Transgaz, monopolurile pe exploatarea sării și apei minerale, vehiculul juridic prin care statul deține 51% din șantierul naval Mangalia, la care este partener cu olandezii de la Damen, sau cele mai importante companii din apărare.
În acest scop, Ministerul Economiei va absorbi Departamentul pentru Privatizare și Administrarea Participațiilor Statului (DPAPS) din subordinea sa, care exercită în prezent toate drepturile și obligațiile ce decurg din calitatea de acționar al statului la agenții economici din portofoliul ministerului.
Portofoliului Ministerului Economiei cuprinde un număr total de 58 de companii.
CITEȘTE ȘI Fostul premier Mihai Tudose, internat de urgență în urma unui infarctPreședintele DPAPS, este Victor Vlad Cazana, numit în funcție în iunie 2017, în mandatul Guvernului Grindeanu. Cazana a fost în trecut director și șef de oficiu în "strămoșul" DPAPS, Oficiul Participațiilor Statului și Privatizării în Industrie (OPSPI), dar și director general și de dezvoltare la companii controlate de omul de afaceri Gabriel Comănescu, patronul Grup Servicii Petroliere.
Un document guvernamental sugerează că în relația dintre Ministerul Economiei și DPAPS din subordinea sa există "fracturi" și "deficiențe".
"În unele societăți (...), cum sunt și societățile de interes strategic, este importantă prezența statului ca acționar într-o formă care să excludă orice fracturi ori deficiențe în cadrul fluxului informațional, generate de funcționarea distinctă a ministerului de resort de persoana juridică ce exercită în numele acestuia atribuțiile de instituție publică implicată și să asigure adoptarea unor decizii strategice obligatorii la nivel național, în mod unitar", se arată în documentul citat.
CITEȘTE ȘI INTERVIU: Efectele controversatei Directive privind drepturile de autorSursa mai menționează că "este necesară luarea unor măsuri pentru scurtarea circuitului de elaborare și adoptare a unor decizii, prelungit prin existența a două instituții publice care trebuie să se manifeste – una ca titulară a calității de instituție publică implicată și una ca persoană juridică căreia i-au fost delegate atribuții ale instituției publice implicate".
Astfel, DPAPS va fi preluat prin absorbție de către Ministerul Economiei și astfel se va desființa, personalul Departamentului urmând să fie preluat de minister. Ministerul va prelua și 30 de posturi vacante de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor.
Legea bugetului de stat pe 2019 aproape triplează creditele bugetare ale Ministerului Economiei, condus de social-democratul Niculae Bădălău, față de execuția preliminată pe anul trecut, banii în plus fiind destinați în principal investițiilor în companiile militare de stat din subordinea ministerului, inclusiv participării acestora la acordurile de compensare tehnologică și industrială încheiate de România cu furnizorii străini de armament și tehnică militară.
Cel mai mult cresc creditele bugetare la rubrica "Alte transferuri", din care se finanțează investițiile companiilor de stat, dar și schemele de ajutoare de stat, respectiv de 4,6 ori, de la 50,565 la 235,343 milioane lei. Creditele de angajament sunt majorate de la 51,769 milioane la peste 1 miliard de lei. Potrivit proiectului de buget pe 2019 al Ministerului Economiei, instituția are ca obiectiv "implicarea operatorilor economici autorizați din industria națională de apărare la derularea/realizarea programelor de înzestrare și modernizare ale Ministerului Apărării Naționale", prin "alocarea de resurse bugetare pentru investiții, studii de fezabilitate și dotări la nivelul operatorilor economici autorizați cu capital integral și majoritar de stat" și prin participarea acestora la "derularea acordurilor privind operațiunile de compensare tehnologică și industrială" (offset) încheiate cu furnizorii străini de armament și tehnică militară.