Proiecte noi de producție de energie regenerabilă, în special parcuri fotovoltaice, cu putere instalată însumată de aproape 1.600 MW, au primit aviz tehnic de racordare (ATR) de la Transelectrica luna trecută, relevă date analizate de Profit.ro.
Înainte de a fi prezentată aici, informația a fost anunțată cu mult înainte pe Profit Insider
Cel mai mare, constând într-o centrală solară de circa 386 MW, are amplasament în comuna Sopot, din județul Dolj. Dezvoltatorul este controlat, direct și indirect, de 8 persoane fizice, 7 români și un italian. Cei mai mari acționari sunt Ionuț Liviu Anghel (43%), Maria Tomescu (19,50%) și Nicolae Rusu (10%).
Urmează ca dimensiune un proiect mixt, fotovoltaic-eolian, de circa 350 MW, dezvoltat în comuna giurgiuveană Mârșa de mai multe entități juridice deținute de israelienii de la Shikun & Binui Energy.
Compania israeliană a primit ATR și pentru un alt proiect mixt, de circa 126 MW, amplasat în comunele Blejești și Gălățeni din Teleorman.
Engie România din grupul francez omonim pregătește un nou proiect de parc fotovoltaic, de 170 MW, în comuna Cornățelu din județul Dâmbovița.
În comuna Săvădisla din județul Cluj, o firmă controlată de omul de afaceri clujean Marin Virgil Moldovan vrea să construiască un parc fotovoltaic de circa 156 MW.
CITEȘTE ȘI Berea la PET deține cea mai mare pondere în consumul românilor. Cât au investit berarii în 2023Grupul portughez EDP are 2 noi proiecte fotovoltaice ″pe țeavă″ în România, unul de peste 126 MW la Colibași în Giurgiu și unul de 113 MW la Bazoș în Timiș.
La Săhăteni, în județul Buzău, este pregătită o centrală solară de circa 109 MW, de către o firmă de proiect deținută, direct și indirect, de 5 investitori români persoane fizice: Ionuț Răzvan Gheorghe (25%), Dumitru Costinean (25%), Radu Pleșca (25%), Claudiu Ștefan Ene (22,50%) și Adriana Ioana Constantin (2,50%).
CITEȘTE ȘI Un studiu avertizează că Australia se va confrunta cu mega-secete care vor dura zeci de aniA mai primit ATR de la Transelectrica și un proiect de parc fotovoltaic de circa 61 MW, dezvoltat la Coțofenii din Dos, în județul Dolj, de către un vehicul investițional local controlat de o firmă elvețiană condusă de românul Tudor Săftoiu (64%), care s-a asociat cu o societate de construcții deținută de timișorenii Cristea Opria, cunoscut și ca impresar de jucători de fotbal, și Laura Vanca.
Ministerul Energiei derulează în prezent o analiză cu privire la povara administrativă și la blocajele birocratice din legislația și practicile de avizare și autorizare a proiectelor de producție de energie regenerabilă, în scopul ușurării și accelerării acestora, însă pentru reușita acestui demers este nevoie ca și alte instituții publice să se implice, a declarat recent ministrul de resort, Sebastian Burduja, la Maratonul Economia Sustenabilă, organizat de PROFIT NEWS TV.