Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră reacționează în problema redevențelor

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră reacționează în problema redevențelor
scris 18 ian 2018

Asociația Română a Companiilor de Explorare și Producție Petrolieră (ROPEPCA) își exprimă îngrijorarea cu privire la acuzațiile, pe care le consideră grave și nejustificate, aduse din ce în ce mai des în spațiul public împotriva producătorilor români de gaze naturale și care se referă la presupusa plată necorespunzătoare a redevențelor pentru gazele naturale, arătând că aceste afirmații nu au nicio substanță reală, iar apariția lor în spațiul public poate fi explicată doar prin utilizarea unor informații insuficiente cu privire la procesul de calculare a redevențelor.

Reacția survine după ce senatorul PNL Daniel Zamfir, a cerut Guvernului explicații legate de redevențe, spunând că trebuie explicat interesele cui sunt apărate și de ce se acceptă ca România să piardă sume mari zilnic și susținând că actualizarea prețului de referință nu înseamnă creșterea prețului la gaze, ci că statul român ar încasa redevența la prețul la care sunt vândute astăzi gazele, "adica ar încasa dublu decât o face din 2008 încoace”.

Urmărește-ne și pe Google News

Asociația arată însă că „Instrucțiunile tehnice privind preluarea si valorificarea cantităților de petrol reprezentând redevența”, așa cum sunt evidențiate în Ordinul ANRM nr. 98/1998, stabilesc că valoarea producției este determinată luând în considerare prețurile utilizate de titularii de acorduri de concesiune petrolieră în exploatarea cantităților proprii de petrol, prețuri care nu pot fi mai mici decât prețurile de referință stabilite și comunicate trimestrial de ANRM. Cu alte cuvinte, prețul de referință pentru gazele naturale produse domestic publicat trimestrial de ANRM nu este altceva decât o limită minimă, sub care prețul folosit pentru calcularea redevențelor nu poate coborî.

“Subliniem faptul că industria petrolieră românească a urmat în mod strict instrucțiunile primite de la ANRM și și-a îndeplinit obligația de a plăti redevențe, prin aplicarea în formula de calcul a redevențelor maximul dintre prețul de referință stabilit de ANRM – în calitatea sa de reprezentant al Statului Român în acordurile de concesiune – și prețul de vânzare, conform legislației aplicabile”, afirmă Harald Kraft, Președintele ROPEPCA.

Totodată, Asociația Companiilor Producătoare de Petrol din România își exprimă profunda dezamăgire privind maniera prin care un sector important și funcțional al economiei românești este discreditat în mod public, prin afirmații false și lipsite de substanță.

ROPEPCA reunește 17 dintre cei mai importanți deținători de acorduri de concesiune petrolieră onshore încheiate cu statul român. Membrii asociației dețin majoritatea acordurilor de concesiune petrolieră pentru blocurile de explorare, dezvoltare și producție onshore din România, reprezentând pentru anul 2016 investiții cumulate de 650 milioane de euro, o cifră de afaceri de aproape 2.9 miliarde de euro, contribuții către bugetul de stat de 300 milioane de euro, responsabile pentru crearea și menținerea a 14.800 locuri de muncă.

viewscnt
Afla mai multe despre
ropepca
gaze
redevente