Marți au început lucrările propriu-zise pentru reabilitarea a 210 kilometri de rețea de termoficare din Capitală, finanțate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Primarul general Nicușor Dan a fost prezent la șantierul deschis la Poarta Faur 4, de pe Bd. 1 Decembrie 1918. El a precizat că în acest fel se dă startul "marilor lucrări" de termoficare din Capitală, realizate prin contracte cu o valoare totală de 360 de milioane de euro, dintre care 260 de milioane de euro reprezintă fonduri europene și contribuția statului. Alte 100 de milioane de euro vor fi asigurate de către Municipalitate, care intenționează să obțină acești bani din împrumuturi, scrie Agerpres.
Nicușor Dan a reamintit că la începutul lunii noiembrie 2022 au fost încheiate contracte cu cinci firme în vederea reabilitării a 210 kilometri de rețea de termoficare, repartizați în cinci loturi. Acești 210 kilometri au fost împărțiți în 25 de loturi mai mici (cu lungimi de 2-12 kilometri). Compania Termoenergetica a selectat 12 dintre aceste loturi, care totalizează 90 de kilometri și care necesită intervenții mai rapide. Primăria Capitalei intenționează să finalizeze lucrările la aceste 12 loturi până la finele anului 2024.
"Pentru moment s-au semnat ordinele de începere pentru două din cele 12 loturi. Acesta (de la Poarta Faur, n.r.) este al doilea. Începând de săptămâna viitoare - cam două pe săptămână - vor fi emise autorizații de construire. După ce se emit autorizațiile de construire se dă ordinul de începere, cam la două săptămâni. Deci toate aceste loturi vor începe efectiv în teren să funcționeze în acest an și toate vor fi finalizate până la sfârșitul anului viitor", a spus Nicușor Dan.
Lotul început marți are o lungime de 6 kilometri, dintre care 4 kilometri de conductă magistrală, iar 2 kilometri reprezintă racorduri. Termenul de realizare a lucrărilor este 12 luni, iar valoarea acestora este 30 de milioane de lei plus TVA.
Întrebat dacă există șanse ca măcar un lot al lucrărilor să fie finalizat până la sfârșitul lui 2023, astfel încât să nu se piardă finanțarea europeană, Nicușor Dan a răspuns afirmativ.
"Da, sunt 100% că asta se va întâmpla. Este un lot în zona de vest, care are doar 2 kilometri și o să înceapă curând și acela va fi finalizat, fără îndoială, în acest an. (...) Noi aveam începute pe fonduri municipale alte șapte obiective (de reabilitare a rețelei de termoficare, n.r.). Am avut două runde de consultări cu constructorii, care nu aveau deloc încredere că Primăria va putea vreodată să plătească la timp lucrările. Am deblocat mai întâi acele lucrări și, după asta, am scos în achiziție publică aceste lucrări mari, de 360 de milioane de euro. Achiziția publică a durat, cum durează... E foarte bine că suntem azi aici", a spus edilul general.
CITEȘTE ȘI Importurile de gaze au scăzut cu 45,6%, în primele patru luni. Producția a crescut cu 6,9%Nicușor Dan a mai precizat că în 2023 vor fi deschise simultan cele 12 șantiere, pe parcursul a două-trei luni. Cei 210 kilometri, conform contractelor, urmează să fie reabilitați în decurs de patru ani de la momentul semnării, adică în noiembrie 2026.
"Din momentul semnării contractului și până acum s-au luat autorizațiile pentru începerea lucrărilor și s-a făcut proiectarea. (...) Cei 90 de kilometri vor fi făcuți în paralel cu alți, sperăm noi, de ordinul 40 de kilometri. În momentul de față noi suntem la 150 kilometri modernizați din 1.000. La sfârșitul lui 2024 vom fi la 300 din 1.000", a spus el.
Reprezentanții companiei care au deschis șantierul de la Poarta Faur au declarat că pe parcursul lucrărilor vor exista provizorate pentru asigurarea furnizării apei calde. Acestea vor fi realizate suprateran, în paralel cu rețelele existente.
"Am agreat împreună cu Comisia de Circulație și cu Brigada de Poliție Rutieră să minimizăm impactul, să lucrăm pe tronsoane, astfel încât să nu afectăm traficul", au precizat aceștia.
Pe de altă parte, directorul general adjunct al companiei Termoenergetica, Adrian Ioanițoaei, a precizat că în ultima perioadă s-au redus pierderile din rețeaua de termoficare.
"Pierderile sunt în jur de 2.200 - 2.300 de tone pe oră în sezonul rece. Acum suntem undeva la 1.500. De exemplu, acum, săptămânile astea, în jur de 1.500-1.600 de tone pe oră. Debitul nu e așa de mare (în sezonul cald, n.r.), dar țeava e aceeași, găurile sunt aceleași, numai că și reparăm multe tronsoane. Am intervenit chiar pe multe tronsoane și din cauza asta s-au și redus", a spus el.