Thermoenergy Group, operatorul local de producție, transport, distribuție și furnizare centralizată de energie termică din Bacău, controlat de municipalitate, face primul pas în direcția debranșării centralei în cogenerare CET Bacău de la rețeaua de distribuție a gazelor naturale gestionată de Delgaz Grid, din grupul german E.ON, și conectării acesteia direct la conductele magistrale de transport operate de compania de stat Transgaz.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Scopul este optimizarea alimentării cu gaze a centralei, prin îmbunătățirea parametrilor de debit și presiune, dar și reducerea costurilor de operare, prin eliminarea din ecuație a tarifului de distribuție.
CET Bacău dispune de o putere instalată termică de aproape 125 MWt și de una electrică de 25 MW.
Compania băcăuană a lansat o licitație pentru a contracta lucrările necesare alimentării directe a CET-ului din sistemul național de transport al gazelor naturale.
Valoarea totală a contractului este estimată la circa 9,3 milioane lei plus TVA, ofertele putând fi depuse până pe 15 aprilie. Durata contractului va fi de 80 de zile lucrătoare de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor.
Se are în vedere construirea unei conducte noi de medie presiune, cu lungime de circa 3 kilometri liniari, precum și a unei instalații de utilizare a gazelor. Separat, Transgaz va construi o nouă stație de reglare-măsurare a gazelor.
CITEȘTE ȘI Criza de cacao se adâncește - Coasta de Fildeș va majora substanțial prețul plătit fermierilorȘi la București se vrea ca cele patru centrale de producție de energie electrică și termică ale companiei de stat ELCEN, din portofoliul Ministerului Energiei, să se racordeze direct la sistemul național de transport al gazelor naturale operat de Transgaz și să scape astfel de tariful pe care îl plătesc în prezent distribuitorului Distrigaz Sud Rețele din grupul Engie.
Posibilitatea legală de a face acest lucru a fost consființită în urmă cu aproape 6 ani.